Taula rodona "La LiJ d.C. (després de la COVID-19)" - Jornada Virtual de Joves Lectors 2020

Aquest matí, 18 de juliol, s’inaugurava la Jornada Virtual de Joves Lectors 2020 amb la taula rodona online “La LiJ d.C. (després de la COVID-19)", amb la participació d'Anna López (editora del segell juvenil LaGalera Young), Marta Cava (prescriptora literària i bibliotecària escolar) i Victor Panicello (Vicepresident de l’associació d’escriptura professional “Escrivim”), moderada per una servidora.

 

Després de donar la benvinguda a la vintena d’inscrits que ens seguien en directe, he animat els ponents a pujar al DeLorean de “Regreso al futuro” i tornar al dia en que es va decretar l’estat d’alarma... 

 

«Quin va ser el vostre primer pensament envers el món del llibre? Jo recordo perfectament que vaig pensar: com em toquin Sant Jordi...! I ja ho veieu! Així doncs, què vau pensar? I... si poguéssiu parlar amb els vostres jos de fa quatre mesos, què us diríeu?»

 

L’Anna López ha reconegut que no s’imaginava el que vindria. «Em va semblar que Sant Jordi quedava molt lluny. Si pogués m’hauria dit a mi mateixa... agafa’t fort que venen corbes!»

 

La Marta Cava sí que sospitava que el que venia seria gros, així que el dia abans del confiament va animar als alumnes a emportar-se novetats literàries. «Si hagués sabut que necessitarien molt més llibres, hauria fet una crida massiva!»

 

En Víctor Panicello també va fer cas dels rumors i es va mentalitzar per un període més llarg de confinament, però no va poder concentrar-se en escriure. De manera que si ara pogués canviar-ho «m’hauria centrat en projectes que tinc al calaix i que requereixen molt de temps».

 

Pel que fa a Sant Jordi... Està clar que els nostres tres ponents ho van viure amb confusió i pena. Això sí, malgrat la segona cancel·lació del Dia del Llibre d’estiu, ens han animat a seguir comprant llibres (el dia 23 i sempre!)

 

«Com va viure l’impacte de la COVID-19 cada un dels vostres sectors?» he preguntat a continuació, «I com ho vau viure vosaltres?»

 

Les paraules d’Anna López han sigut ben clares: la pandèmia ha suposat un impacte brutal i devastador pel món editorial. «Vam dir adéu a la feina de mesos, i ens hem trobat amb milers de llibres al magatzem que no arribaran a veure la llum». Per intentar sobreviure, el sector s’ha reinventat i ha seguit en marxa a través de les video-conferències i les xarxes socials.

 

La Marta Cava va viure la situació amb impotència. «Tot va anar caient com un castell de cartes, i se’t trencava el cor.» El sector de les biblioteques escolars ja és prou precari, de manera que la majoria es va trobar al carrer. 

Ver esta publicación en Instagram

Una publicación compartida de Jornada Joves Lectors (@jornadajoveslectors) el


Una cosa semblant van experimentar Víctor Panicello i la resta d’escriptors del país. «La majoria dels companys sobrevivien gràcies a activitats complementàries com ara xerrades, clubs de lectura... Ara molts han deixat d’escriure i busquen noves fonts d’ingrés.» El problema, segons Panicello «venia de polítiques que no protegien la literatura juvenil. Sembla que hi hagi la creença de que els llibres arriben del no res». 

 

A més, totes les novetats dels darrers mesos «han mort» degut a un circuit que es basa exclusivament en les novetats que vindran. «Pensava que la situació actual seria una bona oportunitat per repensar un model editorial més saludable, però sembla que no ha sigut el cas» es lamentava Anna López. 

 

«Com a lectora trobo a faltar un ritme més frenat de publicació» coincidia Marta Cava «De fet, vaig llegir en un article que les vendes online de llibres de fons, no només novetats, han augmentat durant el confinament»

 

La realitat és que les editorials no donen a l’abast del gran volum de llibres (sovint sense filtre de qualitat) que inunda el sector cada any. «I a sobre les biblioteques escolars tenim un pressupost nefast per comprar llibres nous» ha conlòs Cava.

 

Ver esta publicación en Instagram

Una publicación compartida de Mixa (@mixa_ql) el

Així doncs... «Quines reivindicacions envers la literatura juvenil cal defensar ara més que mai?» he volgut saber. «Fa un parell de dies vaig veure anunciat el nou Pla Nacional del llibre i la lectura, i la creació del Consell Nacional de Lectura... què els hi demanaríeu?»

 

Segons l’Anna López cal donar a la literatura juvenil la importància que té, reivindicar el valor d’oci de la lectura. «Està clar que veure una sèrie no requereix el mateix esforç que llegir, però les dos coses haurien de tenir el mateix pes com a opcions d’entreteniment.»

 

La Marta Cava ho té clar: cal que les biblioteques escolars es valorin més (hi ha centres educatius que ni tan sols en tenen!).  

 


«Actualment tenim pocs recursos i contractes escassos d’hores, fins i tot si el docent o bibliotecari vol dedicar-hi més temps». Cava també ha reivindicat la necessitat de fer difusió de la LiJ als mitjans de comunicació, més enllà de «mencions puntuals, sovint perquè un famós treu un llibre». I ja no parlem del poc protagonisme de la literatura juvenil en comparació amb la infantil.

 

«El que necessitem és una estratègia» deia Panicello, qui no confia en els Plans de Lectura. «Dins dels Plans, els autors no existim. Es promociona la lectura però no la creació. Si seguim així en uns anys els autors de LiJ haurem desaparegut i ningú sabrà com.»

 

Marta Cava ha anat més enllà, i afirmava que «en aquest Consell Nacional de Lectura necessitem gent al peu del canó, persones que estiguin treballant a les trinxeres com nosaltres, perquè sinó el resultat són polítiques de despatx.»

 

«I on són els joves?» es preguntava Panicello «A ells tampoc se’ls fa partícips i s’ignora el seu criteri i els seus gustos», sobretot a l’hora d’engegar iniciatives que els engresquin.

 

Havíem començat viatjant al passat amb un DeLorean prestat, i ara tocava mirar cap endavant... «quin creieu que serà el futur de la literatura infantil i juvenil? Seguirà evolucionant amb els seus lectors com ho ha fet els darrers anys?»

 

Panicello ha vaticinat la desaparició progressiva de la LiJ de kilòmetre zero degut a l’inexistent relleu generacional, i l’eixamplament de l’escletxa entre la realitat dels joves i els llibres de “no-ficció”. «Als escriptors encara se’ns fa mantenir valors conservadors a les nostres obres i patim auto-censura. Si parlem de temes complicats, les escoles no voldran tractar els nostres llibres». «Exacte, per evitar polèmiques amb els pares» corroborava Marta Cava.

 

Temes com la violència estan més acceptats dins la LiJ, però d’altres com les drogues o el sexe encara són tabús. «A mi em demanaven que especifiqués si als llibres hi havia sexe, encara que no fos explícit, perquè això significava que ja no podrien encaixar a certs llocs» comentava l’Anna López. «I això fa que els escriptors acabem desconnectant de la realitat per poder publicar» ha reblat Panicello.

Ver esta publicación en Instagram

Una publicación compartida de Jornada Joves Lectors (@jornadajoveslectors) el


 

En fi, està clar que els propers mesos estaran plens d’incògnites, però gràcies a les paraules de López, Cava i Panicello serem una mica més conscients del que això suposa pel món literari, i quan entrem a una llibreria o biblioteca veurem els llibres amb altres ulls... Paraula de Mixa!

 

Mx

 

 

Write a comment

Comments: 2
  • #1

    Marieta (Tuesday, 04 August 2020 14:25)

    Wow, sembla molt interessant tot el que expliques! Ojalà hagués pogut estar present �. I pel que veig, les aportacions dels convidats sembla que van ser molt interessants �. A veure si a la pròxima hi puc assistir! Com ho podria fer?

    Una abraçada, bones lectures i fins la pròxima!

    Marieta ~ Relatos de una náufraga

  • #2

    Mixa (Tuesday, 11 August 2020 12:08)

    Hola Marieta!

    Doncs si segueixes les nostres xarxes socials (som @JornadaJovesLectors a Twitter i Instagram) no et perdràs cap novetat. Serà genial comptar amb tu!

    Gràcies pel teu suport!

    Mx