Títol: Dins la capsa meravellosa. Viatge a l’interior de la vida
Autor: Salvador Macip
Il·lustrador: Emilio Urberuaga
Editorial: Flamboyant
Any d’edició: 2018
Sinopsis: L’Alícia és una nena molt curiosa. Li agrada entendre-ho tot. Els dies de pluja són els millors, per fer preguntes:
Com sabem si una cosa està viva o no?
Com funciona una cèl·lula?
Què guarda al seu interior?
Acompanya l’Alícia i el seu pare a l’interior de la vida. Deixa’t fascinar pel món de les cèl·lules, l’ADN i els mitocondris. Res sembla complicat si vas de la mà d’un bon guia. Descobreix com és de meravellosa la vida a través de la ciència.
També disponible en castellà
ressenya
Voleu trobar un conte de divulgació científica per picar la curiositat dels vailets? Doncs no busqueu més, perquè l’obra de Salvador Macip i Emilio Urberuaga ja és aquí! El llibre pot convertir-se en un fenòmen, perquè ja s’està traduint a varis idiomes!
Segons Macip “La idea va sorgir d'una conversa amb l'editora, que buscava un text de divulgació per a nens. Jo li vaig proposar explicar com és una cèl·lula, perquè és un tema que visualment dona per molt (a part de ser molt interessant), però que hi poséssim un marc de ficció, que sempre és més divertit.”
Així doncs, el conte segueix la història de l’Alícia, una nena que un dia plujós es disposa a preguntar-li al seu pare una pregunta que porta força estona barrinant... què és la vida. El seu pare, aprofita l’ocasió per portar-la a fer un viatge increïble ni més ni menys que a l’interior d’una d'elles.
L’encarregat de posar color i forma a tota aquesta vida és l’Emilio Urberuaga (que, per si no ho sabíeu, és el “pare” de Manolito Gafotas). “L'Emilio va confessar que, malgrat les reticències inicials (perquè era un tema que no dominava), s'ho va passar en gran dibuixant el llibre...” explica en Macip al seu blog personal “i jo encara més veient com la història prenia vida.”
Les il·lustracions d'Emilio són abstractes i plenes d’esclats de colors, i deixen volar la imaginació de grans i petits. I segons Macip, a més a més de magnífiques, també són científicament molt acurades. Ah! I voleu una curiositat més? En Macip surt al llibre! Sí, sí, ell representa el pare de l’Alícia. Sembla que Emilio el va triar com a personatge per sorpresa, perquè no estava pas planejat. I parlant d’ell, en Salvador Macip és metge, investigador i escriptor, i a l’actualitat és director d’un grup de recerca de la Universitat de Leicester (Regne Unit).
El que més m’ha agradat del conte és que ens demostra que, fins i tot en les seves etapes més primàries, la natura i la vida són d’allò més solidàries. Tot dins nostre sap que ha de treballar en equip per tirar endavant. Les cèl·lules fins i tot s’autodestrueixen quan es creuen un perill per l’organisme. Potser hauríem de començar a aprendre d’aquestes petites heroïnes, no trobeu?
A més a més, estic segura de que grans i petits per igual aprendreu nous termes i curiositats que desconeixíeu o havíeu oblidat. I és que certament el funcionament de la vida és meravellós!
El conte acaba potser amb més preguntes que respostes, però aquí està la clau... deixar als nens amb ganes de seguir aprenent i descobrint. Al capdavall, un científic, igual que altres investigadors, no deixa de ser un infant que no ha perdut la curiositat de descobrir el per què de les coses.
Us atreviu vosaltres a endinsar-vos dins la capsa meravellosa? "Cada cèl·lula és com una capsa meravellosa, plena de secrets. Anem a veure'n una per dins... Àpali!"
Mx
Write a comment