Títol: La formació d’una marquesa
Autora: Frances Hodgson Burnett
Traductora: Marta Pera Cucurell
Editorial: Viena Edicions
Any d’edició: 2021
Sinopsis: L’Emily Fox-Seton —que té trenta-quatre anys, està sola al món i viu en una pensió de mala mort— es guanya la vida fent encàrrecs per a dames de l’alta societat londinenca. Però com que és enormement pràctica i té molt bon cor, de mica en mica es va convertint en imprescindible. Per això, una d’aquestes dames li demana que l’acompanyi a la seva mansió al camp, on ha de tenir lloc una gran festa amb el bo i millor de la societat anglesa. Allà coincidirà amb el marquès de Walderhurst, un dels solters més cobejats del país, a qui totes les noietes presents a la festa intentaran enlluernar. Però el marquès no té especial interès a casar-se. Si més no, això és el que es pensava fins ara.
Ressenya
Aquest diumenge hem tancat la temporada de “Vermuts literaris” comentant el final de “La formació d’una marquesa” en directe. Però no patiu, podeu recuperar aquest i tots els altres debats entre la Marta (de “La mar de llibres”), la Mariona (de “Meyonbook”) i jo al canal de YouTube Vermut Literari.
"La formació d'una marquesa" és el títol més recent de la col·lecció Club Victòria: Viena Edicions ha recuperat una de les obres menys conegudes de Frances Hodgson Burnett (però alhora una de les més complexes!). De fet, les dos parts d’aquesta novel·la es van publicar per separat durant l'any 1901, però posteriorment sempre s’han editat juntes.
Si bé Hodgson Burnett és més coneguda per les seves obres juvenils, com El jardí secret, les obres que va publicar per al públic adult van estar setmanes a les llistes de més venuts als Estats Units. Fou una dona lluitadora i compromesa, va revolucionar la Llei de la propietat intel·lectual (quan va guanyar una demanda en la qual sol·licitava que els escriptors rebessin beneficis per les obres derivades dels seus textos), i va ser una ferma defensora de la lluita de les sufragistes.
La primera part (titulada“La formació d’una marquesa”) és una paròdia del conte de la Ventafocs. La protagonista, l’Emily, és una noia abnegada que representa els ideals més nobles de l’època victoriana, però sempre va amb un lliri a la mà i es deixa manipular per tothom. Hodgson Burnett subratlla la seva generositat desinteressada, i li acaba concedint una recompensa per la seva sororitat i bon cor.
En canvi, a la segona part ("Els mètodes de Lady Walderhurst”), l’Emily descobreix que les seves bones intencions no la poden protegir de tota l’avarícia i enveja del món, i poc a poc la novel·la es converteix en un thriller psicològic que us farà patir fins l’última pàgina! Potser perquè m’havien avisat del gir fosc de la història, m’esperava escenes més angoixants (i hauria escurçat capítols repetitius per fer avançar la trama més ràpidament) però el final ha sigut la meva part preferida.
Respecte als personatges, malgrat que n’hi ha que són força plans, la majoria acaben patint una petita o gran transformació.... inclosa la pròpia l'Emily! Reconec que durant la lectura he tingut ganes de donar-li un calbot per fer-la reaccionar (XP), però estic convençuda que l’autora exagera les “virtuts” de l’Emily a propòsit. Burnett ens demostra que és molt important aprendre a dir "no", saber posar límits i valorar el que tenim. Tal i com va resumir sàviament Edurne a la cançó “Te falta veneno”... ^.^
«Ya no se puede ir por el mundo derrochando el amor.
En esta vida hay que saber capear.
A ti te falta veneno y te sobra corazón.
Así vas a llegar a Santa 'na' más.»
Sens dubte, però, trobo que els personatges més interessants del llibre són la Hester (per la seva evolució i complexitat) i Lady Maria (pel seu cinisme i la seva franquesa).
p.16 «Lady Maria Bayne era la vella més llesta, més mordaç i més astuta de Londres. Coneixia tothom i en la seva joventut havia fet de tot, i moltes coses que no es consideraven gaire apropiades. Cert duc reial n’estava molt, d’ella, i la gent n’havia dit coses molt lletges, d’aquella relació. Però això no havia afectat Lady Maria. Ella també en sabia, de dir coses lletges, i com que les deia amb enginy, la gent les escoltava i les repetia.»
En resum, a “La formació d’una marquesa” hi trobareu crítica social, ironia, intriga, un cant a la natura i als petits plaers de la vida, i una defensa del poder de l’amor... Paraula de Mixa!
Mx
Write a comment
Marieta (Tuesday, 03 August 2021 15:10)
M'encantaria poder unir-me als vostres vermuts literaris algun dia. Sobretot perquè sembla que us ho passeu molt bé i gaudiu de les lectures.
Respecte a aquesta novel•la, admeto que el títol no m'atrau gaire. Vaja, que no seria la meva primera opció si el veig a una llibreria o biblioteca. De totes formes, mai se sap si una novel•la et pot acabar sorprenent fins que no la llegeixes.
Moltes gràcies per la ressenya.
Una abraçada, bones lectures i fins la pròxima!
Marieta
Mixa (Wednesday, 04 August 2021 10:09)
hehe gràcies per comentar, Marieta!
Al setembre segurament tornarem a fer més vermuts ^.^
Bon estiu i felices lectures!
Mx