Bruna Brown

Títol: Bruna Brown

 

Autora: Marta Bellvehí

 

Il·lustració: Marta Bellvehí

 

Editorial: Fanbooks

 

Pàgines: 379

 

Any d’edició: 2022

 

Sinopsis: La Bruna és una noia de Barcelona, amant de l’ordre, introvertida, que amaga un munt d’inseguretats. El dia que ha de fer el primer examen de selectivitat, pateix un atac de pànic provocat per la por a fracassar. Aquest fet la impulsa a prendre una decisió que li capgira la vida: marxar a Anglaterra a treballar com a au pair. A Birmingham viu algunes experiències doloroses i d’altres alliberadores, s’envolta de persones que entren dins el seu petit món amb intensitat, aprèn a superar obstacles i deixa de fugir per començar a prendre les seves pròpies decisions.

 

Ressenya

  • Punts forts

“Bruna Brown” és la primera novel·la de la il·lustradora i dissenyadora gràfica Marta Bellvehí, i just acaba d’arribar a la seva tercera edició!

 

No sé si compta com a punt fort, però us explicaré una curiositat per començar... Quan Fanbooks ens va enviar un exemplar a algunes bookinfluencers catalanes ho va fer en una caixeta plena de pètals perfumats, de manera que el llibre es va acabar impregnant de l’olor. Ara cada vegada que l’obro m’arriba una alenada de roses. ^.^

 

Ara sí, endinsant-nos en la història, vull destacar que la novel·la tracta temes molt actuals, des de la violència de gènere, fins a la pressió social i la precarietat de certes feines, com la d’au-pair en aquest cas. De fet, últimament he vist alguns tuits d’au-pairs denunciant situacions denigrants, i no he pogut evitar pensar en la Bruna. 

 

Marta Bellvehí
Marta Bellvehí

D’altra banda, és un llibre que aborda l’autoconeixement a tots els nivells i sense tabús: des de les motivacions personals fins a la sexualitat. També reflexa molt bé les inseguretats i les pors de l’adolescència, i descriu a la perfecció l’opressió de l’angoixa i l’ansietat.

 

p.168 «A vegades sento que puc tastar una mica d’enyorança anticipada, com si tot el que estic vivint ho pogués veure des d’un altre lloc, com una foto, un record. Com si li digués adéu abans d’hora. Se m’escapa entre els dits i no hi puc fer res.»

  • Punts febles  

Potser en part perquè no sóc una gran lectora de ficció contemporània juvenil, algunes subtrames de la història no han aconseguit atrapar-me. A més, el ritme de la història és bastant inconstant... algunes parts (com ara el principi) són molt àgils, però d’altres avancen lentament (i hi ha capítols un xic redundants que es poden fer repetitius). El final, en canvi, és força brusc, i he acabat amb una pila d’interrogants, començant per... hi haurà segona part de “Bruna Brown”? 

  • Personatges 

Tot i que he connectat a diversos nivells amb la protagonista (des de les seves inseguretats fins a la seva passió per la música) em temo que (dient-ho clar i català) la Bruna m’ha caigut tan malament com una torrada amb mantega tocada per la llei de Murphy. XP Que no la podia veure ni en pintura, vaja! (excepte a les fantàstiques il·lustracions de l’autora, que també són un punt fort del llibre). 

 

Em penso que les pors, ferides i baixa autoestima que arrossega la Bruna des del principi contribueixen a fer-la estar a la defensiva tot sovint, comportar-se de forma egoista, hipòcrita i maleducada, i fins i tot arribar a jutjar els demès amb arrogància. I és que mai ningú li ha ensenyat a exterioritzar les seves emocions, afrontar els problemes i valorar-se a ella mateixa. Precisament això serà el que aprendrà durant la seva catarsi, demostrar-nos que només caient i aixecant-nos podem avançar i madurar. 

 

  • Prosa

De la veu narrativa de la Bruna en destaco el seu flux de consciència sense filtres. He de reconèixer que és una de les veus narratives més sinceres que he llegit en molt de temps a la literatura juvenil.

  

p.123 «Em mirava amb els ulls endormiscats i un somriure burleta, amb els putos clotets a les galtes. Tranquil. Jo, per una banda em moria de ganes de fotre-li un cop de puny, i per l’altra, em sentia temptada d’amagar-me sota terra i desaparèixer per sempre. Vergonya de què? De tenir cul potser, d’acceptar copes i ser una nena ingènua.» 

  • A qui el recomano? 

A joves que busquin històries intenses i introspectives de creixement personal que no tenen por de tractar temes incòmodes i trencar tabús.

 

Mx


Write a comment

Comments: 0