L'alcaldessa, @AdaColau obre l'acte: 'Vull destacar el compromís literari, polític i ètic de Juan Madrid per explicar el nostre passat i el nostre present. És un honor donar-te avui aquest premi'. #BCNegra20 pic.twitter.com/5bFxYbOjmB
— Barcelona Cultura (@bcncultura) February 6, 2020
El dia 6 de febrer va tenir lloc l’entrega del premi Pepe Carvalho 2020. La quinzena edició d’un premi que “posa de manifest l’estreta relació de Barcelona amb la novel·la negra”, tal i com deia l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau. La cerimònia va tenir lloc a l’impressionant Saló de Cent de l’ajuntament, i l’autor guardonat fou Juan Madrid (també periodista i guionista de cinema i televisió).
El jurat destacà “el compromís literari, polític i ètic de Juan Madrid, escriptor traduït a més de setze llengües. Un autor que utilitza el gènere negre com una eina per explicar què passar als carrers de la ciutat, com es narren a si mateixos els personatge que viuen en ells. La seva ràbia, l’esperança, la bona o mala sort, la injustícia, els codis morals de vencedors i vençuts que Juan Madrid agita a les seves novel·les ens expliquen, també, la història del nostre dia a dia”.
“El més sorprenent és que no el tingués ja, un premi similar” va exclamar-se l’escriptor Carlos Zanón, president del jurat, durant el seu discurs.
Concedint-li el premi, el jurat del Pepe Carvalho reconeix Juan Madrid (per unanimitat) com “un dels fundadors de la novel·la negra espanyola, que va enlluernar l’escena del gènere des de primers de la dècada dels 80 del segle passat.
Amb un estil sec, de boxejador precís i directe, atents al ritme, al llenguatge del carrer, adapta camaleònicament les característiques retòriques del hard-boiled nord-americà a les problemàtiques específiques de la nostra història.”
Zanón també va voler retre un petit homenatge a personalitat del món de la novel·la negra que ens han deixat recentment, com Isabel Clara-Simó o Andrea Camilleri. “Cada vegada que obrim un dels seus llibres els allunyem una mica de la mort”. Per últim també volgués reconèixer la vital importància de la novel·la negra i la lectura. “Llegim perquè la realitat de vegades és un frau i no ens diu la veritat. Els llibres ens fan més lliures, però el que no es diu tant és que llegint t’adones que no ets més o menys que ningú.”
Write a comment