Ecoterroristes | Com canviar el món

 

Títol: Ecoterroristes

Autor: Isaac Palmiola

Editorial: Edebé

Any d’edició: 2022  

 

 

Sinopsis: "Benvolguda Bianca, rebre aquest missatge no es una bona notícia ni per a tu ni per a mi. Significa que ells m'han trobat i que les coses s’han torçat de debò. Has d’actuar ara mateix, sense perdre temps. No parlis amb ningú i encara menys amb la policia. Posaràs en perill a tothom amb qui ho parlis. De fet, ni t'imagines el que podries posar en perill si parlessis amb algú." Fins on arribaries per aturar el canvi climàtic i deixar un món millor a les generacions futures? Un thriller trepidant que et farà pensar...

 

 

Títol: Com canviar el món

Autor: Naomi Klein & Rebecca Stefoff

Traductor: Alexandre Gombau Armau

Editorial: Fanbooks

Any d’edició: 2021

  

Sinopsis: La famosa periodista americana Naomi Klein ofereix un manifiest de rebel·lió contra la crisi ecològica i climàtica a què estem abocant el nostre planeta. Es dirigeix especialment als joves fent una crida a l'acció, ja que no només formen part d'un moviment de canvi, sinó que el poden liderar, tal com ho demuestra el cas de Greta Thunberg. Amb propostes concretes per revertir l'amenaça climàtica, Naomi Klein alça la veu amb seny, intel·ligència i passió.

 


ressenya

Aquests darrers mesos he estat impartint uns tallers en el marc del programa “Biblioteques sense fronteres: activa’t per la justícia ambiental”. Es tracta d’una iniciativa del Servei de Biblioteques del Departament de Cultura i l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament que consisteix en organitzar activitats per a tots els públics a biblioteques d’arreu de Catalunya. Cada edició gira al voltant d’una temàtica diferent, i la d’aquest 2021-2022 (que acaba aquest mes de març), ha intentat conscienciar a la població sobre els temps d’emergència climàtica que vivim.

 

El meu taller està inspirat en el llibre “Soc activista” de l’editorial Flamboyant (que explica com els joves podem començar a fer-nos escoltar i convertir-nos en bons activistes), però avui us voldria parlar de dos llibres diferents. Un d’ells (de caire divulgatiu) el vaig llegir per documentar-me a l’hora de dissenyar l’activitat, i l’altre (de ficció juvenil) el vaig devorar en el viatge d’anada i tornada per impartir l’últim taller del programa.

 

 

“Ecoterroristes” és una de les darreres novetats de l’editorial Edebé escrita per Isaac Palmiola. Es tracta d’un thriller que t’intriga des del primer capítol i que et força a seguir llegint: la vida de la Bianca dóna un gir de 180º quan un vell científic (que ella creia un rodamón) li confia uns coneixements que podrien fer trontollar el món tal i com el coneixem.

 

p.98 «-[...] El pare deia que la cobdícia humana ens portaria a l’autodestrucció.

-L’illa de Pasqua –va apuntar la Bianca-. Els indígenes que hi habitaven van talar tots els boscos. Eren conscients que la fusta era cada cop més escassa i aviat s’acabaria, però van ser incapaços d’aturar-se i van tallar l’últim arbre.»

 

Isaac Palmiola
Isaac Palmiola

La novel·la és coral (va alternant els punts de vista dels personatges), i podria funcionar molt bé com a pel·lícula (es nota que Palmiola ha treballat per a la televisió i el cinema). Bona part de la novel·la transcorre en espais tancats, però tot i així transmet tensió i intriga fins al final. D’altra banda, així com les pel·lícules (sobretot les d’aventures i acció) tendeixen a exagerar els seus protagonistes, m’ha semblat que al llibre la majoria de personatges estan molt polaritzats, doncs passen ràpidament dels dolents amb cicatrius sense escrúpols als fanàtics radicals que defensen a mort allò en el que creuen. Això sí, la història té diversos girs de guió que busquen impactar al lector, però l’últim de tots m’ha semblat injust i recargolat.

 

Sigui com sigui, tinc la sensació que l’objectiu de la novel·la és reflexionar sobre un bon grapat de temes (sense arribar a aprofundir massa en ells) i animar-nos a saber-ne més. Per què els protagonistes estan tan preocupats pel canvi climàtic? Quina repercussió poden tenir certs invents al món (sobretot quan xoquen amb els interessos de grans indústries?). Què estaríem disposats a sacrificar pel bé comú?

 

La resposta a algunes d’aquestes preguntes les podeu trobar a “Com canviar el món: una guia essencial per protegir el planeta”, la fantàstica introducció per a joves (i no tant joves) al canvi climàtic de Naomi Klein i Rebecca Stefoff

 

 

Amb una prosa clara i decidida, ambdues autores ens expliquen d’on venim, on som i cap on anem, i que per fer front al canvi climàtic hem de transformar les nostres societats immediatament. Per aconseguir-ho, posen exemples de projectes sostenibles que han tingut èxit arreu del món (i molts d'ells estan dirigits per joves!). Capítol a capítol ens demostren que la justícia climàtica està estretament lligada a tots els drets humans, doncs el seu objectiu és combatre el canvi climàtic i, alhora, fer possible un futur just i habitable per a tothom. 

 

L’obra ens inspira a lluitar per aquest futur, a canalitzar la nostra indignació i aportar el nostre granet de sorra, perquè, com bé diu Klein «l’activisme no cal que sigui espectacular per tenir transcendència». Acabo la ressenya amb les seves paraules, i us convido a llegir i subratllar el llibre tant com jo... Paraula de Mixa que no ho podreu evitar!

 

Naomi Klein
Naomi Klein

p.223 «Ara veig tres focs. Un foc és el canvi climàtic, que crema el món que coneixem. Un altre foc és l’augment de la ràbia, la por i el sentiment antiimigració [...]. Aquestes emocions regeixen les decisions polítiques arreu del món. Endureixen el cor de les persones i les fronteres d’uns països contra els altres, i sedueixen la gent cap a l’autoritarisme.

 

Però el tercer foc és el foc de les entranyes de la nova generació de joves activistes com tu. La teva veu ens dona energia. La teva visió apunta cap al nostre millor futur.  Ara hem d’alimentar aquest tercer foc i fer que creixi.

 

Com més espurnes tingui, més brillant serà. Et convido a afegir-hi la teva espurna. Estàs a punt per canviar el món?»

 

Mx 


Write a comment

Comments: 0