juliol | julio| july 2020


Taula rodona "La LiJ d.C. (després de la COVID-19)" - Jornada Virtual de Joves Lectors 2020

Aquest matí, 18 de juliol, s’inaugurava la Jornada Virtual de Joves Lectors 2020 amb la taula rodona online “La LiJ d.C. (després de la COVID-19)", amb la participació d'Anna López (editora del segell juvenil LaGalera Young), Marta Cava (prescriptora literària i bibliotecària escolar) i Victor Panicello (Vicepresident de l’associació d’escriptura professional “Escrivim”), moderada per una servidora.

 

Després de donar la benvinguda a la vintena d’inscrits que ens seguien en directe, he animat els ponents a pujar al DeLorean de “Regreso al futuro” i tornar al dia en que es va decretar l’estat d’alarma... 

 

«Quin va ser el vostre primer pensament envers el món del llibre? Jo recordo perfectament que vaig pensar: com em toquin Sant Jordi...! I ja ho veieu! Així doncs, què vau pensar? I... si poguéssiu parlar amb els vostres jos de fa quatre mesos, què us diríeu?»

 

L’Anna López ha reconegut que no s’imaginava el que vindria. «Em va semblar que Sant Jordi quedava molt lluny. Si pogués m’hauria dit a mi mateixa... agafa’t fort que venen corbes!»

 

La Marta Cava sí que sospitava que el que venia seria gros, així que el dia abans del confiament va animar als alumnes a emportar-se novetats literàries. «Si hagués sabut que necessitarien molt més llibres, hauria fet una crida massiva!»

 

En Víctor Panicello també va fer cas dels rumors i es va mentalitzar per un període més llarg de confinament, però no va poder concentrar-se en escriure. De manera que si ara pogués canviar-ho «m’hauria centrat en projectes que tinc al calaix i que requereixen molt de temps».

 

Pel que fa a Sant Jordi... Està clar que els nostres tres ponents ho van viure amb confusió i pena. Això sí, malgrat la segona cancel·lació del Dia del Llibre d’estiu, ens han animat a seguir comprant llibres (el dia 23 i sempre!)

 

«Com va viure l’impacte de la COVID-19 cada un dels vostres sectors?» he preguntat a continuació, «I com ho vau viure vosaltres?»

 

Les paraules d’Anna López han sigut ben clares: la pandèmia ha suposat un impacte brutal i devastador pel món editorial. «Vam dir adéu a la feina de mesos, i ens hem trobat amb milers de llibres al magatzem que no arribaran a veure la llum». Per intentar sobreviure, el sector s’ha reinventat i ha seguit en marxa a través de les video-conferències i les xarxes socials.

 

La Marta Cava va viure la situació amb impotència. «Tot va anar caient com un castell de cartes, i se’t trencava el cor.» El sector de les biblioteques escolars ja és prou precari, de manera que la majoria es va trobar al carrer. 

Ver esta publicación en Instagram

Una publicación compartida de Jornada Joves Lectors (@jornadajoveslectors) el


Read More 2 Comments

Crònica de la presentació "El poder transformador de la lectura" (10/07/2020)

El nou assaig de Laura Borràs
El nou assaig de Laura Borràs

«Què és per a tu la lectura?» li preguntà el MHP Quim Torra a la diputada Laura Borràs. Una pregunta complicada, amb una resposta gens senzilla. Ens trobàvem a la presentació de “El poder transformador de la lectura”, el nou assaig de Borràs publicat amb Ara Llibres. L’aforament de la “Bookeria” de la nova Ona Llibres estava complet, i els aplaudiments sovintejaven.

 

Abans de començar, la pròpia Montse Úbeda, llibretera i directora d’Ona, volgué agrair tota la feina feta a Borràs -segons ella “un exemple a seguir”-: «Gaudeix de la gent que t’acompanya i t’estima, que és molta». D’altra banda, Joan Carles Girbés, director editorial d’Ara Llibres, també es va voler adreçar a Borràs durant la benvinguda: «És un plaer ser els altaveus de la teva passió per la literatura, que ens uneix i ens agermana».

 

 

«L’acte d’avui és més que una presentació, és reconèixer el seu talent» es sumà a les mostres de suport  el President de la Generalitat, Quim Torra, encarregat de presentar el nou llibre de Borràs. «És honesta, treballadora... i jo he arribat a sospitar que n’hi ha més d’una! Si no, no m'explico com arriba a tot arreu.» Junts, però mantenint les distàncies de seguretat, van protagonitzar durant l’hora següent una conversa amena, distesa i plena de complicitats.

 

«Parlar de la Laura Borràs és com parlar de l’univers... per on comences?» es preguntava Torra, però decidí posar fil a l’agulla compartint anècdotes sobre l’inici de la seva amistat. Com el dia que Borràs empaperà la paret del despatx que llavors compartien amb postals de la Institució de les Lletres Catalanes (ILC):  «en aquell moment vaig saber qui era la Laura, una persona que sense la literatura no podria viure».

 

I és que, segons Borràs, per a ella «la literatura és la manera de saber qui som i què podem ser. Els clàssics sempre et sorprenen, perquè ells mai canvien, però nosaltres sí». Per poder gaudir d’ells cal un bon guia: «Segons com es fan llegir, pot resultar una vacuna contra el llibre i la lectura».

 

Read More 1 Comments