L’altre dia vaig gaudir d’una activitat autònoma del Museu d’Art Nacional de Catalunya anomenada “Assassinat de cambra” i creada per l’escriptora de novel·la negra Raquel Gámez Serrano.
Es va estrenar coincidint amb la trobada annual de novel·la negra de Barcelona BCNegra 2018, però podeu gaudir d’aquest joc de pistes tots els dies de l’any, doncs tan sols heu de descarregar un PDF de la web del MNAC o demanar el fulletó/guia al mostrador d’informació del museu. En ell trobareu una introducció escrita per Gámez Serrano, on el comissari Nicolas de la Reynie (el primer tinent general de la policia de París) es troba davant d’un misteriós crim de porta tancada en un fred hivern de 1675. L’escrit acaba quan la Reynie descobreix el culpable, però haurem de ser nosaltres qui esbrinem com es va perpetrar l’assassinat i per què.
Set obres de la col·lecció de Renaixement i Barroc ens donaran les claus de la trama criminal, així que després de trobar-les, llegiu les descripcions que trobareu al fulletó. Cadascuna de les curiositats que esmenten aportaran una nova peça per resoldre el trencaclosques.
La veritat és que em sembla una activitat molt ben ideada, doncs converteix la visita a la col·lecció en una persecució en busca dels quadres, i us asseguro que s’ha de parar esment per trobar-los. Alguns estan situats a llocs tan evidents que us passaran desapercebuts i haureu de donar més d’una volta per trobar-los tots!
Després de discutir les meves teories amb la família i amics que ens havien acompanyat, estàvem gairebé segurs d’haver descobert la trama. Amb pas decidit, ens vam dirigir novament al taulell d’informació per demanar la solució.... I va anar de poc que no ens agafa un atac, perquè no trobaven el fulletó de la resposta! Us imagineu que ens quedem sense descobrir què va passar? Aaarg!
Per sort, vam aconseguir la continuació de la història de La Reynie, i gairebé coincidia punt per punt amb la nostra teoria! Tan sols se’ns va passar un fet anterior al crim que, si haguéssim parat més atenció a les curiositats de la guia, potser hauríem descobert.
Gràcies a “Assassinat de cambra” no tan sols us fixareu en detalls de les obres de la col·lecció de Renaixent i Barroc, sinó que també us submergireu en una època convulsa plena de crims passionals, coneixereu vocabulari de l’època i passareu una estona entretinguda.
Us recomano que hi aneu acompanyats d’amics amants del misteri! I si porteu nens, també podeu gaudir d’altres jocs de pistes i itineraris autoguiats. Paraula de Mixa que us sorprendrà!
Mx
P.D. A més a més, el museu està molt ben equipat i és accessible per a persones amb mobilitat reduïda. Tot el personal va ser d'allò més atent i amable. Moltes gràcies de nou!
Write a comment