Lapislàtzuli

Títol: Lapislàtzuli

 

Autora: Elena Cases Rodríguez

 

Editorial: El Cep i la Nansa

 

Any d’edició: 2021

 

Sinopsis: Lapislàtzuli és un viatge interior on els personatges expressen totes les preguntes que s’acumulen dins del seu ser, i on, a través de la mort i de l’amor, intenten comprendre el significat de la seva existència. El llibre està tenyit d’un llenguatge feminista i reivindicatiu que intenta desconstruir tot allò que ens han ensenyat per crear un pensament crític. Una novel·la que tracta temes d’actualitat i alhora es planteja d’altres que han estat arraconats i que han esdevingut tabús. Elena Cases interroga. Us heu preguntat, algun cop, si els fets que emprenem són fruit del camí preestablert que la societat considera com a convencional?

 

Ressenya

«Les meves passes són lentes. Bufa una brisa càlida d’estiu que m’acarona el rostre i em murmura paraules belles a l’orella. Pel cel s’hi escampa la pols daurada de les papallones, malgrat que ja no hi són. […] Segueixo avançant, i enfonso els turmells dins del mar. L’aigua és càlida i de color lapislàtzuli. Em recorda el blau dels teus ulls i les estrelles que hi portes dins. Em faré estrella, entraré pel teu llagrimer i passaré a formar part de totes les altres.»

 

Així comença la darrera novel·la d’Elena Cases Rodríguez, graduada en Medicina i especialitzada en psiquiatria. “Lapisàtzuli” és el viatge de dues ànimes perdudes que aprendran a cosir-se les ferides del passat: la Blanca i en Liam. Acompanyats d’una constel·lació de personatges que els marcaran, ens faran testimonis de les seves transformacions.

 

L'autora, Elena Cases
L'autora, Elena Cases

El llibre intercala la trama amb poemes, dissertacions, somnis abstractes i records, i barreja metàfores delicades i precioses amb un llenguatge planer, explícit i sense tabús. Sumar elements tan dispars resta consistència i ritme al text, però en canvi ens permet experimentar millor el garbuix emocional dels protagonistes.

 

Al tractar-se d’una novel·la existencialista, la trama passa a un segon terme i l’autora subratlla els intensos missatges que vol transmetre: la superació del dol, el rebuig als estigmes de la sexualitat femenina, la importància d’aprendre a estimar-se i a conviure amb un mateix, d’observar allò que ens envolta i fixar-nos en la bellesa de les petites coses...

 

p.130 «-La relació de parella és com anar a la universitat, Liam, no n’hi ha prou en presentar-te cada dia a classe. Quan arribes a casa has de clavar els colzes, buscar bibliografia, preparar-te els deures, informar-te... No només s’aprova anant a classe. L’Armelle i jo portem anys anant a classe, però no hem fet els deures, ni tan sols ens hem presentat als exàmens...

-Però sempre podreu anar a les recuperacions.»

 

A través de les seves converses, els personatges intercanvien visions i reflexions profundes sobre l’amor, les relacions, el destí... tots tenen opinions sòlides i s’expresen amb sentències tan madures i sàvies (des dels més joves fins als més adults), que resulten poc versemblants. Que fantàstic seria rodejar-se d’un grup de persones així! ;-)

 

 

Sigui com sigui, es nota que l’autora ha posat el cor i l’ànima en cada pàgina. Aprofita cada oportunitat per recalcar missatges punyents, emotius i espirituals, però aquesta repetició constant malauradament li treu força al relat. De vegades -tal i com deia l'arquitecte Mies Van der Rohe- menys és més.

 

En resum, “Lapislàtzuli” és una oda a ciutats com Barcelona i París, un desafiament a descobrir qui som i què ens mou, i una porta que obre debat sobre temes de rabiosa actualitat. Voleu descobrir què hi ha a l’altra banda?

 

Mx


Write a comment

Comments: 0