Títol: Desencadenats
Autor: Bernat Ruiz Domènech
Editorial: Saldonar
Any d’edició: 2019
Sinopsis: El món canvia i el sector editorial també. L’última crisi econòmica ha transformat el panorama del llibre a escala mundial, en tots els aspectes. En el cas català, s’ha consolidat un model marcat per l’eclosió d’editorials independents i d’una xarxa de llibreries que els han donat cobertura.
Bernat Ruiz Domènech apropa la lupa a aquest nou escenari per explorar-ne les fortaleses i les debilitats, per proposar un debat inèdit per enfortir l’ecosistema actual, que hauria de passar per la creació del Clúster del Llibre en Català, per guanyar en eficiència.
Amb l’horitzó posat d’aquí a pocs anys, insisteix a focalitzar la millora en quatre transformacions urgents, lligades a la transparència, l’audiència, l’economia del llibre i la selecció dels punts de venda.
ressenya
Durant la Setmana del Llibre en Català 2019 vaig assistir a la presentació de Desencadenats, i em va semblar tan interessant i curiós el que va explicar Bernat Ruiz Domènench que em vaig comprar el llibre immediatament. L’he anat llegint de mica en mica (doncs de vegades es pot fer una mica feixuc) però estic molt satisfeta d’haver-li donat una oportunitat, doncs m’ha brindat una nova perspectiva del sector del llibre en català.
El llibre en si és una gran introducció de cara a l’últim capítol, doncs l’autor ens explica d’on venim i què s’ha fet fins ara arreu del món per posar en cotext la seva llista de desitjos: uns quants passos a seguir perquè el sector sigui més eficient i proper.
A “Desencadenats” hi trobareu un diagnòstic molt complet del sector i de com les noves tecnologies han capgirat la manera en la que els editors interactuen amb els lectors. També reflexionareu sobre els punts d’Aquil·les del món del llibre, com ara l’anomenat “Llibre de Schrödinger”: degut a la mala comunicació entre distribuïdors, editors i llibreters (i la falta d’una base de dades conjunta) hi ha llibres que poden “estar” a esgotats, retornats i emmagatzemats a la vegada segons a qui es pregunti.
Ruiz Domènech hi insisteix molt, en això. La informació és poder, i les grans empreses com Amazon s’han anat construint bases de dades enormes. Tal i com diu l’autor: «Per escampar la boira de guerra del mercat cal un ventilador: el Repositori Neutre d’Informació del Llibre». A més a més, de potenciar tot allò que les plataformes online no poden oferir: experiències úniques i de proximitat.
p.241 «Si el nou model de llibreria aconsegueix atreure públic oferint experiències que no poden passar a internet i amb les quals les grans plataformes no poden competir, els editors han d’oferir el que aquestes mateixes plataformes i els grans grups editorials no es poden permetre: proximitat, autenticitat, calidesa.»
Aquest assaig m’ha semblat d’allò més exhaustiu: autors, agents, llibreters, distribuïdors, editors, traductors, lectors... estiguem més o menys d'acord amb les opinions de l'autor tothom es pot sentir interpel·lat.
Tal i com deia Carme Fenoll durant la presentació de Desencadenats a la Fira liberisLiber de Besalú, el llibre és una barreja de realisme i positivisme, encara que en Bernat Ruiz Domènech no té pèls a la llengua a l’hora d’esmentar errors i no mira d’acontentar ningú. Dóna la seva opinió amb un llenguatge directe, planer i irònic proper al lector.
Està clar que aquest llibre no té totes les solucions, però serveix per obrir debat sobre un tema que ja és hora que abordem. Els canvis sempre fan por, sobretot quan es tracta de tocar quelcom que “sempre s’ha fet així”, però Ruiz Domènech ens demostra que s’ha d’avançar amb els nous temps i que és possible fer les coses de manera diferent, sobretot perquè altres països ja ho han fet... i han triomfat.
Mx
Write a comment