Títol: Rutes literàries de Barcelona
Autora: Maria Nunes
Il·lustrador: Josep M. Farré
Editorial: Meteora
Any d’edició: 2017
Sinopsis: Aquest llibre és fruit de l’entusiasme i punt de trobada de dues passions: ciutat i literatura. O literatura i ciutat, com vulgueu, perquè en els amors apassionats és difícil dir quin s’estima més que l’altre.
Barcelona i la literatura formen un tot esplèndid i enriquidor perquè la literatura amplia, il·lumina, excava i reedifica la ciutat. Sota els mapes físics sempre hi ha subjacent una cartografia emocional que estructura la nostra memòria personal i col·lectiva, i la literatura hi juga un paper molt important.
Les rutes literàries que us proposo ens transporten a diversos moments de la història de Barcelona i es basen en obres d’autors que han sentit aquesta doble passió per la literatura i la ciutat: Teresa Juvé, Narcís Oller, Josep M. de Sagarra i Montserrat Roig.
Altrament, sense aquesta passió, no podríem viatjar en el temps i passejar per aquells indrets de la ciutat que es conserven, que han desaparegut o que s’han transformat, però que en les pàgines dels nostres autors mantenen intacte tot el perfum d’una Barcelona eterna.
Ressenya
Coneixeu la vostra ciutat? Jo moltes vegades em sorprenc descobrint secrets de Barcelona que mai no m’havia imaginat. Sempre dic que la màgia de la nostra capital és que conté vàries ciutats en una de sola, i la gran diversitat de pobles i cultures que l’han trepitjat al llarg dels segles l’ha deixat amarada de cicatrius. Algunes fa temps que van desaparèixer, altres potser encara segueixen amagades sota terra i la resta apareixen davant dels nostres ulls si sabem on mirar. De fet, la majoria sempre han estat davant nostre però desconeixíem la història que amaguen. Barcelona és una caixa de sorpreses sense fons.
I hi ha moltes maneres de descobrir-les... museus, documentals, o rutes guiades! L’any 2015, la UNESCO va declarar Barcelona Ciutat de la Literatura, entrant en un club selecte i reduït. I és que la capital de Catalunya ha sigut la llar de innombrables autors i escriptors (de totes les nacionalitats) i s’ha vist a través de les mirades literàries de tot el món. La prova és que fins als seus racons més amagats han estat els escenaris de novel·les ben diverses.
No us ho creieu? La filòloga Maria Nunes és una experta en el tema, perquè des de fa un temps ençà que es dedica a organitzar rutes literàries per la ciutat. Durant la Setmana del Llibre en Català d’enguany ens va explicar com l’Editorial Meteora li havia proposat de posar algunes de les seves rutes sobre el paper i del repte que això li havia suposat. Però de la passió de la ciutat i la literatura neix “Rutes literàries de Barcelona”, el recull de quatre rutes que us faran viatjar a través del temps.
Amb el llibre “La trampa” de Teresa Juvé descobrireu la Barcelona dels Àustries i la Inquisició al segle XVI. Amb algunes obres de Narcís Oller com “La papallona”, “La febre d’or” o “Pilar Prim” fareu un salt en el temps fins la Barcelona del segle XIX. La “Vida privada” de Josep Maria de Sagarra us farà obrir els ulls a la Barcelona antiga, canalla, i burgesa. I per acabar repassareu els anys de la grisor amb “Ramona Adéu” o “El temps de les cireres” de Montserrat Roig.
A cada capítol, trobareu les indicacions d’edificis, carrers i monuments que val la pena visitar, curiositats històriques, literàries i arquitectòniques. Tot plegat saltejat amb una pila de cites que fan que, al llegir-les, les pedres cobrint vida i ens retornin els ecos dels personatges que les han trepitjat. De fet, obriu la pàgina que obriu, segur que descobriu una cosa nova! Per exemple, jo ho acabo de fer, i...
p. 81 <<31. Carrer de Ferran, cantonada carrer d’Avinyó
Guanteria Comelles
Aquesta desapareguda guanteria de luxe era un establiment cèlebre a l’època...
[...] el cotxe es va parar al carre d’Avinyó, davant de la guanteria Comelles.
[...] les Dou se’n pujaven a l’entresol per triat capell i s’hi entretingueren força, força, a fi que la vídua Roig es cansés a baix i se n’anés. tot fou debades: donya Pomposa, un cop proveïda de guants, es va fer ensenyar vanos, pintes, quincalleria, falconets d’essències, i allí la van trobar encara, les Dou, al cap de tres quarts. Havia fet regirar tota la botiga i, qualificant això de pobre, allò de massa ric, allò de més enllà de sobrer per a ella, es decidia ja a anar-sen sense comprar sinó uns guants, quan sentí baixar aquelles senyores
(Pilar Prim, pp. 177-178)
És bo saber que...
El propietari de la guanteria, Esteve Comella, va encarregar a Antoni Gaudí una vitrina per a la botiga. La vitrina va ser presentada i premiada a l’Exposició Universal de París de 1878. En l’exposició de París, Eusebi Güell va veure la vitrina i es va interessar pel jove que l’havia dissenyada; aquest és, segons diuen, l’inici de la fructífera relació entre Gaudí i Eusebi Güell.>>
Ara bé, si voleu seguir les rutes fil per randa, teniu dos opcions: deixar volar la imaginació i transportar-vos mirant les obres de Urban Sketching de Josep M. Farré, o posar-vos mans a l’obra i sortir a caminar! Tan si voleu fer la ruta sols o en companyia, el llibre conté un mapa per itinerari que trobareu al final del llibre. De fet, a recomanació de l’autora, als lectors se’ns encoratja a portar un llapis amb nosaltres en tot moment per anar-los guixant segons avancem pel recorregut. El més interessant és que hi ha moltes maneres de fer-lo i totes són iguals d’enriquidores! Un cop acabeu no tornareu a veure Barcelona amb els mateixos ulls. ;-)
Mx
Write a comment