Títol: Butsènit d’Urgell (Un thriller rural)
Autor: Jordi Corbera Bachs
Editorial: Calambur-Xandri
Pàgines: 482
Any d’edició: 2022
Sinopsis: Som el 1994. El Roger condueix rumb a Butsènit d'Urgell, un petit nucli de 300 habitants situat a la Noguera. Fuig del seu passat, només busca evadir-se i escriure envoltat de natura. Allà l'esperen el Joan i l'Eulàlia, un matrimoni que lluita pel somni de construir un allotjament rural. La promesa de tranquil·litat vola pels aires en pocs minuts, els que passen des que el Roger i el Joan es coneixen al bar del poble fins que presencien un assassinat a la vista de tothom. La mort del Jaume Porta, un dels dos germans més poderosos del poble, desencadenarà un caos que portarà al límit la vida de tots els protagonistes. Enmig d'una boira persistent, l'assassinat d'una adolescent aquella mateixa nit farà aflorar enveges i rancúnies cuinades a foc lent durant anys. La guàrdia civil es veurà desbordada, incapaç de controlar un vast territori on la violència seguirà estenent-se i on tothom té coses a amagar.
Ressenya
- Punts forts
Aquesta setmana, mentre viatjava a la segona edició del festival de novel·la criminal Creixell.Crims, vaig aprofitar per llegir “Butsènit d’Urgell”, la primera novel·la publicada de Jordi Corbera Bachs. I dic primera publicada, perquè en té unes quantes al calaix! Al maig del 2020, mogut per un impuls després del confiament, va començar a escriure i des de llavors no ha parat.
Butsènit d’Urgell (el poble que dóna nom a la novel·la) es converteix en un microcosmos, una mostra de les facetes més fosques de la humanitat. L’assassinat que té lloc a les primeres pàgines de la novel·la desencadena que surtin a la llum els secrets, vicis i perversions de tots els vilatans. Tot el que us vingui a la ment, i molt més, apareix entre les pàgines d’aquest llibre. La veritat és que vaig acabar de llegir-lo amb un nus a l’estòmac.
Respecte a l’edició de Calambur-Xandri, aprofito per comentar que la mida de la lletra és d'allò més còmode!
- Punts febles
Trobo que l’autor introdueix massa personatges en poc temps. Només a les primeres pàgines n’apareixen una dotzena, i la xifra s’enfila fins a la trentena al llarg de la novel·la. Em vaig haver de fer una guia per no perdre’m, i hauria preferit centrar-me en menys personatges per aprofundir en les seves subtrames.
Pel que fa al ritme, el principi agafa embranzida amb força, la segona meitat perd una mica de tensió, i el final (ple de girs) és força brusc. He trobat a faltar conèixer el desenllaç de la resta dels vilatans i què li depara el futur a Butsènit d’Urgell.
- Personatges
Estic segura que empatitzareu amb els personatges i connectareu amb les seves personalitats tan diferents. Això sí, hauria preferit que alguns protagonistes capgiressin els estereotips que representen.
- Prosa
La prosa de Jordi Corbera és planera i propera, i escriu capítols breus i àgils. Destaco que hagi mantingut l’accent i el llenguatge propi de la zona, ja que enriqueix i fa més real la història.
També poso de relleu les breus introduccions que separen les dos parts del llibre, on l’autor fa algunes reflexions i deixa entreveure la seva passió per la química. Trobo que dóna molt de joc, i m’hauria agradat que hagués seguit explorant aquesta metàfora sobre els elements i la naturalesa humana:
p.13 «A vegades, en alguns d’aquests petits racons de l’univers una sèrie de fets aparentment inconnexos coincideixen temporalment en un mateix punt. Com reactius químics dins d’un reactor segellat hermèticament, van augmentant temperatura i pressió sense que ningú se n’adoni. Ara bé, si dins d’aquest reactor hi entra un element nou, aquest podria actuar com a catalitzador. Quan això passa, la temperatura i la pressió augmenten tant que poden fer-ho esclatar tot, trencant l’equilibri que hi regnava i fent-hi créixer el caos.»
- A qui el recomano?
A tothom que busqui un thriller àgil que us posi els pèls de punta i us faci esgarrifar.
Mx
Write a comment