NOVEMBRE | NOVIEMBRE | NOVEMBER 2017


Crònica: Jornada de reflexió sobre l’edició en català 2017

Avui tot just fa una setmana des que l’Associació d’editors en Llengua Catalana va organitzar la “Jornada de reflexió sobre l’edició en català” per parlar sobre el futur del sector en un escenari de gran bellesa com és el Palau Maricel de Sitges.

 

La jornada estava formada per dos temes de debat moderades pel periodista Óscar López, i vaig tenir el plaer de participar a la primera taula rodona del dia, “Com fer (més) lectors”, acompanyada d’Antònia Capdevila (directora de la Biblioteca Pública de Lleida) Jaume Centelles (professor de primària), Àngels Francès (professora universitària) i Antoni Dalmases (professor de secundària, batxillerat i a més a més escriptor).

 

Plegats vàrem parlar sobre una gran quantitat de temes, des del paper tan important de les biblioteques i els mestres fins a la influència de la família. Entre molts d’altres, vam tractar temes com la censura, les lectures obligatòries i les comunitats a les xarxes socials (BookTube, Bookstagram, “Què Llegeixes?”...) que fan que la màgia de la lectura arribi al seu màxim esplendor quan pots compartir-la! 

 

Antoni Dalmases va denunciar la falta de professors que llegeixin i estiguin motivats: “un professor ha de ser un entusiasta que encomana la seva passió, que t’acompanya”, perquè ja ho deia Jaume Centelles “els mestres som com els xerpes, acompanyem els nens fins al cim”.

 

Àngels Francès, però, va voler trencar una llança a favors dels professors de literatura: “Molts, més enllà de les classes, fomenten la lectura amb blocs personals, per exemple. I a aquests, se’ls ha de recolzar, tant institucionalment com des de les pròpies editorials”. Al final, com dic jo, sempre ha d’haver-hi algú que desperta en tu allò que sempre has tingut:“Totes les persones naixem amb la llavor de la lectura. La clau és alimentar-la des de tots els àmbits”

 

Read More

"This is Art" el nou programa de cultura de TV3

Read More 0 Comments

Crònica de la Llupolia Núm. 8 <<Poeçons>>

Aquest mes, a la Cervesera Artesana de Gràcia, hem reculat en el temps fins a l’edat medieval... amb un recital de poesia musicada! Significa això que hem innovat? Sí i no alhora, afirmava l’amfitrió de l’esdeveniment, Lluís Urpinell-i-Jovani: no és res de nou perquè els trobadors ja ho feien, però sí que és la primera vegada que s’organitza quelcom semblant a una “Llupolia” (per saber-ne més llegiu “Crònica de la <<Llupolia Extraodinària>> Llúpol + Poesia”)

 

De manera que abans de cedir els micròfons a tothom que volgués recitar els seus poemes, vàrem escoltar en directe un espectacle musical de la mà de Montse Gort (poeta) i Laia Rius (cantant i violinista), acompanyades a la guitarra per Xavi Túrnez i amb el violoncel per Irene Algueró (filla de la poeta). Segons Montse Gort, aquest show “ve a ser un homenatge als vincles que ens uneixen, i que ara també us inclou a vosaltres” afegia referint-se al públic. L’espectacle s’anomena “Poeçons” (una barreja entre poema i cançons) però “sona com verí en francès, així que estigueu alerta!” ^.^

 

I tant que ho vam estar! Va ser un plaer tancar els ulls i sentir-nos envoltats de belles melodies, paraules i sentiments. Al tornar-los a obrir, els temps s’havia fos, com la cervesa de les nostres copes. Un dels meus poemes preferits (que podeu trobar al llibre de Montse Gorg “Del pretèrit imperfecte al futur simple”) va ser aquest:

 

Notes del dia (Desacord amb acords)

 

El dia comença amb un Sol Major,

Després,

el teu no-Re sostingut sobre Mi,

Fa venir un núvol que Déu n’hi Do!

Si Bemoll, (el núvol)

 no tinc La menor idea de com acabarà.

 

Read More 0 Comments

Gran Trobada de Clubs - Vine a conèixer al nostre autor de capçalera (Biblioteca RFJ)

El dilluns 6 de novembre, la Biblioteca Ramon Fernàndez Jurado de Castelldefels ha presentat a bombo i platerets el seu nou autor de capçalera: l'únic i inimitable Jaume Copons!

 

Per fer-ho, els Clubs de Lectura vam ser convidats a un acte amb berenar inclòs per conèixer-lo en persona. Però no només a ell! Copons, autor de la famosa saga Agus i els Monstres (que ja compta amb traduccions a molts països d'arreu del món com ara EUA, Grècia, França, Turquia o Corea!!) va venir acompanyat de la il·lustradora Liliana Fortuny, amb qui no es cansa mai de treballar. “Parla poc i no em molesta” assegurava Copons entre els riures de grans i petits.

 

Durant l'acte, Copons i Fortuny ens van fer un tastet de les properes activitats que organitzaran. En Jaume Copons, després donar una volta per la biblioteca, va acceptar ser l'autor de capçalera perquè segons ell  “si faig burrades les bibliotecàries no s'espanten”. ^.^

 

Així que, sense més dilació, vam començar escoltant els dos marxosos videoclips que acompanyen l'últim llibre de l'Agus i els Monstres. 

 

Read More 0 Comments