Aquest dissabte he pogut visitar el Festival 42, el primer festival de gèneres fantàstics de Barcelona, d’allò més esperat i benvingut! Ha tingut lloc del 3 al 7 de novembre a la Fabra i Coats, i a la Biblioteca Ignasi Iglésias-Can Fabra de Sant Andreu. En total, 74 activitats dividides en tres espais amb 212 convidats!
Nomes arribar em va donar la benvinguda l’exposició “Somnis de robot: 100 anys imaginant éssers artificials” creada per a l’esdeveniment, amb textos dels especialistes en ciència-ficció Sergi Viciana i Susana Vallejo, i il·lustrada per l’historietista Albert Monteys. Per cert, sabíeu que vaig poder conversar amb un robot? Després us ho explico.
Durant el cap de setmana hi va haver la majoria d’activitats amb autors internacionals convidats, i jo vaig començar el matí escoltant a Nicholas Eames, considerat un dels escriptors del gènere fantàstic més innovadors dels darrers temps. La seva primera novel·la "Reyes de la Tierra Salvaje" ja ha sigut traduïda a una desena d’idiomes, i ha vingut al festival 42 a presentar la continuació “Rosa la Sanguinaria” guanyadora del Booknest i el Reddit/Fantasy Award a la Millor Novel·la del 2018. Voleu saber-ne més? Li vaig poder fer algunes preguntes, i al vídeo reportatge trobareu les respostes.
Recordeu que abans us he dit que havia pogut parlar amb un robot? Doncs bé, l’Institut de Robòtica i Informàtica Industrial organitzava un experiment al voltant de la teoria de la ment. I consistir en... Parlar sobre llibres amb en Sòcrates! Ajudar-lo a endevinar la data de publicació d’una obra de ciència-ficció, recomanar-li el teu llibre preferit... Òbviament, ell es va declarar molt fan d’Asimov i les seves lleis de la robòtica!
Vaig completar el meu matí al festival 42 escoltant a l’autora Elisabetta Gnone, autora de la mítica sèrie Fairy Oak. Durant el confinament va decidir tornar-hi, a mode de refugi i de regal als fans que li havien demanat tantes vegades. El resultat es “La historia perdida”, però ens va avançar que publicarà dos llibres més! A banda de ser narrats com sempre des del punt de vista de la fada Felí, aquest cop coneixerem també el les bessones Periwinkle i... el seu propi com a autora! Durant el torn de preguntes vaig comentar que, si es convertia en narradora com la fada Felí, (diminutiu de Sifeliztuserásdecirmeloquerrás) quin creia que seria el seu nom de fada en l’univers de Fairy Oak? Tot rient em va contestar que s’ho havia de pensar, perquè els noms de fades són força complexos.
Quan es va acabar la xerrada, vaig deixar enrere la llarga cua de signatures de Gnone per anar a la taula rodona “Fantasia en català: del misteri a la revifada” protagonitzada per Jordi Casals (“Fes picar els anells”), Alister Mairon (“Sabres de sal”), Mercè Masnou (“Kadingir”) i Selena Soro (“Els misteris de la boira”), moderada per Edgar Cotes (“Cordegel”). La importància de les heroïnes diverses, la creació de mons o l’ombra de Tolkien van ser alguns punts interessants de la xerrada. Plegats van demostrar que la fantasia s’obre camí a les lletres catalanes després de molt de temps sense veure’s amb bons ulls, i que va molt més enllà del públic infantil i juvenil.
Ja era hora de comptar amb un festival com el 42! L’any que ve més... i millor! No hi faltarem, Paraula de Mixa!
Mx
Write a comment