En motiu de la setmana de la Flama del Canigó i el 25è aniversari de la mort de Joan Fuster, aquest 26 de juny a la Biblioteca Ramon Fernàndez Jurado de Castelldefels s’ha celebrat un interessant debat sobre els Països Catalans.
Presentava l’acte Claudia Pujol, vocal de la Junta Nacional d’Omnium Cultural i directora de la revista Sàpiens, i comptàvem amb la presència del lingüista Oriol Rocosa Girbau -director del Centre de Normalització Lingüística Eramprunyà- i Ferran Garcia-Oliver, professor d’Història Medieval, escriptor i guanyador del 44è Premi Octubre d’assaig Premi Joan Fuster, amb el llibre Valencians sense ADN. Relats dels orígens. “Un llibre que hauríeu de córrer a comprar” assegurava Clàudia Pujol durant la presentació.
“Des d’Omnium fem molts debats amb savis sobre la cultura catalana i totes les cultures que l’han construït, i el punt de trobada d’una societat diversa és la llengua” emfatitzava la presentadora. Segons Claudia Pujol, a Omnium hi ha tota mena de campanyes i iniciatives preparades per promoure la llengua catalana, quelcom que nosaltres mateixos també hem de procurar fer.
Per il·lustrar les paraules de la directora de la Revista Sàpiens, Oriol Rocosa ens mostrà els resultats d’una extensa enquesta realitzada entre 2013 i 2015 als Països Catalans. A Catalunya, el 94% dels enquestats assegurava entendre el català, i a les Illes Balears, Andorra o la Franja les dades no baixaven del 8 sobre 10. Amb menor puntuació seguien les categories de “saber parlar”, “saber llegir” i “saber escriure”, molt més baixes a la Catalunya del Nord o a l'Alguer. Per tant, concloïa Oriol Rocosa: “Si ens entenen podem fer servir la llengua a tot arreu”.
Després de mesos d’espera finalment la Roser Rosés (autora de “Trenes tallades. Memòries d’una nena de Rússia”) ha visitat els il·lusionats membres del Club dels Experts de la Biblioteca Ramon Fernàndez Jurado de Castelldefels.
Un cop fetes les presentacions, Rosés ens agafa a tots desprevinguts: “Us puc encomanar una tasca?” pregunta, i davant de l’afirmativa general ens demana que ens anem pensat una paraula pel final que descrigui la xerrada i les seves vivències.
Llavors sí, acompanyada d’una projecció, ens resum la seva Odissea pel món del 1938 al 1947: com la seva infantesa es va tallar quan va començar la Guerra Civil espanyola, com la seva família es va veure obligada a dormir a l’estació de metro de Rocafort quan els italians bombardejaven la ciutat cada tres hores, i com llavors els seus pares van decidir enviar a la petita Roser lluny de la guerra fins a Rússia amb una colònia de nens refugiats espanyols. “Anàvem amb la il·lusió de torna a casa en uns mesos” assegurava la nostra convidada. Però els mesos van anar passant un darrere l’altre, i els estralls de la Segon Guerra Mundial van impedir que la Roser tornés a Barcelona fins nou anys després, amb un total de 12.000km a l’esquena només de fugides i evacuacions.
El Joc de la Fàbrica dels Llibres és un trivial sobre llibres infantils i juvenils que està de gira per les Biblioteques de Catalunya. L’última parada del trivial literari (creat per la Xarxa de Biblioteques de Catalunya) ha estat la Biblioteca Ramon Fernandez Jurado de Castelldefels, i el Club dels 15 i el Club dels Experts ens hem unit per jugar-hi plegats! Ens hem repartit per equips: l’equip de les bruixes, el dels extraterrestres, els pirates, els cavallers, les metgesses i les pallasses... Petits i grans han encertat un pila de preguntes i tots hem sortit guanyant perquè ens ho hem passat molt i molt bé!
A més a més, hem rebut de regal un increïble passaport de lectura del Club Gènius per apuntar les nostres lectures durant l’estiu i no perdre’ns quan naveguem per l’Ocèa Índex, arribem a la costa de l’Aventura, ens endinsem a les Mines del Senderi i arribem a Ciutat Xerrameca entre d’altres destinacions fantàstiques!
Lectors viatgers, quina serà la vostra propera destinació? Ens llegim a les Biblioteques! ;-)
Mx