Crònica de la presentació "L'enigma del Crononauta" de Josep Mª Ibarra


El 19 de març a la llibreria Alibri es va presentar el tercera títol de la col·lecció juvenil “La colla del segon soterrani” de Josep Maria Ibarra: “L’enigma del Crononauta”. Com que de moment encara no s’ha inventat una màquina del temps (Ibarra no ho té tant clar ^.^) us porto la crònica de la vetllada perquè la pugueu reviure. ;-)

 

Acompanyaven a l’autor de la Colla l’escriptor Domènec Jofresa i el director de l’Editorial Gregal Jordi Albertí, qui agraí a la llibreria l’espai cedit tot i l’atrafegat període “pre Sant Jordi”. Albertí començà la seva intervenció rememorant les primeres trobades amb Josep Maria Ibarra abans de publicar “L’enigma del vaixell Mary Celeste”, i ens ensenyà el dossier que Josep Mª li havia portat anys enrere amb les idees pels nou llibres de la col·lecció. “L’èxit depèn de l’entusiasme que hi poses, i Ibarra em va captivar amb la feina feta”

 

Però a quina mena de públic va dirigida “La colla del segon soterrani”? Jordi Albertí assegurà que el terme “llibres juvenils” és només un etiqueta, perquè en el fons els pot llegir tothom.

 

Després d’escoltar uns fragments de “L’enigma del Crononauta”, prengué la paraula Domènec Jofresa, antic alcalde de Terrasa i escriptor de l’Editorial Gregal (on ha publicat "Turbulències", "De l'estadi a la trinxera” i "Cridaré el teu nom").

 

Jofresa no va escatimar en elogis a l’hora de parlar sobre el llibre d’Ibarra i exclamà: “És un escrit magnífic, m’ha apassionat!” I també intrigat, perquè, assegurà: “Mentre passava els capítols no volia anar a dormir....”

 

Domènec Jofresa també lloà els exemples positius que els personatges representen per a la quitxalla i la preparació científica i cultural d’Ibarra. “El cervell et deu estar bullint, el sento des d’aquí” ironitzàI acabà reafirmant que “pot i ha de ser llegit també per adults”

 

De fet, tal i com explicà Josep Maria durant el seu torn de paraula, “jo no escric per jovent, jo senzillament escric” I és que amant com és dels enigmes, no es pot resistir a compartir un bon misteri enmig de la història quan el descobreix! 

 

Aquest cop la colla del segon soterrani (formada per l’Anwar, l’Adrià, el Pol, el Darwin, l’Eva i l’Amanda) es trobaran davant d’una de les majors tragèdies del mar. “El llibre destapa un dels fets més escandalosos de la història marítima: l’enfonsament, en els últims mesos de la Segona Guerra Mundial, del Wilhelm Gustloff, un transatlàntic, reconvertit en vaixell hospital, que transportava més de 10.000 refugiats a bord... Per què ningú ha culpabilitzar aquesta tragèdia?” es preguntava Ibarra.

 

Com a cada entrega, el llibre intenta obrir portes al jovent i transmetre valors. Aquest cop giren al voltant de reivindicar la saviesa de la gent gran per sobre del coneixement instantani d'internet.

 

Per acabar, després de veure unes quantes imatges intrigants sobre possibles veritables viatgers en el temps (serà real??), va arribar el torn de preguntes, on sorgiren qüestions com aquestes...

 

Com va començar aquesta aventura? “Vaig començar a escriure per enganxar els meus fills a la lectura, però també he enganxat a gent molt diferent, des de nens petits fins a gent gran que fins i tot no acostuma a llegir en català”

 

En qui estan basats els protagonistes? “Els personatges són un poti-poti de trets i qualitats dels meus fills” explicà Ibarra, però assegurà que va intentar fer-los prou diversos perquè tothom es pogués identificar amb ells i sentir-se protagonista.

 

Finalment (ara sí) Ibarra ens avançà alguns detalls sobre les properes entregues de la saga. Com per exemple que -potser més endavant- tornaran a sortir personatges de títols anteriors, o que fins i tot els protagonistes viatjaran al futur. També ens desvetllà que la següent novel·la girarà al voltant de dos cuirassats japonesos que s’estacionaren durant molt pocs dies al port de Barcelona el 1926 en temps de pau... I això per què? Curiós, oi?

 

Ara, però toca gaudir de l’enigma del Crononauta, que és de fet el primer llibre de la col·lecció que Josep Marià enllestí mentre la planejava i n’està ben orgullós.

 

Quines ganes de llegir aviat la nova aventura de la Colla del Segon Soterrani i compartir-ho amb vosaltres... Paraula de Mixa!

 

Mx


I si us voleu endur una còpia signada aquest Sant Jordi trobareu a Josep Maria Ibarra signant llibres a l’estand de l’editorial Gregal a Passeig de Gràcia, 36 


Write a comment

Comments: 0