Per celebrar el segon aniversari del grup, els Joves Lectors Catalans hem quedat el 28 de desembre al centre de Barcelona per gaudir d’un dia ple de retrobaments, llibres, riures i records. Hem regalat novel·les a desconeguts (i no és cap innocentada!), hem visitat el ReRead de la Gran Via, hem envaït la Casa del Libro i l’Abacus, hem passejat per Rambla Catalunya i hem gravat la tornada de “Som Lectors”!
Felicitats Joves Lectors Catalans!
Nadal és ideal per retrobar vells amics, estar amb la família... Però pels ratolins de biblioteca com nosaltres, el Nadal és una de les millors èpoques per rebre i regalar llibres! És per això que per tercer any consecutiu ha arribat a Barcelona... El Mercat de Nadal del Llibre! Tot un dia sencer per reviure a petita escala la febre llibretera de Sant Jordi, organitzat pel TR3SC i patrocinat per Estrella Damm. Sense cap mena de dubte, aquesta ha estat l’edició més exitosa fins al moment, doncs ha aplegat un total de més de 10.000 visitants des de les onze del matí fins a les nou del vespre, un 45% més que al 2015.
10.202 persones per ser més exactes... I sabeu què? Aquestes dos últimes érem l’Elena (del canal Nadadora entre Líneas) i una servidora, que vam passar un dia genial plegades!
Quan vam arribar al Mercat el divulgador musical i escriptor Ramon Gener estava acabant de presentar el seu llibre, “L’amor et farà immortal” a la sala de Bàscules (rebatejada per a la ocasió amb el nom de “William Shakespeare”) i decidirem quedar-nos a veure la nostra primera xerrada del dia: “El millor costat de les persones amb La Marató de TV3” a càrrec de l’escriptora Gemma Lienas i el dibuixant Ignasi Blanch, que ens van convèncer a l’instant de comprar el llibre de la Marató (la qual fa 25 anys aquest 2016!)
-Aquest jurat declara l’acusat...
L’emoció està a flor de pell i ha arribat el moment de la veritat... estem apunt de fer el nostre paper estel·lar! Que a què em refereixo? Doncs molt fàcil... El jurat de “Testimoni de càrrec” ja ha deliberat! Però no ens trobem pas dins del relat d’Agatha Christie sinó dalt de l’escenari del Teatre del Raval, fent de voluntaris i veient l’obra en exclusiva. Sona interessant, oi? I què passaria si us digués que vosaltres també podeu fer-ho? Si vols gaudir de l’experiència de ser actor per un dia i veure l’espectacle gratuïtament des de dalt de l’escenari, al Teatre del Raval et conviden a reservar la teva plaça a “teatredelravalbcn@gmail.com”.
Primer de tot en arribar ens van caracteritzar en un tres i no res amb barrets, mocadors i americanes de l’època (moment que vam gaudir com nens petits) i a continuació ens van ensenyar els senzills passos que hauríem de seguir a l’hora de pujar i baixar de l’escenari o llegir en veu alta un parell de frases... Com ara el veredicte final. Però i si per alguna casualitat la presidenta del jurat el llegia malament o s’equivocava?
Les possibilitats estaven en l’aire. El dia 17 de novembre em trobava a la Biblioteca Ramon Fernàndez Jurado de Castelldefels apunt de descobrir si la xerrada amb la científica i escriptora Sònia Fernández-Vidal seria un èxit. Per sort, no estava sola: m’acompanyaven alguns companys del Club dels Experts, com ara la Clàudia, la Júlia i la Sofía, totes plegades amb moltes ganes de conèixer l’autora de llibres tan especials com “La porta dels tres panys” o “Quantic Love” entre d’altres.
De fet, des del moment en que vàrem entrar a la sala Margarida Xirgu estava clar que ens esperava quelcom fora de l’usual: a sobre de les cadires del públic vam trobar uns papers misteriosos que deien amb lletres grans... “The Big Bell Test” Les meves companyes i jo ens vam mirar encuriosides... Quin enigma! La solució no trigaria en arribar, però seria encara més sorprenent!
Aquest dissabte, el Club dels Experts de la Biblioteca de Castelldefels vàrem ser invitats al Teatre Plaza per anar a veure la comèdia “iMe” escrita i dirigida per Roc Esquius.
iMe (la #SmartComedy que no veuràs al mòbil) planteja una possibilitat. Una societat on tot ho tenim integrat, on l’única comunicació existent és a través de les xarxes, on les emocions no es comparteixen. On la gent no s’ha mirat mai a la cara. I en aquesta societat futura, de sobte, els protagonistes es queden bruscament sense cap eina electrònica, sense re més que la companyia dels cossos que tenen al seu costat. Què passarà?
Doncs que la diversió està assegurada! Es nota que la companyia DARA TEATRE té aquesta obra per la mà (porta des del 2014 de gira per tota Catalunya i des del 2015 també a Madrid) i els espectadors de seguida hem vibrat en sintonia amb la història i els personatges, interpretats per Isidre Montserrat, Sílvia Forns, Núria Deulofeu i Carles Garcia Llidó.
Us dic la veritat, paraula de Mixa! ^.^ Cada vegada que els meus companys del Club els Experts i jo ens miràvem vèiem reflectits els mateixos somriures i rialles a les nostres cares. Alhora, però, ningú volia apartar la vista de l’escenari i les còmiques situacions que s’encadenaven sense parar davant dels nostres ulls. Increïble! Tot i comptar amb un decorat 100% minimalista, ens vam transportar per complet a una societat futurista simplement a través dels gestos dels actors.
Avui he tornat a gaudir d'una tarda genial a la Setmana del Llibre en Català!
Hola, hola!
Ahir va tenir lloc la gravació dels programes de la darrera temporada de “El Gran Dictat” i jo vaig assistir amb la Irvilsa (El Pinguino Lector) la Mauqui (La Biblioteca de Hedwig) i l’Elena (Nadadora entre Líneas). Va ser un experiència única per afegir a la saca... ens ho vam passar d’allò més bé!
Després de mesos de debats i noves lectures, el dilluns 13 va tenir lloc l'última trobada del Club del Experts de la Biblioteca de Castelldefels. Abans de procedir a iniciar la sessió, però, com ja és tradició d'altres anys, vam fer una visita a la Ràdio local de Castelldefels per recomanar les nostres lectures ideals aquest estiu. Per a alguns dels nous integrants del grup era la nostra primera vegada i ens ho vam passar de meravella! La màgia de la ràdio ens va deixar amb ganes de més!
Aquí teniu les nostres recomanacions!
Era una tarda plàcida de Juny i el vent bressolava la senyera erigida davant del Born Centre Cultural. El sol, compassiu, havia decidit quedar-se al cel davant les insistents súpliques de les ombres, que volien seguir jugant amb la ciutat una estona més.
Una d’elles seguia ben de prop les meves passes quan vaig entrar a la Llibreria del Born per assistir a un dels seus Berenars Literaris a càrrec de l’autor català David Martí. La llum s’escolava pel gran finestral i il·luminava una gran taula situada just enmig dels prestatges plens de llibres i souvenirs... Un lloc idíl·lic per parlar sobre literatura, màgia i història, els elements clau del seu últim llibre, “El caçador de bruixes”. Poc a poc, els assistents vàrem omplir els seients i un cop fetes les presentacions i escollit el menú, es va obrir oficialment la sessió.
Martí començà parlant-nos sobre el canvi de vida radical que el va acabar apropant a l’escriptura. És a dir, com va saber dir prou a una feina estressant i exigent que l’esgotava física i emocionalment. “Em preguntava cada dia: què vol ser en David de gran?” i gràcies a la gent que l’envoltava i que va arribar en el moment adequat, Martí es va acabar convencent que encara tenia moltes coses a dir. “Vaig decidir donar a la gent la il·lusió que jo havia perdut en forma d’històries. [...] [moments com aquest] em reafirmen que vaig encertar de canvi de vida”.
Aquest mes de maig la biblioteca Ramon Fernàndez Jurado de Castelldefels s’ha sumat a la iniciativa “El Documental del Mes”, que consisteix en projectar mensualment inèdits documentals per apropar-los al públic i mostrar-los com una branca més del cinema.
Tot i això, el documental que ha inaugurat la proposta (la qual la biblioteca espera tingui molt d’èxit) ja es va estrenar l’any passat i ha sigut retransmès en un dels darrers “Sense Ficció” de TV3. Es va creure que valia la pena començar amb el documental “Joana Biarnés, una entre tots”, el gran triomfador del Memorimage 2015 (Premi Ciutat de Reus) dirigit pel productor executiu Òscar Moreno i el periodista Jordi Rovira.
Tal i com ens va explicar Fernando Lorza (col·laborador de Radio Castelldefels i encarregat de presentar-nos el documental) hi ha dos motius pels quals un documental pot guanyar el premi del públic d’un concurs: perquè és divertit o bé perquè arriba al cor de la gent i, com estàvem a punt de descobrir, aquest és el cas d’ambdues opcions.
2016 is the 40th death anniversary of Agatha Christie, the Dame of Crime, and some students from the Helen Doron English academy in Sagrada Família (Barcelona) wanted to pay her a little tribute, discovering her for the first time with one of her most well-known and widely adapted works: “Death on the Nile”, where the famous detective Hercule Poirot has to interrupt his idyllic holidays in Egypt to solve a more complex and complicated crime than anyone would have expected.
Although during the debate session about the book many of opinions arose, the general consensus was of admiration towards one of the greatest best-selling authors of all time with the exception of William Shakespeare. Don’t you believe it? The three thousand million copies sold worldwide are irrefutable proof!
El 2016 es compleixen 40 anys de la mort d’Agatha Christie, la Dama del Crim, i uns quants alumnes de l’acadèmia d’anglès Helen Doron de Sagrada Família (Barcelona) han volgut retre-li homenatge descobrint-la per primer cop amb una de les seves obres més conegudes i adaptades: “Mort al Nil”, en que el famós detectiu Hercule Poirot es veu obligat a interrompre les seves idíl·liques vacances a Egipte per resoldre un crim més complex i enrevessat del que ningú hauria sospitat.
Si bé durant la sessió de debat sobre el llibre que vam organitzar afloraren tota mena d’opinions, el consens general va ser d’admiració cap a una de les autores més venudes de tots els temps, a excepció de William Shakespeare. Que no us ho creieu? Doncs el tres mil milions d’exemplars seus venuts arreu del món són una prova irrefutable!
Aquest 2016 es commemoren 100 anys de l’aniversari del prolífic i famós novel·lista Roald Dahl i la biblioteca Ramon Fernàndez Jurado de Castelldefels (que compleix quatre anys aquest Sant Jordi) ha volgut retre-li un petit homenatge dedicant-li algunes activitats del seu programa tant per a adults com per als més petits, una d’elles a la qual vaig poder assistir el passat 18 d’abril.
Tot va començar quan, durant la sessió del Club dels Experts d’aquell mateix dia, ens van invitar a participar a l’activitat que tindria lloc a continuació, una tertúlia literària sobre “La Cata” de Roald Dahl. Cap de nosaltres ens havíem llegit el llibre, però no fer-ho ens va proporcionar el regal de descobrir-lo en una immillorable companyia, els lectors avesats de la Ramon Fernàndez Jurado i el guiatge i moderació del narrador, conta-contes i guionista Carles Alcoy.
La notícia em ressonava a les orelles: “Aquest mes de març no hi haurà Club dels Experts a la Biblioteca Ramon Fernandez Jurado de Castelldefels!” Malauradament havien arribat molt poques novetats editorials de literatura juvenil i l’agenda no li acabava de quadrar a molts lectors del Club, jo inclosa. Però no tot estava perdut! Segons ens deia en un correu la moderadora del Club, Sílvia Nebot, “L’atzar ha fet que hagi sorgit una activitat extraordinària i molt interesant pel proper dilluns dia 07/03. Ens han convidat -tant als membres del Club dels Experts i com als dels Club dels 15- a participar a una trobada de "SLAM" a la nostra biblioteca. Que què és això de l'SLAM? Es poesia amb rèpliques i contrarèpliques? Es rap sense música? Són duels literaris? O potser és una de les més novedoses manifestacions de la cultura urbana? Doncs jo crec que és tot això i una mica més.”
Jo no n’havia sentit a parlar abans i la idea em va semblar d’allò més interessant! A més a més, comptaríem amb un expert en la matèria, Carlos Elías (més conegut en el món del SLAM pel seu alter ego Dante Alarido) guanyador del III Slam Nacional de Poesía de España (2013), el IV Slam Nacional (2014) i del I Campionat de Poetry Slam de Catalunya (2015). Com us podeu imaginar va ser tot un privilegi que vingués a ensenyar-nos en què consisteix l’SLAM i com aprendre a fer duels.
Doncs bé, un cop fetes les presentacions, més de vint parells d’orelles (d’entre 8 i 17 anys) van escoltar atentament les explicacions del nostre convidat sobre el naixement del SLAM. La Poesía SLAM (SLAM Poetry) va néixer oficialment el 1986, encara que ja feia tres anys que la idea començava a prendre forma a San Francisco i Chicago (E.U.A). El creador d’aquest moviment (avui en dia en ple auge) fou Marc Smith, qui havia treballat d’obrer gran part de la seva joventut però començà a escriure poesia al 19 anys. Smith era molt apassionat amb els seus ideals i no suportava els poetes “estirats” que llegien solemnement les seves obres, ja que als seus esdeveniments “ningú els escoltava”. Per un altre cantó, tots aquells poetes que “interpretaven” i no tenien pèls a la llengua van anar guanyant popularitat.