Xerrada “Com arribar als talents futurs de la Ciència" amb David Calle – #Expoquimia2017


Els seus vídeos compten amb més de 125 milions de visites, ha quedat finalista per al Global Teacher Prize i és una de les 100 persones més creatives del món segons la Revista Forbes. Estic parlant ni més ni menys que del professor i YouTuber David Calle, qui ha impartit una xerrada sobre Educació i Ciència l'últim dia del Saló Expoquimia 2017 de Barcelona (2-6 d'octubre) en el fòrum Smart Chemistry Smart Future

 

Després d'excusar per endavant pel seu pànic escènic ( "¿A part de químics, hi ha algun metge a la sala per si em desmaio?") va començar presentant el projecte Unicoos, que ja compta amb un milió de subscriptors a YouTube. "Jo pensava que arribava a 40 alumnes, avui arribo a 30 milions" va explicar David Calle, encara incrèdul per la gran repercussió i els mèrits concedits. "Ni tan sols sóc el millor professor del meu barri" assegurava humilment.

 

"Al principi em posava molt seriós gravant" confessava David Calle sobre els seus orígens com a YouTuber "però després vaig començar a ser jo mateix". En els seus vídeos Calle fa servir l'humor i l'entreteniment i posa exemples de pel·lícules, còmics o fins i tot superherois (de fet, el mateix David es considera molt "friqui" ^^). En poques paraules, "acosto la ciència a les seves passions" i mostra els seus alumnes com la ciència està fins als racons més insospitats.

 

 Segons David "Els professors han de posar passió i energia", empatitzar amb els seus alumnes i mostrar-se més humans. Ell mateix a vegades s'equivoca mentre explica teories o posa trampes en els seus vídeos expressament: "Si els alumnes creuen que et pots equivocar presten atenció". Calle advoca per classes dinàmiques (com la modalitat d'Aula Invertida) on els docents es converteixin en companys de viatge: "Un professor, més que donar respostes, ha de fer preguntes".

 

El famós YouTuber també ha reivindicat la necessitat de potenciar professions com la dels físics, matemàtics, enginyers o químics a les aules. "Gràcies a la física ens podem moure però gràcies a la química som el que som". I tot i que és difícil trobar nens a qui li agradi aquesta matèria, és molt important no deixar que els estudiants es rendeixin a la primera de canvi. "La vida és una carrera d'obstacles i si treballes dur pots aconseguir el que et proposis" afirmava David Calle.

 

Per no mencionar que no sempre els alumnes amb millors notes són els únics amb habilitats. "Potser els altres tenen més sentit crític, o són millors parlant en públic (que hauria de ser una assignatura, per cert)". "Treballar en equip permet que cada alumne tregui el seu talent, perquè tothom en té un"

 

Però sobretot em quedo amb la crida de Calle a educar a els alumnes "intel·ligents emocionalment": "Avui dia els ensenyem a estar i no a ser". Perquè l'educació (una professió infravalorada en aquest país segons David) és "la més bonica del món" i comporta una "gran Responsabilitat" perquè al cap i a la fi,  els docents formen el futur!

 

 

Per això la intenció de Calle és aconseguir el suport de multinacionals per expandir el projecte Unicoos i contractar professors de moltes més matèries. Tal com va escriure pel Global Teacher Prize ... "Si des d'unes golfes ajudem a milions d’alumnes, imagina't què es podria arribar a fer amb 1 milió d'euros".

 

Moltes gràcies, David, per una xerrada tan enriquidora!

  

Mx


Aquest diumenge s'emetrà a Ràdio Sant Boi la meva entrevista amb David Calle pel programa juvenil català "Vull Ser Jove" (Diumenges d'11h-13h)




Write a comment

Comments: 0