Títol: Himitsu Sentai GORENGER
Autor: ISHInoMORI SHOTARO
Traducció: Bárbara Pesquer
Il·lustració: ISHInoMORI SHOTARO
Editorial: Ooso Còmics
Pàgines: 342
Any d’edició: 2022
Sinopsis: Monstres gegants, vestits amb poders, cíborgs, explosions, intensa acció, són els elements característics del gènere Tokusatsu. El tokusatsu és el gènere de les sèries i pel·lícules on es presenten kaijus (Monstres), henshin (Transformacions) i sentais (esquadró, força d’assalt).
Dins del Tokusatsu està el subgènere Super Sentai que inclou als grups d’herois, com és el cas dels GORENGER. El creador d’aquest subgènere va ser ISHInoMORI SHOTARO, qui també va crear el mític henshin heroi, Kamen Rider. A ISHInoMORI se li sol cridar al Japó el “Rei del Manga” i continua sent una de les figures més influients de la cultura pop japonesa. Encara que va morir en 1998, té el rècord Guinness de “major nombre de mangues publicats per un autor”.
Himitsu Sentai GORENGER és un esquadró d’heroics nois vestits amb vestits multicolors especialment dissenyats que milloren els seus sentits i habilitats. GO!
Ressenya
- Punts forts
Els Gorenger són un grup de joves herois que es van convertir en els predecessors dels Power Rangers. Formen part d’una organització de protecció mundial (EGL) que lluita contra un exèrcit feixista que pretén dominar el món, i ho fan gràcies als seus tratges especials. A més de tenir gadgets increïbles, contenen un mecanisme que transmet ones ultrasòniques i potencia els nervis sensitius i els motors, augmentant totes les seves habilitats dels seus portadors.
Creats per ISHInoMORI SHOTARO, la seva primera aparició com a protagonistes fou a una sèrie de televisió que va enganxar a milions de nens, i que va obligar a la productora a rodar molts més episodis dels que estaven previstos. D’aquest èxit en neixen les adaptacions al manga fetes pel propi ISHInoMORI SHOTARO que ara podem llegir en català. La primera versió consta de quinze capítols publicats originàriament a la revista Weekly Shōnen Sunday de Shōgakukan, i la segona versió està formada per quatre capítols publicats a la revista Shōgaku Gonensei de Shōgakukan.
Si bé aquesta darrera versió és més fidel a la sèrie de televisió, en ambdós casos hi ha canvis respecte a la història original. Per exemple, els protagonistes ara són nois adolescents i l’exèrcit de la Creu Negra, enlloc de ser malvats que senzillament busquen erradicar la humanitat, aquí són una organització que es dedicar a robar armes i secrets d’estat per vendre’ls al millor postor.
Fins i tot alguns governs contracten els seus serveis, com és el cas del capítol 11: un país productor de petroli (no s’especifica quin) encarrega a la Creu Negra destruir un laboratori que ha fet avenços pioners envers l’energia solar. En aquest sentit, els Gorenger m’han semblat avançats a la seva època, defensant la sostenibilitat i les energies renovables.
A més, pel que fa a l’edició, es nota que Ooso Còmics cuida fins als més petits detalls, doncs tots els sons representats amb caràcters japonesos estaven transcrits i descrits amb notes a peu de pàgina. La veritat és que el món de les onomatopeies és més complex del que m’imaginava!
- Punts febles
Al final d’aquest volum podem llegir un article sobre la història de l’esquadró secret dels 5 rangers a càrrec d’Eduard Terrades (membre de CineAsia especialista en cultura japonesa, anime i cinema del Japó). Trobo que hauria sigut molt més encertat en forma de pròleg que no pas d’epíleg, doncs m’ha confós trobar dues versions diferents de l’origen dels Goneger al mateix volum sense context.
- Personatges
Al no haver vist la sèrie, he trobat a faltar més informació sobre els membres de l’esquadró. Quin és el seu origen? Què va veure l’organització EGL en ells? M’hauria agradat aprofundir més a les seves vides i personalitats, que resulten força esquemàtiques i planes. En aquest sentit he preferit la versió de la revista Weekly Shōnen Sunday, ja que com a mínim podem veure interactuar més els Goneger entre ells.
- Il·lustracions
En destaco el dinamisme de les il·lustracions a les escenes de lluita. Sembla que estiguis veient una pel·lícula d’acció! Si bé haig de reconèixer que no sóc una gran lectora de manga, i tampoc estic acostumada a llegir de dreta a esquerra, m’alegra haver-li donat una oportunitat a aquest volum. Mica en mica m’hi he anat acostumant i la manera en que estaven disposades les vinyetes m’ha semblant molt orgànica i prou fàcil de seguir.
- A qui el recomano?
Als amants dels superherois originals que busquin una història entranyable i trepidant.
Mx
Write a comment