«Què és per a tu la lectura?» li preguntà el MHP Quim Torra a la diputada Laura Borràs. Una pregunta complicada, amb una resposta gens senzilla. Ens trobàvem a la presentació de “El poder transformador de la lectura”, el nou assaig de Borràs publicat amb Ara Llibres. L’aforament de la “Bookeria” de la nova Ona Llibres estava complet, i els aplaudiments sovintejaven.
Abans de començar, la pròpia Montse Úbeda, llibretera i directora d’Ona, volgué agrair tota la feina feta a Borràs -segons ella “un exemple a seguir”-: «Gaudeix de la gent que t’acompanya i t’estima, que és molta». D’altra banda, Joan Carles Girbés, director editorial d’Ara Llibres, també es va voler adreçar a Borràs durant la benvinguda: «És un plaer ser els altaveus de la teva passió per la literatura, que ens uneix i ens agermana».
«L’acte d’avui és més que una presentació, és reconèixer el seu talent» es sumà a les mostres de suport el President de la Generalitat, Quim Torra, encarregat de presentar el nou llibre de Borràs. «És honesta, treballadora... i jo he arribat a sospitar que n’hi ha més d’una! Si no, no m'explico com arriba a tot arreu.» Junts, però mantenint les distàncies de seguretat, van protagonitzar durant l’hora següent una conversa amena, distesa i plena de complicitats.
«Parlar de la Laura Borràs és com parlar de l’univers... per on comences?» es preguntava Torra, però decidí posar fil a l’agulla compartint anècdotes sobre l’inici de la seva amistat. Com el dia que Borràs empaperà la paret del despatx que llavors compartien amb postals de la Institució de les Lletres Catalanes (ILC): «en aquell moment vaig saber qui era la Laura, una persona que sense la literatura no podria viure».
I és que, segons Borràs, per a ella «la literatura és la manera de saber qui som i què podem ser. Els clàssics sempre et sorprenen, perquè ells mai canvien, però nosaltres sí». Per poder gaudir d’ells cal un bon guia: «Segons com es fan llegir, pot resultar una vacuna contra el llibre i la lectura».
És per això que aquest nou llibre pretén ser un viatge emocionant a través de grans autors de la mida de Joyce, Balzac, Ausiàs March, Maria-Mercè Marçal, Èsquil i Kafka... «Si Kafka visqués ara» reia Borràs «es quedaria curt, no sé què hauria escrit... tot i que ara mateix preferiria trobar-me en un dels seus llibres!»
Borràs seguí defensant que fou molt feliç durant la seva etapa al capdavant de la Institució de les Lletres Catalanes, però que li fou impossible rebutjar la petició del President Puigdemont de sumar-se a la candidatura de JuntsxCat. I malgrat que aquests últims anys han sigut prou intensos, els reptes ara continuen al Congrés dels Diputats. «Les sessions són bastant dures» assegurà.
«Quin llibre li recomanaries a Santiago Abascal?» preguntà Torra tot d’una.
«Llibres rics en valors...» contestà Borràs després de pensar-ho profundament «probablement tota la col·lecció Bernat Metge.»
«I a Pedro Sánchez?»
«Quin d’ells?» va voler saber, amb picardia, Borràs.
«El que vol dialogar.»
«Li faria llegir Ausiàs March, per entendre el valor de mantenir una paraula.»
Està clar que la lectura no ho soluciona tot, però, segons Borràs, les paraules curen i consolen. Ho va comprovar durant l’etapa de dol pel seu pare, a qui va dedicar el seu primer assaig “Per què llegir els clàssics, avui” (2011). «Les paraules m’han ajudat a entendre aquests sentiments vitals tan convulsos».
En definitiva, el poder de la lectura és transformador, sobretot quan tenim algú com Borràs que ens anima a endinsar-nos-hi amb passió... perquè tal i com diu ella al llibre: «la literatura neix, en certa manera, de la passió. Una passió viatgera i exploradora que està directament relacionada amb la necessitat de comprendre, d’entendre, d’explicar-nos el món. És, doncs, un procés d’exploració, de descobriment i d’aprenentatge sobre la manera que els homes i les dones des de temps immemorials tenim de complicar-nos la vida i de donar sentit a la nostra existència. […] Llegir per plaer, per aprendre, per desaprendre, per perdre’s, per retrobar-se. […] Llegir, llegir, llegir, sempre.»
Mx
Write a comment
Marieta (Tuesday, 18 August 2020 20:26)
Bones!
Em sembla un títol molt interessant per un llibre. De fet, estic segura que està ple de reflexions i dades molt interessants. Per cert, em recorda a un llibre que tinc que es titula Cómo aprendemos a leer (encara me l'he de llegir, però segur que m'agradarà). Respecte al poder transformador de la lectura, crec que resideix en les paraules i la forma d'explicar les coses. M'explico: segons com s'expliquin les coses, poden afectar de formes diferents a les persones. Sincerament, crec que la lectura té un poder transformador perquè canvia a les persones tant per dins com per fora.
Una abraçada, bones lectures i fins la pròxima!
Marieta ~ Relatos de una náufraga