Títol: Germanet (Minyan)
Autor: Ibrahima Balde & Amets Arzallus Antia
Traducció: Pau Joan Hernàndez
Editorial: Blackie Books
Pàgines: 138
Any d’edició: 2021
Sinopsis: Aquesta història comença així: «Soc a Europa, però jo no volia venir a Europa». Ibrahima Balde va néixer a Guinea, però va haver de marxar de casa seva per anar a buscar el seu germà petit. El seu germanet. Ell no anava perseguint cap somni. Ho va deixar tot enrere per trobar la persona que més estimava.
Una mirada ingènua, castigada, arravatadament poètica i, en definitiva, única. La de qui ho ha patit tot i, això no obstant, té el poder de convertir-ho en alguna cosa útil. En alguna cosa bella.
Títol: Els pergamins de l’Alguer
Autora: Salvador Vergés
Editorial: Viena Edicions
Pàgines: 372
Any d’edició: 2023
Sinopsis: Una novel·la històrica ambientada al segle XIV en què la protagonista ha d’amargar que sap llegir i escriure per poder sobreviure
Amb només tres anys, l’Ermessenda veu com la seva mare és brutalment arrossegada per un animal desbocat, justament quan intentava protegir-la a ella de la fúria de la bèstia. Filla d’un escrivà de Sant Pere de Rodes que fou cronista a la guerra de l’Alguer (1354), l’Ermessenda aprèn a llegir i a escriure de ben petita, unes habilitats del tot extraordinàries entre les dones d’aquell temps. Ella les haurà d’amagar per poder sobreviure, especialment quan, en quedar-se òrfena també de pare, comenci a treballar com a serventa a la mateixa masia on fins llavors ha viscut al seu antic galliner. Una vegada sota les ordres del baró de Vila-sacra, un noble del comtat d’Empúries, les servituds terribles a què s’haurà de sotmetre la determinaran a fugir cap a l’Alguer per començar de cap i de nou.
Aquesta insòlita història medieval ens transporta a l’època en què Pere el Cerimoniós va conquerir l’Alguer i el va repoblar amb catalans; i ens demostra que, molt sovint, ni tan sols el pas dels segles és capaç d’ocultar les misèries humanes.
Títol: El mar de la tranquil·litat
Autora: Emily St. John Mandel
Traducció: Maria Rossich Andreu
Il·lustració: Natalia Zaratiegui
Editorial: Chronos
Pàgines: 262
Any d’edició: 2022
Sinopsis: L’escriptora canadenca autora de Station Eleven torna a abraçar la ciència-ficció amb una novel·la sobre viatges en el temps, un text lluminós i suggerent que ha captivat el mateix Barack Obama.
Poden un grapat de personatges que viuen separats per cinc segles estar lligats per una anomalia en l’espaitemps? Emily St. John Mandel planteja amb la seva prosa senzilla i poètica un escenari que barreja la Colúmbia Britànica de principis del s. XX, el planeta Terra en plena pandèmia i les llunyanes colònies espacials.
Títol: El cap als núvols
Autor: Bernat Cormand
Editorial: L’Altra Tribu
Pàgines: 109
Any d’edició: 2021
Sinopsis: L’Elies té onze anys i li agrada anar a l’escola. O, més aviat, li agrada anar-hi ara, però altres anys ho ha passat malament i ha hagut d’aguantar mofes i insults d’alguns companys. Aquest curs, però, tot va com una seda: deu ser perquè a l’escola hi ha la Vane, la seva millor amiga i confessora, una nena pigada i alegre que no té por de res. O potser també hi té a veure el Tomàs, un nen que ha arribat a la classe tot just aquest setembre i que, al contrari que l’Elies, és fort i esportista; li té el cor robat.
Títol: Els Davenport
Autora: Krystal Marquis
Traducció: Jordi Vidal i Tubau
Il·lustració: Deanna Halsall
Editorial: Elastic Llibres
Pàgines: 500
Any d’edició: 2023
Sinopsis: El 1910, els Davenport són una de les poques famílies negres que compten amb gran riquesa i bona posició social en uns Estats Units canviants. L’Olivia Davenport, l’atractiva filla gran, està llesta per complir el deu deure i casar-se... fins que coneix a un carismàtic líder de la lluita pels drets civils, i salten espurnes. En canvi, a la filla menor, la Helen, li interessa més arreglar automòbils que enamorar-se... a menys que sigui del pretendent de la seva germana. L’Amy-Rose, l’amiga de la infantesa convertida en la donzella de les germanes Davenport, somia amb obrir el seu propi negoci... i amb casar-se amb l’home amb el qual mai podria estar: el John Davenport, el germà de l’Olivia i la Helen. Però la millor amiga de l’Olivia, la Ruby, també té posats els ulls en el John... La pressió familiar l’obliga a ordir un pla per conquistar el seu cor, just quan una altra persona conquista el d’ella. En aquest inici de bilogia, quatre dones decidides i apassionades descobreixen el valor necessari per seguir el seu propi camí a la vida... i a l’amor.
Títol: Notícies fresques
Autor: Evelyn Waugh
Traducció: Ferran Ràfols Gesa
Il·lustració: Riki Blanco
Editorial: Comanegra
Pàgines: 327
Any d’edició: 2023
Sinopsis: Aquí hi teniu la gran sàtira sobre el periodisme de guerra, una professió que només sembla divertida a qui no la coneix. Lord Copper, magnat de la premsa londinenca, envia per error un articulista aliè al món i dedicat a la botànica a «cobrir» la guerra civil d’un país africà que amb prou feines sap pronunciar. Les confusions, la manca de professionalitat i la falsa informació reescriuran la història d’un país que només volia tranquil·litat. «Recordo en Hitchcock, Sir Jocelyn Hitchcock, que deia que a l’Àfrica sempre havia de redactar informes agafats amb pinces. Em va semblar un consell molt útil. Emporti-se’n moltes».
Títol: El corb burleta
Autor: Edgar Allan Poe
Traducció: Jaume C. Pons Alorda
Il·lustració: Riki Blanco
Editorial: Comanegra
Pàgines: 222
Any d’edició: 2023
Sinopsis: Enmig de l’edifici de foscor i tenebres que és l’obra de Poe, hi ha una petita cambra per a l’humor més cru i condescendent. Nobles, autors frustrats, escriptors pèssims que triomfen, editors que publicarien el pitjor llibre del món per guanyar quatre cèntims i periodistes que lloarien el dimoni per rebre un copet a l’esquena. Tots hi tenim lloc. Passeu, d’un en un. «Res no ajuda tant a estimular l’escriptura com un coneixement viscut de primera mà. Vostè ja sap la dita: “La veritat és estranya, més estranya que la ficció”, i a més a més s’adapta a cada cas».
Títol: Guia màgia d’autodefensa amb galetes
Autora: T. Kingfisher (Ursula Vernon)
Traducció: Elena Ordeig Vila
Il·lustració: Adrián Marqués
Editorial: Indòmita
Pàgines: 384
Any d’edició: 2023
Sinopsis: La Mona no s’assembla pas als poderosos mags encarregats de defensar la ciutat. De fet, la seva màgia només funciona amb el pa. Tot i això, sembla que s’ha convertit en el proper objectiu d’un assassí que recorre la ciutat acaçant tothom amb poders màgics i encara aquest serà el menor dels seus problemes. Guia màgica d’autodefensa amb galetes és una fantasia atípica i divertida que es pregunta com es forgen els herois.
Títol: El silenci dels altres
Autor: Pere Francesch Rom
Editorial: Columna
Pàgines: 233
Any d’edició: 2022
Sinopsis: Un periodista, a prop de la quarantena, es troba en plena crisi individual i existencial després de deixar-ho amb la seva parella, l’Anna, amb qui va conviure deu anys.
Gràcies als consells de la seva sanadora, la Llívia, la pèrdua de l’Anna l’empeny a emprendre un viatge a Cercs, l’últim poble on van veure amb vida el seu besavi Ramon Rom Castellví, que va fugir de Montbrió del Camp a principis del 1939 davant l’amenaça franquista. Vuitanta anys més tard, el periodista seguirà els passos del seu avantpassat per descobrir què li va passar i trencar un cercle de silencis.
Títol: La vaga de les granotes
Autor: Oriol Canosa
Il·lustració: Cuchu
Editorial: Bindi Books
Pàgines: 77
Any d’edició: 2022
Sinopsis: Als Estanyols del Molí hi viuen moltes granotes de la comarca. El petit estany mai no ha estat gaire net, però des de fa unes setmanes, la gent del poble l’utilitzen d’abocador i la situació és insuportable! Les granotes ja no poden més. L’hora d’actuar ha arribat!
Títol: Els Robotots i l'Hidra de Lerna
Autor: Oriol Canosa
Il·lustració: Jordi Sunyer
Editorial: Animallibres
Pàgines: 145
Any d’edició: 2022
Sinopsis: La nau HMIS Hèrcules té la pitjor tripulació interestel·lar que haja eixit mai de la Terra. Sort en tenen, dels seus robots, que s’encarreguen amb dos dits de front de les missions que no vol fer ningú! La primera missió dels Robotots: anar al planeta Lerna a deslliurar els seus habitants d’un monstre terrible que els turmenta nit i dia.
Títol: Joc de nit
Autor: Toni Cotet i Masià
Il·lustració: Àlex Santaló
Editorial: Llibres del Delicte
Pàgines: 123
Any d’edició: 2022
Sinopsis: És la gran nit! La nit de la tancada jove a l’escola. Una nit per estar junts, compartir confidències i resoldre el misteri que ens han plantejat els monitors. Una nit ideal per ser joves i gaudir amb els amics. Una nit, però, que recordarem tota la nostra vida.
Hi ha una ombra que s’amaga entre passadissos i aules amb una missió secreta. No deixarà passar l’oportunitat d’assetjar la seva presa i poder-li extreure la sang que li oferirà una llarga vida. La nit de la tancada jove serà la nit perfecta per aconseguir-ho.
Títol: El que no veus
Autora: Maria Ripoll i Llopart
Il·lustració: Àlex Santaló
Editorial: Llibres del Delicte
Pàgines: 150
Any d’edició: 2022
Sinopsis: L’Elisabet marxa a Roma a estudiar l’últim curs de l’institut, i està decidida a viure un any ple d’aventures i emocions. Però aviat descobrirà que l’experiència no serà com ella esperava: la seva família d’acollida amaga un secret important.
Enmig de noves amistats, del primer amor i de la convivència familiar complexa, l’Elisabet es veurà obligada a resistir i sobreviure mentre descobreix una ciutat com Roma, encantadora per al visitant però complexa i lluny dels seus quan es troba en problemes.
Títol: El castell ambulant
Autora: Diana Wynne Jones
Editorial: Indòmita
Traducció: Bel Olid
Il·lustració: Marina Vidal
Any d'edició: 2022
Sinopsis: La Sophie Hatter té la mala sort de ser la més gran de tres germanes i, per tant, està destinada a fracassar miserablement si surt a buscar fortuna. Per si això no fos prou, sense pretendre-ho atrau la ira de la perversa Bruixa de l’Ermot, que la converteix en anciana amb un poderós conjur. La seva única esperança per trencar-lo rau al castell del mag Howl, una mola de pedra que es passeja pels turons. Si vol desfer l’encanteri, la Sophie haurà de suportar l’irritant Howl, fer un pacte amb un dimoni del foc i enfrontar-se a la Bruixa de l’Ermot.
Amb tot, al llarg del seu viatge, la Sophie descobrirà que en aquesta aventura les coses i les persones sovint no són el que semblen: destins entrellaçats, identitats intercanviades… i un mag que amaga tants secrets com ella mateixa.
Títol: Encara més pijos
Autor: Marc Giró
Il·lustrador: Jesús Aguado
Editorial: Univers
Pàgines: 144
Sinopsis: Si encara no tens clar si ets pijo o no, aquest és el teu llibre; si ho tens clar, també. Tenim tan poca idea dels pijos, del seu món i del seu modus vivendi que el Marc Giró s'ha vist en l'obligació d'escriure aquest nou llibre, desobeint el principi més bàsic de la vida regalada, que diu que el més important a la vida de tot pijo és no pencar mai, sota cap concepte, que això és cosa de les classes proletàries de la Lower-Diagonal. Val a dir, en la nostra defensa, que avui, en temps de Zara, qualsevol persona per quatre duros pot vestir-se de pijo, però també és veritat que ser pijo és molt més que anar fet un figurí per la vida, lluir una perruca que ni Chuck Norris i tenir una dentadura lluent de nacre de campionat equí. No, ser pijo és una manera d'estar i de ser al món i Marc Giró ens ho torna a demostrar. Incorpora retallables al final del llibre per aprendre a vestir-nos d'una vegada.
Títol: El cant del cigne
Autora: Núria Pradas
Il·lustració: Ignasi Font
Editorial: Bambú
Pàgines: 124
Any d’edició: 2022
Sinopsis: La Mia i la Greta són molt bones amigues. Es coneixen des que anaven a l’institut i ara comparteixen pis a Barcelona. Però una nit, en tornar a casa després de sortir de festa, la Mia ja no pot més i, amb tota la ràbia del món, etziba a la seva amiga: «Tant de bo et morissis ara mateix!». Què ha passat? Com és que han acabat així? L’endemà troben el cos sense vida de la Greta. La Mia no sap què fer i també està en perill. Qui l’ha estat seguint? Una novel·la trepidant sobre tot allò que amaguem.
Títol: Piranya social
Autora: Mariló Àlvarez Sanchis
Il·lustració: David Buisán
Editorial: Sembra Llibres
Pàgines: 116
Any d’edició: 2022
Sinopsis: A Piranya social, l’escriptora Mariló Àlvarez ens convida a mirar-nos en el mirall de les aparences amb la divertida història de l’Àlex, una jove descarada que no té por de prendre partit pel que creu. I que no tardarà a descobrir que els rols hi són per trencar-los.
Títol: El vuitè nan
Autor: Josep Vallverdú
Il·lustració: Cuchu
Editorial: laGalera
Pàgines: 172
Any d’edició: 2022
Sinopsis: Al bosc encantat hi apareix un nadó que els nans cuidaran amb cura i amor com si fos un dels seus...fins que creix una mica massa!
Al palau proper hi viu tancada en una torre una princesa fins que s'escapa amb l'ajuda d'aquests mateixos nans. S'arribaran a trobar mai la princesa i el nan que no era un nan i que ha marxat per convertir-se en cavaller? Quantes aventures haurà de viure fins tornar a casa i descobrir que l'amor és l'aventura més gran de totes?
Títol: El final de l’idil·li
Autor: Graham Greene
Traducció: Xavier Zambrano
Il·lustració: Pep Montserrat
Editorial: Viena Edicions
Pàgines: 269
Any d’edició: 2022
Sinopsis: L’any 1946, en un Londres en què les piles de runa dels edificis bombardejats encara conviuen amb sacs de sorra, el jove escriptor Maurice Bendix es troba casualment amb el diplomàtic Henry Miles, que el convida a casa seva. Allà coincideix amb la dona d’en Henry, la Sarah, amb qui en Maurice havia tingut una relació clandestina, que ella va tallar de sobte.
Confidencialment, en Henry confessa a en Maurice que sospita que la seva dona li és infidel, però no s’atreveix a preguntar-li-ho directament a ella per por que la relació es trenqui. Com a conseqüència d’aquesta revelació, en Maurice, gelós i encuriosit, contractarà un detectiu privat per esbrinar la veritat sobre la dona que no ha deixat d’estimar.
Títol: El gat que estimava els llibres
Autor: Sosuke Natsukawa
Traducció: Albert Nolla
Editorial: La Campana
Pàgines: 250
Any d’edició: 2022
Sinopsis: L'epopeia de Rintaro, el jove hereu d'una entranyable llibreria de vell, i de Tora, un gat tigrat savi i enginyós, s'ha convertit en un fulgurant èxit internacional. La seva missió emocionant consisteix ni més ni menys que a salvar els llibres que estan en perill i difondre així l'amor per aquests objectes, bells i inigualables, que són part imprescindible de la nostra vida.
Del sempre fascinant Japó ens arriba aquesta bella història, carregada de saviesa, de màgia i de passió per la lectura, que ja ha conquerit els lectors de tot el món.
Títol: La canya rebel
Autor: Nina Berbérova
Traducció: Jaume Creus
Editorial: Viena Edicions
Col·lecció: Petits Plaers nº25
Pàgines: 81
Any d’edició: 2022
Sinopsis: El 2 de setembre de 1939, el dia després de la invasió de Polònia per part de l’exèrcit alemany, dos amants se separen a París. L’Olga, exiliada russa, s’acomiada de l’Einar, que marxa a Suècia amb l’esperança que aviat es podran tornar a reunir. L’Einar li diu que espera que ella vagi a Estocolm, que podrien anar junts al Brasil, o viatjar a Rússia... Ni s’imaginen la magnitud de la guerra que està a punt d’esclatar ni les dificultats a què s’hauran d’enfrontar. ¿Sobreviurà aquest amor?
Títol: Madame de Treymes
Autor: Edith Wharton
Traducció: Marta Pera Cucurell
Editorial: Viena Edicions
Col·lecció: Petits Plaers nº26
Pàgines: 126
Any d’edició: 2022
Sinopsis: Un elegant cavaller novaiorquès anomenat John Durham arriba a París amb la intenció de demanar matrimoni a la seva amiga d’infantesa, la Fanny Frisbee, que ara ja és tota una dona acostumada a la sofisticació del Vell Continent. Encara que tots dos estan molt enamorats, el pla té un greu impediment: la Fanny està separada (però no divorciada) del marquès de Malrive, un aristòcrata dissolut que es nega a concedir-li el divorci per evitar l’escàndol i que fins i tot està disposat a retirar-li la custòdia del fill que tenen en comú. En Durham, resolutiu i directe, demana ajuda a la cunyada de la Fanny, l’enigmàtica Madame de Treymes, que es mostra disposada a intercedir per ells, però a la seva manera.
Títol: El nàufrag feliç
Autor: Ramon Folch i Camarasa
Editorial: Viena Edicions
Col·lecció: Petits Plaers nº27
Pàgines: 180
Any d’edició: 2022
Sinopsis: Una tendra història d'amor en la Barcelona dels anys cinquanta. Una petita joia oblidada que es llegeix amb un somriure als llavis. El protagonista, que havia estat un escriptor d’èxit, és víctima d’un petit accident de trànsit sense transcendència, però, com que s’ha fet mal al canell, li recepten una temporada de repòs. Desvagat per obligació, aprofita aquesta pausa per recordar com va conèixer per casualitat la Maria... quan ell era considerat el nou prodigi de les lletres catalanes, estava força pagat de si mateix i prou perdut a la vida.
Títol: El secret de les flames
Autor: Carles Solé Torres
Editorial: Amazon
Pàgines: 144
Any d’edició: 2022
Sinopsis: El secret de les flames és una sorprenent i original aventura que ens descobreix la història d’en Nico, la Mar i la Léa, tres joves universitaris que s’assabenten inesperadament que l’Alexandra, una carismàtica veïna seva, desapareix en l’incendi del seu pis. Les estranyes circumstàncies de l’accident, juntament amb els misteriosos missatges que rep en Nico, els fan sospitar que podria tractar-se d’un homicidi. Aviat rebran una carta plena de referències que hauran de desxifrar si volen saber què s’amaga darrere aquests fets inesperats. Novel·la original, didàctica i divertida alhora, on es desvelen fenòmens físics del dia a dia i es desperta la curiositat i l’esperit crític del lector.
Títol: El petit científic malvat
Autor: Carlo E. Gallucci
Il·lustració: Dani Gómez
Editorial: Meraki
Pàgines: 56
Any d’edició: 2021
Sinopsis: Des que va descobrir el llibre «La guia del científic malvat», del Dr. Víktor Von Jansson, el Roc somia poder convertir-se, ell també, en un gran científic malvat. El Roc és un veritable geni, i té moltíssima traça amb la ciència. Ara bé, tan sols hi ha un petit problema: tots els experiments li surten malament! Que potser s’ha equivocat de camí, i no té fusta de científic malvat? Només hi ha una persona al món capaç d’ajudar-lo…
Títol: El gnom de balcó
Autor: Carlo E. Gallucci
Il·lustració: Dani Gómez
Editorial: Bindi Books
Pàgines: 12
Any d’edició: 2020
Sinopsis: En Gretten, un gnom de balcó, era feliç imaginant en quina classe de jardí meravellós el posarien.
Però el dia que el van comprar, no el van portar allà on havia somniat…
Una divertida història que ens mostra com la felicitat, sovint, està a les nostres mans.
Títol: El secret de la llum i l’ombra
Autora: Laura Pagès
Any d’edició: 2022
Sinopsis: «Quan el foc s’alci, la teva vida girarà de tal manera que res tornarà a ser com abans...» Després d’escoltar aquestes paraules, l’Ahra Folch creu que la tarotista de la fira de la bruixeria està com un llum.
¿La seva vida? ¿La d’una simple venedora de supermercat? ¿Al poblet d’Erítia...? ¡Au, vinga! Ella té molt clar que passarà la resta dels seus dies guanyant-se el pa a la mateixa botiga de sempre i cobrint un únic secret amb la perruca. Amb una mica de sort, pensa que potser podrà enamorar el seu company de feina universitari i viure feliç com un anís amb ell i el Quisso.
Poc sap l’Ahra, però, que els seus plans s’allunyen més de la realitat que aquella lectura de bola de vidre. I menys s’imagina, encara, que aquell secret seu tan ben guardat, és tan sols el cim d’una gran muntanya. La nostra incrèdula s’aixeca de la cadira i deixa a la boca de la vident prediccions amb dos pols oposats. Al cap i a la fi, tampoc no s’hauria cregut unes històries en què la llum i l’ombra tenen cara.
Títol: Ens recordaran
Autora: Carla Gracia
Il·lustrador de la coberta: Ignasi Font
Editorial: Univers
Any d’edició: 2022
Sinopsis: Ens recordaran duu al lector a l’estiu de 1794 que Goethe i Schiller van passar junts, uns dies que van esdevenir crucials no només pel que fa a la seva obra, sinó també per a la seva relació personal. Aquest llibre és, sobretot, la història d’una amistat, de l’home que s’amaga rere el mite, de les seves il·lusions i de les seves recances, dels seus anhels més profunds i de les seves pors inconfessables. Aquest llibre és la història de dos dels autors més influents de la literatura europea sempre aguaitat per la presència infal·lible de les dones de les seves vides, sovint únics punts de llum en una existència que s’enterbolia fins a la foscor més absoluta.
Títol: El color de la màgia
Autor: Terry Pratchett
Traducció: Ernest Riera
Il·lustració: Marina Vidal
Editorial: Mai Més Llibres
Any d’edició: 2021
Sinopsis: En algun punt de la frontera entre el pensament i la realitat existeix el Discmón, un lloc i un temps paral·lel que pot sonar com el nostre i fer la mateixa olor, però que sembla completament diferent.
Sobretot, perquè és un món pla sostingut per quatre elefants recolzats a la part posterior d’una tortuga gegant que es mou per l’espai.
I aquí és on comença tot, amb el primer turista del Discmón, l’excepcionalment ingenu Doslliris i el ferotge equipatge que el segueix a tot arreu amb el seu centenar de potetes.
En Gratavent, un mag benintencionat però notablement inepte, s’encarregarà de guiar i protegir l’estranger durant una expedició tan divertida com perillosa.
Títol: Déus menuts
Autor: Terry Pratchett
Traducció: Ernest Riera
Il·lustració: Marina Vidal
Editorial: Mai Més Llibres
Any d’edició: 2021
Sinopsis: La religió és un negoci controvertit al Discmón. Tothom té la seva opinió i, de fet, els seus propis déus, que es manifesten en totes les formes i mides. En un entorn tan competitiu, hi ha una forta necessitat de les divinitats de fer sentir la seva presència.
I, certament, no és gaire útil aparèixer en forma de tortuga, una manifestació molt per sota de l’estatus de déu al llibre de qualsevol persona. En aquests casos, cal un acòlit, i ràpid. Preferiblement, aquell que no farà massa preguntes…
Gedmà és un noi senzill i analfabet que s’enfronta a terribles problemes. Un déu li ha parlat i s’ha convertit en l’Elegit. Vol acabar amb una Església poderosa i corrupta, vol evitar una horrible Guerra Santa, vol pau i justícia. Però, per sobre de tot, el que realment vol és que el seu déu triï algú altre!
Títol: La llum fantàstica
Autor: Terry Pratchett
Traducció: Ernest Riera
Il·lustració: Marina Vidal
Editorial: Mai Més Llibres
Any d’edició: 2022
Sinopsis: Mentre avança cap a una col·lisió aparentment inevitable amb una malèvola estrella vermella, el Discmón només té un possible salvador. Malauradament, aquest és el mag singularment inepte i covard anomenat Gratavent, que es va veure per última vegada caient de la vora del món. És una llàstima, perquè és tot el que hi ha…
Les novel·les del Discmón es poden llegir en qualsevol ordre, però La llum fantàstica és el segon llibre de la sèrie Els Mags i és on, amb l’amenaça de la destrucció del món a l’horitzó, Gratavent, Doslliris i el ferotge Equipatge finalitzen el viatge que van encetar a El color de la màgia.
Dins del llibre també trobareu l’article Com ser boxejador professional, en el qual Terry Pratchett dona consells a escriptors novells.
Títol: Ecoterroristes
Autor: Isaac Palmiola
Editorial: Edebé
Any d’edició: 2022
Sinopsis: "Benvolguda Bianca, rebre aquest missatge no es una bona notícia ni per a tu ni per a mi. Significa que ells m'han trobat i que les coses s’han torçat de debò. Has d’actuar ara mateix, sense perdre temps. No parlis amb ningú i encara menys amb la policia. Posaràs en perill a tothom amb qui ho parlis. De fet, ni t'imagines el que podries posar en perill si parlessis amb algú." Fins on arribaries per aturar el canvi climàtic i deixar un món millor a les generacions futures? Un thriller trepidant que et farà pensar...
Títol: Com canviar el món
Autor: Naomi Klein & Rebecca Stefoff
Traductor: Alexandre Gombau Armau
Editorial: Fanbooks
Any d’edició: 2021
Sinopsis: La famosa periodista americana Naomi Klein ofereix un manifiest de rebel·lió contra la crisi ecològica i climàtica a què estem abocant el nostre planeta. Es dirigeix especialment als joves fent una crida a l'acció, ja que no només formen part d'un moviment de canvi, sinó que el poden liderar, tal com ho demuestra el cas de Greta Thunberg. Amb propostes concretes per revertir l'amenaça climàtica, Naomi Klein alça la veu amb seny, intel·ligència i passió.
Títol: El gran Gatsby
Autor: Francis Scott Fitzgerald
Traductor: Ferran Ràfols Gesa
Editorial: LaBreu Edicions
Any d’edició: 2021
Sinopsis: Jay Gatsby és un home que ho té tot: diners, bellesa i una vida luxosa. Però hi ha coses que un sempre desitja secretament. Tothom amb una mica d’ínfules glamuroses a Long Island va a les famoses festes que celebra a la seva mansió. De dia i de nit la seva casa bull amb convidats que beuen, ballen i especulen sobre l’origen de les riqueses de l’atractiu amfitrió, quasi sempre invisible.
Però Gatsby, envoltat de misteri, sempre s’escapoleix entre els convi- dats, a l’espera d’un senyal que li faci recuperar el passat: el raig verd que encamina tots els seus pensaments cap a un amor. Sota la seva superfície brillant i feliç, s’hi amaga un secret, una obsessió silenciosa que amarga la seva vida. En una xafogosa nit d’estiu tot allò que anhela- va forçarà una tragèdia que no havia arribat a imaginar, en un juny que prometia delícies i una vida regalada.
Títol: Cua de Castor
Autor: Daniele Mocci
Il·lustrador: Luca Usai
Traducció: Xavier Solsona
Editorial: La Galera
Any d’edició: 2022
Sinopsis: En Cua de Castor és un petit indi de la tribu de les Llengües Rectes, la més honesta que mai hagis conegut! Juntament amb el castor Ba-da-bum, el poltre Aixella Tacada i els seus amics Llentia Bullida, Arc Tort, Moltes Paraules i Tempesta de Calamarsa, frustrarà el malvat pla dels Cap de Pal, la tribu enemiga que ha contaminat el llac proper al seu llogaret per expulsar-los de les seves terres.
Títol: Estel Fugaç
Autora: Ursula Wölfel
Il·lustradora: Regina Kehn
Traducció: Marta Pera
Editorial: Bambú
Any d’edició: 2021
Sinopsis: Estel Fugaç vol fer com els grans. Llavors podria muntar a cavall i caçar búfals! Però fa dies que els caçadors tornen amb les mans buides. L’home blanc els ha espantat i el seu poble passarà gana si no aconsegueixen trobar-los. Llavors el noi decideix anar en secret allà on viu l’home blanc. Els dirà que han de marxar perquè el búfal torni i tot torni a ser com abans.
Títol: Vaig néixer contenta a Oraibi
Autora: Bérengère Cournut
Il·lustrador: Ignasi Font
Traducció: Marta Marfany
Editorial: Bambú
Any d’edició: 2021
Sinopsis: El poble hopi viu des de fa segles en un altiplà àrid. Sotmès a les dures restriccions d’una regió desèrtica d'Arizona, ha desenvolupat una cosmogonia extraordinària i unes creences que lliguen la vida i la mort, la llum i la nit, els esperits, els animals i els homes. A través de la recerca d’una jove òrfena que en néixer saluda el Sol tot rient, se’ns revela la bellesa d’aquest món que es troba a les antípodes del nostre.
Títol: El bosc de les ombres
Autor: Ignasi Garcia Barba
Editorial: Aila Edicions
Any d’edició: 2021
Sinopsis: El Miquel i la Rosa arriben a la vall Negra des de la ciutat per allotjar-se provisionalment a casa del seu avi, que viu aïllat al bosc i manté una relació distant amb la família.
El Xavi, germà gran del Miquel i la Rosa, ha patit un greu accident de cotxe i els pares l’han d’atendre a l’hospital. Mentre són a la vall Negra, el Miquel i la Rosa coneixen la Teresa, una jove que viu al bosc amb la mare, i que guarda un gran secret. Les coses comencen a complicar-se quan unes estranyes criatures que habiten aquell bosc es desperten i comencen a atacar els seus habitants.
Títol: Caminant junts per la lluna
Autor: Pep Puig
Il·lustracions: Ignasi Font & Joan Badia Font
Editorial: L’Altra Tribu
Any d’edició: 2020
Sinopsis: A la platja d’Altafulla quatre amics aprofiten per fer l’últim bany de l’estiu. El Pitus, que sempre va a la seva, s’ha tret el banyador i s’ha posat de cap per avall. El Marcel, el narrador d’aquesta història, només vol que arribi la nit per trobar-se d’amagat amb la Guida, l’enigmàtica germana de l’Enzo. El Júnior, que no ha fet l’estirada ni sembla que vulgui fer-la, gaudeix de les onades com quan tenia deu anys. L’únic que no es banya és l’Enzo. Uns instants més i l’estiu ja s’haurà acabat. Potser és el moment, doncs, de tornar al principi i donar una mica més de temps a aquest grup de nois, abans no es facin grans del tot.
Títol: El dia de l’esquerda
Autor: Mar Bosch
Disseny de coberta: Eva Mutter
Editorial: La Galera
Any d’edició: 2021
Sinopsis: L'amistat és la força que et calma quan la vida s'esquerda. En Lluci reuneix els seus amics per explicar-los que aviat marxarà del poble. De sobte, un terratrèmol fa trontollar els seus plans i tot el planeta: del centre de la Terra en surt una noia misteriosa que canviarà les seves vides per sempre més. Fenòmens sorprenents. Éssers al·lucinants. Un grup d'adolescents i un secret dels seus pares que els capgira el món tal i com el coneixen. El futur els demana que formin part d'aquesta aventura. Quan la Terra es mou, és senyal que el món està a punt de canviar...
Títol: El darrer cop d’arquet. Relats IV
Autor: Sir Arthur Conan Doyle
Traducció: Xavier Zambrano
Il·lustrador: Jordi Vila Delclòs
Editorial: Viena Edicions
Any d’edició: 2020
Sinopsis: El quart volum de relats del cànon homesià reuneix algunes de les històries més cèlebres del detectiu. Aquest volum aplega set relats que es van publicar conjuntament el 1917; és a dir, 14 anys després de l’aparició del volum anterior, El retorn de Sherlock Holmes. En aquell moment, Europa vivia temps convulsos per l’efecte de la Gran Guerra, en què van combatre i morir milers de joves, un dels quals va ser, precisament, el fill de l’escriptor. Enmig d’aquestes turbulències emocionals, lectors i editors no paraven de demanar a Conan Doyle noves aventures del famós Sherlock Holmes, una petició a la qual ell acabà accedint amb aquests set relats.
Títol: L’arxiu de Sherlock Holmes. Relats V
Autor: Sir Arthur Conan Doyle
Traducció: Xavier Zambrano
Il·lustrador: Jordi Vila Delclòs
Editorial: Viena Edicions
Any d’edició: 2021
Sinopsis: Aquest volum aplega els dotze darrers relats protagonitzats pel famós detectiu, publicats a The Strand Magazine entre l’octubre del 1921 i l’abril del 1927; és a dir, després d’un silenci de quatre anys d’ençà de l’aparició del volum anterior, El darrer cop d’arquet, en què Arthur Conan Doyle havia fet dir al seu personatge que ja vivia jubilat, dedicat a l’apicultura i altres aficions domèstiques. Per tant, les dotze noves històries que trobarem en aquest volum corresponen a casos que Holmes havia resolt anteriorment, abans de jubilar-se, i que Watson (o excepcionalment el mateix Holmes) ara transcriu per fer les delícies dels seguidors del detectiu.
Títol: Escales avall
Autora: Cinta Arasa
Editorial: Columna edicions
Any d’edició: 2021
Sinopsis: Un dia entre la primavera i l’estiu del 2017 la Maria Cinta i la Laia intenten localitzar la Montse al mòbil. Les dues, que són la seva mare i la seva filla respectivament, tenen un bon motiu per trucar-li, però ella té un bon motiu per no agafar-los la trucada. La Montse ha apagat el telèfon. Espera una notícia però no en vol dir res a ningú fins que no en tingui la confirmació, sigui quina sigui.
Durant les hores en què no poden comunicar-se, totes tres –àvia, filla i neta– fan balanç de la vida, cadascuna de la seva, però es passegen inevitablement per records que els són comuns. I llavors, com si fessin girar a poc a poc un calidoscopi, secrets, mentides, veritats, dolors i alegries apareixen des dels tres punts de vista i doten el text d’una profunditat psicològica excepcional, posant en dubte la veracitat del relat que fem sobre la nostra pròpia existència i sobre el jo.
Escales avall és una biografia a tres veus de tres generacions de dones d’una família i un recorregut apassionant per la història de Catalunya des dels anys trenta del segle XX fins als mesos previs a l’1 d’octubre del 2017.
Títol: El drac blanc i altres personatges oblidats
Autor: Adolfo Córdova
Il·lustrador: Riki Blanco
Traducció: Anna Llisterri
Editorial: Meraki
Any d’edició: 2021
Títol: Faules
Autor: Jean de La Fontaine
Selecció i il·lustracions: Henri Galeron
Adaptació: Carmen Gil
Traducció: Jordi Vintró
Editorial: Animallibres
Any d’edició: 2021
Títol: Ell
Autora: Núria Giralt i Clausells
Il·lustradora: Núria Giralt
Editorial: SD Edicions
Any d’edició: 2021
Títol: Mira
Autora: Tina Vallès
Il·lustradora: Mercè Galí
Editorial: Animallibres
Any d’edició: 2021
Títol: Els Garcia i el mur
Autor: Jaume Copons
Il·lustrador: Òscar Julve
Editorial: Animallibres
Any d’edició: 2021
Títol: La vida secreta de les formigues
Autor: Lali Be Good
Il·lustrador: Pedro Rodríguez
Editorial: Bindi Books
Any d’edició: 2021
Títol: El vol dels caderneres
Autora: Clàudia Mollfulleda i Martí
Il·lustrador: Bernat Costa i Faura
Editorial: Neret Edicions
Any d’edició: 2021
Sinopsis: La Frida ha fugit de casa dels pares i demana ajuda a l’Alba, la seva millor amiga. Li cal trobar un lloc on ningú pugui descobrir-la. L’Alba li proposa amagar-se en una comunitat d’ocupes liderada pel seu ex-nòvio, el Roc. La Frida accepta estar-s’hi uns dies, però les circumstàncies la lligaran a Can Cadernera i als seus ocupants d’una forma tant inesperada com indefugible que li permetrà superar prejudicis, obrir-se a nous horitzons, entendre qui és cadascú en el seu sistema familiar i descobrir quin secret s’amaga rere el nom de Laura.
Títol: Fes picar els anells
Autor: Jordi Casals i Merchán
Il·lustració portada: Àlex Santaló
Editorial: Llibres del Delicte
Any d’edició: 2021
Títol: Cartes a Shakespeare
Autora: Èlia Espinosa
Il·lustració portada: Àlex Santaló
Editorial: Llibres del Delicte
Any d’edició: 2021
Títol: Mercats. Un món per descobrir
Autor: Josep Sucarrats
Pròleg: Ferran Adrià
Il·lustracions: Miranda Sofroniou
Editorial: Flamboyant
Any d’edició: 2020
Títol: Els volcans
Autora: Patricia Geis
Traducció: Lluïsa Moreno
Editorial: Editorial Casals (Combel)
Any d’edició: 2021
Advertència: No recomanable per a nens menors de 3 anys, conté peces petites
Títol: Pop-up Terra
Autora: Anne Jankeliowitch
Traducció: Montse Molist
Il·lustracions: Anabelle Buxton
Creació dels pop-ups: Olivier Charbonnel
Editorial: Baula
Any d’edició: 2021
Títol: Plantes domesticades i altres mutants
Autor: Iban Eduardo Muñoz
Il·lustrador: Alberto Montt
Traducció: Maria Cabrera Callís
Editorial: Flamboyant
Títol: El jardí d’en Julivert. Els arbres també fan caca
Autor: Sébastien Perez
Il·lustracions: Annelore Parot
Traducció: Jordi Vidal
Editorial: Baula
Títol: Amb calma
Autor: Rachel Williams
Il·lustracions: Freya Hartas
Traducció: Maria Cabrera Callís
Editorial: Flamboyant
Títol: Hänsel i Gretel
Autors: Jacob i Wilhelm Grimm
Il·lustrador: Luciano Lozano
Traducció: Anna Soler Horta
Editorial: Flamboyant
Any d’edició: 2020
Títol: El gat amb botes
Autor: Charles Perrault
Il·lustrador: Luciano Lozano
Traducció: Maria Cirera
Editorial: Flamboyant
Any d’edició: 2020
Títol: Mil i un estels
Text: Cata Massana
Il·lustradora: Elodie Gauche
Editorial: Salvatella
Any d’edició: 2020
Títol: Els estels
Autor: Jacques Goldstyn
Traducció: Susana Tornero
Editorial: Joventut
Any d’edició: 2021
Títol: Fins a les estrelles!
Autora: Marta Zubiría
Il·lustradora: Lyona
Editorial: Kitsune Kids
Any d’edició: 2020
Título: El viaje de Andrés
Autor: Svend Brinkmann
Traductora: Maria Rosich
Editorial: Ned Ediciones
Año de edición: 2021
Sinopsis: ¿Qué es el ser humano? Alrededor de Andrés todo eran preguntas profundas: ¿quién eres?, ¿qué quieres?, ¿qué te hace feliz? Sin embargo, jamás se había cuestionado el sentido de la existencia misma. Jamás… hasta la lectura de un misterioso manuscrito durante un viaje de aprendizaje que cambiará su vida. Andrés es un adolescente introvertido que atraviesa una depresión. Cuando más necesita cambiar de aires, Ana, su abuela paterna, le propone recorrer Europa en tren juntos. Por desgracia, Ana cae gravemente enferma. Consciente de que ya no podrá acompañarlo, le anima a embarcarse en ese viaje planeado. Incluso le regala una maleta de libros para que lo acompañen. De todos ellos, le insiste en leer ¿Qué es el ser humano?, un manuscrito filosófico que le guiará en la comprensión de la especie humana. Andrés sube al tren solo y sin conocer su destino. Ana lo conduce a través de Skype hacia una fascinante ruta por distintos países. Se cruza con un sinfín de personas, conoce famosas obras artísticas y visita lugares emblemáticos de la historia europea hasta alcanzar lo más importante en la vida: el sentido de la existencia humana.
Títol: El viaje de Andrés
Autor: Svend Brinkmann
Traductora: Maria Rosich
Editorial: Ned Ediciones
Any d’edició: 2021
Sinopsis: ¿Qué es el ser humano? Alrededor de Andrés todo eran preguntas profundas: ¿quién eres?, ¿qué quieres?, ¿qué te hace feliz? Sin embargo, jamás se había cuestionado el sentido de la existencia misma. Jamás… hasta la lectura de un misterioso manuscrito durante un viaje de aprendizaje que cambiará su vida. Andrés es un adolescente introvertido que atraviesa una depresión. Cuando más necesita cambiar de aires, Ana, su abuela paterna, le propone recorrer Europa en tren juntos. Por desgracia, Ana cae gravemente enferma. Consciente de que ya no podrá acompañarlo, le anima a embarcarse en ese viaje planeado. Incluso le regala una maleta de libros para que lo acompañen. De todos ellos, le insiste en leer ¿Qué es el ser humano?, un manuscrito filosófico que le guiará en la comprensión de la especie humana. Andrés sube al tren solo y sin conocer su destino. Ana lo conduce a través de Skype hacia una fascinante ruta por distintos países. Se cruza con un sinfín de personas, conoce famosas obras artísticas y visita lugares emblemáticos de la historia europea hasta alcanzar lo más importante en la vida: el sentido de la existencia humana.
Títol: El nom del món és bosc
Autora: Ursula K. Le Guin
Traductora: Blanca Busquets
Editorial: Raig Verd
Any d’edició: 2021
Sinopsis: El capità Davidson dirigeix un campament militar al planeta Athshe, on viuen els criatins, una branca d’evolució de l’espècie humana adaptada completament al planeta. Els criatins viuen en simbiosi amb el seu entorn, una natura exuberant i rica, fins al punt que la paraula que defineix el seu món és bosc. Els criatins somien desperts per teixir els fils de la vida i es relacionen entre ells amb gestos incomprensibles per als terrans. Des de la prepotència i el menyspreu, els terrans exploten sense control els criatins i els recursos, i alimenten un conflicte que està a punt d’esclatar.
Títol: La formació d’una marquesa
Autora: Frances Hodgson Burnett
Traductora: Marta Pera Cucurell
Editorial: Viena Edicions
Any d’edició: 2021
Sinopsis: L’Emily Fox-Seton —que té trenta-quatre anys, està sola al món i viu en una pensió de mala mort— es guanya la vida fent encàrrecs per a dames de l’alta societat londinenca. Però com que és enormement pràctica i té molt bon cor, de mica en mica es va convertint en imprescindible. Per això, una d’aquestes dames li demana que l’acompanyi a la seva mansió al camp, on ha de tenir lloc una gran festa amb el bo i millor de la societat anglesa. Allà coincidirà amb el marquès de Walderhurst, un dels solters més cobejats del país, a qui totes les noietes presents a la festa intentaran enlluernar. Però el marquès no té especial interès a casar-se. Si més no, això és el que es pensava fins ara.
Títol: La Guardiana
Autora: Ariadna Herrero
Il·lustració de la portada: Eva Montero Calm
Editorial: Voliana Edicions
Any d’edició: 2021
Sinopsis: L’Elisabet és una adolescent de setze anys. Els seus pares s’acaben de divorciar, fa poc que s’ha traslladat a una altra ciutat i està tenint força problemes per integrar-se al seu nou institut.
La seva vida donarà un gir inesperat quan l’ataqui un poderós dimoni recaptador d’ànimes i la converteixi en un ésser híbrid.
Atrapada entre dues vides, la humana i la demoníaca, l’Elisabet es veurà forçada a superar tant els obstacles de la seva vida d’adolescent com els múltiples desafiaments que li comportarà la seva nova personalitat.
Al llarg d’aquest viatge, ple de perills i de temptacions, coneixerà tot un seguit d’éssers extraordinaris i aprendrà que de vegades la vida implica sacrificis i renúncia però que també hi ha lloc per a l’amistat vertadera i l’amor sense condicions.
Títol: La filla del rei d’Hongria i altres contes truculents de l’edat mitjana
Versió de: Gemma Pellissa Prades
Editorial: Barcino
Any d’edició: 2021
Sinopsis: Aquest volum ens presenta tres històries populars de l’Edat Mitjana, autèntics best-sellers, que sorprendran i captivaran el lector modern tant per la seva frescor com perquè tenen escenes dignes del millor film de Tarantino. Amb girs inesperats, i amb uns finals que volien ser moralitzants, avui els podem llegir per primer cop en català modern, i gaudir-ne com si haguessin estat escrits abans d’ahir. Les tres històries parteixen de motius folklòrics tradicionals i narren aventures trepidants i alhora reflexives, amb elements fantàstics i realistes alhora, plenes de misteris i miracles, aventures i desventures, amors, morts i mutilacions. I tot ben amanit amb girs narratius, cops d’efecte i detalls escabrosos que faran les delícies del lector modern.
Títol: Dinosaures enamorats
Autora: Fenn Rosenthal
Il·lustradora: Hannah Jacobs
Traductora: Gemma Garcia Parellada
Editorial: Flamboyant
Any d’edició: 2021
Sinopsis: Quedava res per aprendre dels dinosaures? Sí. Ens ho explica la Fenn Rosenthal en aquesta història captivadora i tendra, plena de saviesa, que va escriure amb tan sols tres anys. No importa l’edat que tinguis. Aquest llibre és per a tu.
Títol: T'agrada Brahms?
Autora: Françoise Sagan
Traductor: Josep Maria Pinto
Editorial: Viena Edicions
Any d'edició: 2021
Sinopsis: La Paule és una dissenyadora parisenca de mitjana edat, independent, bonica i divorciada que manté des de fa temps una relació desmenjada amb en Roger, un empresari que no sembla disposat a fer un pas més. En aquestes circumstàncies, la Paule coneix en Simon, un joveníssim advocat nord-americà que, enlluernat per l’encant d’ella, se n’enamora perdudament. Durant un temps, ella procura mantenir-se’n a distància, fins que un dia la convida a anar a un concert de Brahms.
Títol: Ehrengard
Autora: Karen Blixen
Traductora: Maria Rossich
Editorial: Viena Edicions
Any d'edició: 2021
Sinopsis: És un dels contes més personals i rodons d’Isak Dinesen: una història amb princeses, palaus i malvats, una faula deliciosa a l’entorn del mite de Don Joan amb un gir irònic, al més pur estil Blixen.
Her Cazotte, un pintor amb fama de ser el seductor més captivador de les corts europees, queda encisat per la jove i bonica Ehrengard, una noia ja compromesa i gens voluble, formada en una família de tradició militar. Com podria fer-s’ho per seduir-la?
Títol: Una vil·la a Florència
Autor: W. Somerset Maugham
Traductor: Julià de Jòdar
Editorial: Viena Edicions
Any d'edició: 2021
Sinopsis: Una novel·la de suspens que passa del rosa al negre en només una nit. Des del balcó de l’espectacular vil·la florentina on passa una temporada, la jove i bonica vídua Mary Panton fa balanç de la seva situació: li arribaran, sens dubte, moltes ofertes de matrimoni, encara que el més assenyat seria triar l’afectuós i honorable Edgar Swift, destinat a un càrrec de responsabilitat a l’ambaixada de l’Índia.
Però, mentre espera a fer el pas, un gir del tot imprevist amenaça d’engegar-ho tot a rodar.
Títol: Gatlock 1 i 2
Autor: Sébastien Perez
Il·lustrador: Benjamin Lacombe
Traducció: Jordi Vidal
Editorial: Baula
Sinopsis: “La desaparició dels ratolins”: Un fet inesperat ha trasbalsat París: la ratolineta Magalí ha desaparegut! I, amb ella, tots els ratolins del barri. En Gatlock i els seus veïns surten a investigar… A en Gatlock no li fa por res (o gairebé res)!
“El misteri de les croquetes”: Nova York, 1917. Una banda de gossos s’enfronta a una altra de gats: l’Ed el Brètol, un gos d’orelles grosses, acusa el clan dels Gattuccini d’enverinar les seves croquetes. En Gatlock, que vol restablir la pau entre ells, investiga el cas.
Títol: Ens veiem demà
Autor: V.V.A.A.
Editorial: Jollibre
Any d’edició: 2021
Sinopsis: Els nois i noies del futur utilitzen una tecnologia dissenyada per fer-nos la vida més fàcil: una xarxa social que t’envia les notificacions amb hologrames, un assistent ocular que et fa veure allò que demanes, uns supermercats que conserven la meitat de la població congelada, un casc de realitat virtual que et transforma en un avatar, una injecció que t’inocula nanorobots o unes lents de contacte que embelleixen la realitat.
Títol: Els pòstits del senyor Nohisoc
Autora: Tina Vallès
Il·lustrador: Christian Inaraja
Editorial: La Galera
Any d’edició: 2021
Sinopsis: Hi ha un camió de mudances aparcat davant de l'edifici on viu la Clàudia. Té un veí nou! Quina cara fa? A què es dedica? Per què viu sol? L'enigmàtic veí ha arribat amb un carregament de caixes de llibres i la Clàudia s'ha entossudit a descobrir qui és. Però no li serà fàcil. El veí sembla que no sigui mai a casa. Després d'una setmana, l'únic que en sap és que es comunica amb pòstits. Com deu ser algú que en temps de mòbils encara envia notetes de paper?
Títol: Les esferes del temps
Autor: Rubén Montañá
Editorial: La Galera
Any d’edició: 2021
Sinopsis: Barcelona, primavera de 1888. Un ésser dotat de poders sobrehumans deixa víctimes per allà on passa, però els repetits atacs es mantenen en secret per no causar un escàndol que pugui enterbolir la imatge de la ciutat, que és a punt d'inaugurar l'esperada Exposició Universal.
Domènech és un jove orfe que arriba a la ciutat en un espectacle itinerant de "fenòmenos", on és exposat com a raresa a causa de les cicatrius que li cobreixen la totalitat del cos. Aviat descobrirà que la seva vida està estretament lligada amb el monstre que amenaça el precari equilibri de la ciutat comtal, i que els petits accidents relacionats amb el foc que sempre l'han perseguit tenen una explicació meravellosa, però també terrible.
Títol: L’exorcista
Autor: William Peter Blatty
Traducció: Eduard Sepúlveda
Portada: David Rendo
Editorial: Obscura
Any d’edició: 2021
Sinopsis: El pare Damien Karras passa per una profunda crisi de fe després d’haver perdut qui més s’estimava. Quan l’actriu Chris MacNeil recorre a ell desesperada pel comportament erràtic i violent de la seva filla Regan, el pare jesuïta conclou que la nena ha estat posseïda per un esperit diabòlic. Amb l’ajuda del pare Merrin, un exorcista experimentat, en Karras farà tots els possibles per tornar a creure i salvar la Regan d’un destí fatal.
Inspirat en el relat d’una possessió demoníaca durant la dècada dels quaranta, William Peter Blatty fou l’artífex d’una de les trames més controvertides que s’han escrit mai. L’obra, amarada d’una cruesa i d’una profanitat sense precedents, ha inquietat i aterrit generacions de lectors. L’exorcista és una història esgarrifosa i addictiva que ha esdevingut la novel·la de terror per excel·lència i ha transformat la cultura popular per sempre.
Títol: De pedra i os
Autora: Bérengère Cournut
Traducció: Marta Marfany
Il·lustració coberta: Ignasi Font
Editorial: Més Llibres
Any d’edició: 2021
Sinopsis: Una nit clara i estelada, en els confins blancs de l’Àrtic, el trencament d’una banquisa separa una noia inuit de l’iglú on dorm la seva família. Abocada a la penombra i al fred polar, la Uqsuralik no té cap més remei per sobreviure que avançar per trobar un refugi. Del mar a la muntanya, dels fiords a la tundra, dels icebergs als penya-segats, la protagonista emprèn el camí d’una recerca solitària que, més enllà de la immensitat glaçada, li revelarà qui és i quin és el seu lloc en la natura.
Títol: El Príncep Feliç i altres contes
Autor: Oscar Wilde
Traducció: Jordi Martín Lloret
Il·lustració: Albert Asensio
Editorial: Joventut
Any d’edició: 2020
Sinopsis: Recull aquesta antologia tres dels contes més destacats i coneguts d’Oscar Wilde: El Príncep Feliç, El rossinyol i la rosa i El gegant egoista.
En aquests contes es poden trobar alguns dels temes que més preocupaven l’autor: l’egoisme, la desigualtat i el sofriment, i com corregir-los amb l’amor, la compassió i la generositat. Tres commovedors relats, bellament il·lustrats per l’Albert Asensio, tal vegada tristos i inquietants però plens de màgia i poesia.
Títol: El Rosca. El parc encantat
Autor: Giacomo Pucci
Il·lustrador: Valerio Chiola
Traductor: Francesc Massana
Editorial: El Cep i la Nansa
Any d’edició: 2021
Sinopsis: Arriba la nova aventura del Rosca i la seva colla: els Passats de Rosca. Una sèrie de fets paranormals han alterat la tranquil·litat del parc d’atraccions. Contractats pel director de l’escola i a sou de l’Agència del Carbó, seran els encarregats de resoldre aquest nou misteri de Sant Peduncle. Ho aconseguiran?
Títol: Les estructures elementals de la narrativa
Autor: Albert Sánchez Piñol
Editorial: La Campana
Any d’edició: 2021
Sinopsis: Aquest llibre no explica com s’escriu una història; aquest llibre explica com s’escriuen totes les grans històries que s’han escrit i que mai s’escriuran, i per què han captivat milions i milions de lectors. És una afirmació tan rotunda com certa.
I per què cal llegir aquest llibre? De ben segur, per dos motius. Primer, perquè aquells que comencen a escriure no hagin de passar pel mateix suplici que va haver de patir al començament l’autor de novel·les tan populars com Victus o La pell freda. I segon, i més important, perquè els lectors de les estructures elementals de la narrativa gaudiran el doble de les lectures, de les pel·lícules i de les sèries televisives.
Títol: El colibrí
Autor: Sandro Veronesi
Traducció: Pau Vidal
Editorial: Edicions del Periscopi
Any d’edició: 2020
Sinopsis: Aquesta és la història d'en Marco Carrera, oftalmòleg italià tocat per la tragèdia, la nostàlgia i l'esperança. La seva vida es veu marcada per grans amors, pèrdues atroces i coincidències fatals que amenacen d'arrossegar-lo en un remolí cada cop més profund. Però en Marco persisteix i lluita per mantenir-se dret i entomar les cartes marcades que li brinda el destí.
El colibrí és una novel·la irònica, brillant i sensible, d'una bellesa absoluta. Sandro Veronesi es consagra com un dels narradors italians més hàbils i profunds dels últims temps i ens ofereix un personatge tan vívid i captivador que està destinat a acompanyar-nos de per vida.
Títol: Estima el teu cos
Autora: Jessica Sanders
Il·lustradora: Carol Rossetti
Traductora: Bel Olid
Editorial: Bindi Books
Any d’edició: 2020
Sinopsis: El meu cos és fort. El meu cos pot fer coses increïbles. El meu cos és meu. La llibertat és estimar el teu cos amb totes les seves “imperfeccions” i ser una perfecta imperfecta! Estima el teu cos t’encoratja a admirar i celebrar el teu cos per totes les coses increïbles que pot fer, i t’ajuda a veure que ets molt més que el teu cos!
Título: El silbido del arquero
Autora: Irene Vallejo
Ilustración de portada: Elisa Arguilé
Editorial: Contraseña editorial
Año de edición: 2015
Sinopsis: Novela de aventuras, novela de guerra, de exilio y de amor, El silbido del arquero es un viaje a los mitos de un pasado que aún ilumina nuestro presente. Cuando Eneas, huido del saqueo de Troya con su hijo y algunos hombres, naufraga en la costa africana, ante las playas de la ciudad de Cartago, su suerte queda en manos de la reina Elisa. Héroe vagabundo y derrotado, una misteriosa profecía le señala como fundador de la venidera civilización romana. Siglos después, en un tiempo circular y envolvente, el poeta Virgilio tendrá que recrear, por encargo del emperador Augusto, esa aventura inicial y las glorias pasadas del Imperio ya victorioso, que oculta abismos de miseria y codicia tras sus fastuosos mármoles.
En un singular juego entre la Historia y la leyenda, El silbido del arquero atrapa el reflejo de nuestros conflictos contemporáneos y la semilla de temas que nunca dejarán de fascinarnos: la sombra del poder sobre la libertad individual; el dilema de un hombre que, al derrumbarse su mundo, se debate entre reconstruir las ruinas o arriesgarse a levantar algo nuevo; las dificultades de una mujer poderosa en un universo de hombres y sus deseos de ser madre cuando su tiempo se acaba; la mirada de una adolescente sobre la convulsa vida adulta; la violencia, la piedad, el hado o la suerte... Tejida con las voces de unos personajes legendarios y, a la vez, intensamente vivos, la novela es un homenaje al arte de contar historias y al valor eterno del mito.
Títol: El famosíssim catàleg de Walker & Dawn
Autor: Davide Morosinotto
Traducció: Carles Biosca
Il·lustració i disseny: Stefano Moro i Annalisa Ventura
Editorial: Viena Edicions
Any d’edició: 2020
Sinopsis: Som al Mississipí, pels volts del 1900. Quatre amics que han sortit a pescar troben una llauna rovellada i enfonsada al fang que conté una petita fortuna: tres monedes de dòlar! Després de rumiar-s’hi molt, decideixen gastar-se’ls en algun dels meravellosos productes que es venen per correu a través del Famosíssim Catàleg de Walker & Dawn, però quan els arriba el paquet, no conté el que esperaven, sinó un rellotge de ferroviari espatllat. I és així com decideixen emprendre un viatge fins a les oficines de la companyia, a Chicago, per reclamar el que és seu, sense imaginar-se que s’estan ficant en una perillosa trama de lladres, traïdors i assassins sense escrúpols.
Títol: Dora Bruder
Autor: Patrick Modiano
Traducció: Jordi Martín Lloret
Editorial: Angle Editorial
Any d’edició: 2020
Sinopsis: El 31 de desembre de 1941, en plena ocupació nazi, al diari Paris-Soir es publica un anunci colpidor: «Es busca una noia, Dora Bruder, 15 anys, 1,55 m, cara ovalada, ulls gris marró (...) Enviar qualsevol informació al Sr. i la Sra. Bruder, boulevard Ornano, 41, París.» El narrador queda fascinat per aquella desaparició ocorreguda en un barri que coneixia perfectament: aquells eren els carrers de la seva infància i això fa que s’interessi pel destí de Dora Bruder. Al llarg de la investigació —entreteixida amb la seva vida familiar, plena d’incògnites doloroses—, acabarà descobrint que nou mesos més tard Dora figura en una llista de deportats a Auschwitz.
Però en aquesta història són tants els buits com les certeses, i sembla que tot —les vides, les esperances, les respostes— hauria de desaparèixer en el fluir incessant del temps. Relatada amb una extraordinària habilitat narrativa, biografia, autobiografia i història col·lectiva es donen la mà a Dora Bruder, amb la qual Patrick Modiano —Premi Nobel 2014— il·lumina l’ànima d’una època sòrdida a Europa.
Títol: El test
Autor: Sylvain Neuvel
Traducció: Marina Espasa
Il·lustració de coberta: Oriol Malet
Editorial: Mai Més Llibres
Any d’edició: 2020
Sinopsis: El guardonat autor canadenc Sylvain Neuvel explora una distopia migratòria a El Test.
La Gran Bretanya, en un futur no gaire llunyà. L’Idir passa el Test de Ciutadania Britànica. Vol que la seva família pertanyi a algun lloc. Vint-i-cinc preguntes per determinar el seu destí. Vint-i-cinc oportunitats per impressionar.
El desenvolupament del test pateix un gir inesperat i tràgic i a l’Idir se li concedeix el poder de decidir sobre la vida i la mort. Com valores una vida quan tot el que tens a mà és una resposta múltiple?
Títol: Hivern
Autora: Ali Smith
Traducció: Dolors Udina
Editorials: Raig Verd
Any d’edició: 2020
Sinopsis: És l’hivern. Quatre persones, desconeguts i família, convergeixen en una casa de quinze habitacions a Cornwall per passar el Nadal, però sembla que no hi ha lloc per a tothom. Una immigrant aporta la llum i l’escalfor que la família no ha sabut trobar unificant passat i present.
Després de Tardor, amb Hivern l’autora llança una mirada sàvia, divertida i contundent sobre l’era de la postveritat, la crisi de refugiats, la crisi climàtica, i les notícies falses. Ali Smith és una de les escriptores més importants i provocadores en llengua anglesa, i ha guanyat premis tan prestigiosos com el Costa Book Award, el Folio Prize, el Baileys o el Goldsmith. Ha estat finalista quatre vegades del Man Booker Prize.
Títol: Guàrdies! Guàrdies!
Autor: Terry Pratchett
Traductor: Ernest Riera
Il·lustracions: Marina Vidal
Editorial: Mai Més Llibres
Any d’edició: 2020
Sinopsis: Es respiren aires d’insurrecció a la ciutat d’Ankh-Morpork. Els de dalt i els de baix són a punt de tornar-se a enfrontar.
El capità Sam Vimes, de l’atrotinada Guàrdia Nocturna, hi està acostumat. Amb tants maldecaps, n’hi ha prou per empènyer un home a la beguda. Però aquesta vegada, hi ha una diferència: els de baix han trobat la clau d’una arma latent i letal que ni tan sols ells entenen del tot, i són a punt de desencadenar una campanya de terror contra la ciutat. Al seu rescat arriben el llancer ras Safanòria i la resta de la Guàrdia, que, juntament amb altres ciutadans coratjosos, ho arrisquen tot, inclosa una bona socarrimada, per restaurar l’ordre a Ankh-Morpork. És hora que al Capità Vimes li passi la trompa!
Títol: Els dits de la bruixa
Autora: Tamara Romero
Il·lustració: Cristina Cid
Editorial: Mai Més Llibres
Any d’edició: 2020
Sinopsis: Una bruixa amb els cabells vermells i els dits d’acer apareix inconscient a la llera del riu Adrenalina. Un científic amb una malaltia angoixant la rescata i li ofereix refugi a la seva cabana.
Aquí comença i convergeix la història maleïda dels protagonistes, en un món que supera a poc a poc les conseqüències d’una dictadura aterridora i on conviuen somnàmbuls que no volen despertar-se, punks que s’implanten peces metàl·liques al cos, robots de companyia que freguen la perversió i un grapat de bruixes que, un bon dia, van decidir abandonar les ciutats per conquerir els boscos.
Títol: Les fantàstiques formiguets. Un cap de setmana de por
Autora: Sílvia Abril
Il·lustrador: Pablo Ballesteros
Traductor: Enric Batalla
Any d’edició: 2020
Sinopsis: La Joana, la Júlia, la Sara i la Nerea són alegres, entusiastes, creatives... i tots les coneixen com «Les fantàstiques Formiguets».
En aquesta aventura, les nenes passen un cap de setmana en una casa al mig del camp on hi faran una festa esgarrifosa. Disfresses, menjar, carbassa... ho tenen tot a punt! Però, de sobte, hi comencen a passar coses estranyes i curioses, i l'aventura agafa un aire molt tenebrós, però molt i molt divertit alhora.
Títol: El mal pare
Autor: Pep Prieto
Editorial: Llibres del Delicte
Any d’edició: 2020
Sinopsis: El prestigiós arqueòleg Sadurní Castells ha mort. L’herència de les dues filles i el fill és un llegat de descobriments de valor incalculable, però també hi ha una regal inesperat: un castell enmig del bosc del que ningú no en coneixia l’existència.
Quan els tres germans arriben a la casa heretada, descobreixen proves de la doble vida del pare. Però, era realment la persona horrible que tot sembla indicar?
La reconstrucció de les seves pròpies vides i la relació amb el pare els durà a trobar respostes en un thriller ple de sorpreses sobre aquelles coses que no sabem dels nostres pares i de nosaltres mateixos.
Títol: Els assassinats de la Molly Southbourne
Autor: Tade Thompson
Traductor: Alexander Paéz
Il·lustració: Àlex Santaló
Editorial: Mai Més Llibres
Any d’edició: 2019
Sinopsis: Des que la Molly Southbourne té memòria, s’ha vist morir. Sempre que sagna, emergeix una altra molly idèntica a ella i la motivació de destruir-la.
La Molly coneix totes les formes d’assassinar-se, però també sap que mentre visqui serà perseguida. Tant se val com de bé segueixi les normes, al final les mollys la trobaran. Hi ha alguna manera de posar punt final a la marea de sang o acabarà morint a les mans d’una noia que sembla ella mateixa?
Títol: El festí de Babette
Autora: Isak Dinesen (Karen Blixen)
Traductora: Maria Rossich
Editorial: Viena Edicions
Any d’edició: 2020
Sinopsis: En un poblet de pescadors de la costa noruega, una petita comunitat de luterans viu aïllada del món seguint els estrictes preceptes morals del seu pastor. Un dia, poc després de la mort del seu guia espiritual, les seves dues filles reben una carta en què un amic de la família els demana que acullin una jove francesa, Babette, que ho ha perdut tot i està sola al món, i que, per no resultar una càrrega, podria ocupar-se de les feines de la casa. A més, també podria cuinar.
Títol: Els bessons Tapper destrossen la ciutat
Autor: Geoff Rodkey
Traductor: David Nel·lo
Editorial: RBA
Any d’edició: 2016
Sinopsis: Quan la Claudia organitza una caça del tresor per tota la ciutat, cap dels bessons s’espera que l’experiència es converteixi en una esbojarrada aventura en la que competirà tota l’escola… i a la que potser no sobrevisquin amb les seves vides socials intactes!
Títol: Demà fem FESTA!
Autora: Mercè Anguera
Il·lustradora: Cuchu
Editorial: La Galera
Any d’edició: 2020
Sinopsis: El que més li agrada a l'Emma és celebrar les tradicions en família! I mira que la seva és una mica... caòtica. Mai no saps què pot passar, però sempre acaba bé. Sorgeixen imprevistos, i més imprevistos, però sempre troben el moment per divertir-se... i fer FESTA grossa!
Una divertidíssima forma de conèixer les nostres tradicions de la mà de la família més singular i esbojarrada que et puguis imaginar.
Títol: Digueu-me Ju
Autora: Muriel Villanueva
Editorial: La Galera
Any d’edició: 2020
Sinopsis: El mateix dia que la Ju és expulsada temporalment de l'institut per haver perpetrat una situació de bullying greu, els seus pares li confessen que és adoptada. La Ju decidirà emprendre un viatge a la recerca dels seus orígens i, de pas, descobrir qui és ella mateixa.
Muriel Villanueva, autora d'una vintena de llibres, ha estat reconeguda amb premis com la Llança de Sant Jordi, d'Òmnium Cultural; el Premi de la Crítica dels Escriptors Valencians, i el Premi Carlemany per al foment de la lectura.
Títol: Exhalació
Autor: Ted Chiang
Traducció: Ferran Ràfols
Il·lustració: Cristian Malagón
Editorial: Mai Més Llibres
Any d'edició: 2020
Sinopsis: Arriba l’esperadíssim nou llibre de l’escriptor de ciència-ficció Ted Chiang, guanyador de múltiples premis i autor del conte The Story of Your Life, en què es va basar la pel·lícula Arrival, nominada per als Òscars. Els relats continguts a Exhalació són d’una originalitat i una humanitat sorprenent, i bona part d’ells ja han estat objecte d’una rebuda entusiasta.
A El mercader i la porta de l’alquimista, un portal que duu a través del temps obliga un venedor de teles del Bagdad antic a enfrontar-se als errors del passat i a la temptació de les segones oportunitats. A Exhalació, un relat epistolar, un científic d’una altra civilització fa un descobriment sorprenent que té ramificacions que no afecten només la seva civilització, sinó el conjunt de la realitat. I, a El cicle de vida dels objectes de software, una dona cuida una forma d’intel·ligència artificial al llarg de més de vint anys, durant els quals el que era una mascota digital passatgera s’eleva fins al que potser és un veritable ésser viu.
Títol: Escapisme
Autor: Marc Moreno
Editorial: Més Llibres
Any d’edició: 2020
Sinopsis: L’Aitor no té una vida regalada. Se sent maleït i li sembla que tot el que toca se li podreix entre els dits. La vida es precipita i a vegades ens atropella, però hi ha barris, hi ha famílies, hi ha persones que semblen estar sempre en el punt de mira d’una mena de déu psicòpata. Marc Moreno compon un mosaic tarantinià de fracassos, la història sotragada d’un antiheroi de l’extraradi de Barcelona que ha fet de l’escapisme el seu estil de vida, de supervivència: no hi va ser quan el necessitava la Sofi, la mare de la seva filla; és incapaç de plantar cara al mala peça del seu germà gran, i ara que la mare és a l’hospital, no gosa traspassar la porta de l’habitació per veure si se’n surt o no. Però les coses encara poden empitjorar.
Títol: Estimat monstre
Autor: Lluís Prats
Il·lustradora: Laia Pàmpols
Editorial: La Galera
Any d’edició: 2020
Sinopsis: L'Abel és un nen poruc que quan parla s'entrebanca. Una tarda en tornar de l'escola, els tres nois que l'assetgen el fan entrar al casalot ruïnós que s'aixeca al costat de casa seva. La gent del poble diu que allà viu el monstre més espantós i horrible del món, tot i que ningú no l'hagi vist mai. L'Abel descobreix que aquest suposat monstre es diu Gabriel, un jove desproporcionadament gegantí a causa d'una malaltia, i des d'aquell dia quedarà lligat al monstre i la seva amistat s'anirà enfortint amb el temps.
Títol: Els crims de la taula periòdica
Autors: Xavier Duran i Jordi de Manuel
Editorial: Jollibre
Any d’edició: 2019
Sinopsis: La Jana, en Nico, la Cora i en Malik troben mort inesperadament en Paco, un sensesostre amb qui conversen sovint, al parc del costat de l’institut. Una carta de pòquer entre la roba del cadàver i les estranyes circumstàncies de la mort fan sospitar la sergent Lídia Sànchez i l’agent Pau Ribó que podria tractar-se d’un crim. En els dies següents, pels parcs de la ciutat, hi ha més morts sospitoses d’indigents. L’Àlex València, professor de química de l’institut, i la periodista Clara Rima també es pregunten què hi ha rere els crims misteriosos, uns crims que tenen relació amb la taula periòdica dels elements.
Títol: Entre nosaltres
Autora: Aina Huix
Editorial: Llibres del Delicte
Any d’edició: 2020
Sinopsis: El primer dia d’institut tot són nervis davant de l’inici d’un nou curs, dels retrobaments i de les sorpreses que tothom espera trobar. Però res és tan inesperat com l’assassinat d’un dels alumnes i la presència d’una enigmàtica mossa d’esquadra per investigar el cas.
Entre els alumnes de l’institut hi ha l’assassí, però la vida d’aquests adolescents no s’atura mentre a l’institut es desenvolupa una investigació que destaparà secrets i problemes silenciats. Realitats amagades que condicionen les relacions personals d’uns joves que lluiten per descobrir el món adult, malgrat els desenganys.
Amb només setze anys, la jove escriptora Aina Huix debuta a la literatura amb una novel·la juvenil de misteri que emana passió per la vida i les relacions humanes en una etapa, l’adolescència, que esdevé alhora màgica i complexa.
Títol: Encara som nosaltres
Autora: Sandra Comas
Editorial: La Campana
Any d’edició: 2020
Sinopsis: L’Àngel i en Pol són dos amics d’infantesa que als dotze anys van viure un esdeveniment que els va marcar les vides. Ara fa uns anys que no es veuen —des que en Pol se’n va anar a viure a Nova York, després de descobrir un secret familiar relacionat amb aquell episodi de la infància—, tot i que s’han anat comunicant per correu electrònic. Però un dia l’Àngel rep un missatge d’en Pol en què l’informa que ha de venir uns dies a Barcelona, i li demana si es pot estar al seu pis, que ja havien compartit de joves.
El retrobament posarà de manifest que el dia a dia dels dos amics no és tan perfecte com s’havien explicat des de la distància. Per molt que s’esforcin a dissimular, el castell de mentides en què han convertit les seves vides s’esfondrarà i, quan hagin caigut totes les màscares, s’adonaran que el secret per encarar el futur cal buscar-lo en el passat: encara poden ser ells.
Títol: Escac al destí
Autor: Lluís Llach
Editorial: Univers Llibres
Any d’edició: 2020
Sinopsis: Un crit en la foscor passa desapercebut al castell. L’endemà es descobreix un cadàver, la identitat del qual pot fer trontollar la dinastia del regne de Magens. El jove prevere Orenç és l’encarregat d’investigar el crim. La seva condició de bastard del rei Ebrard d’Albir el situa a prop de les esferes de poder. Però l’encàrrec és enverinat: un pas en fals i pot quedar atrapat en la teranyina de lluites soterrades, passions i ambicions sense mesura. La traïció assetja la casa dels Albir. Les aspiracions de Roma de mantenir l’estatus religiós de la zona contra l’heretgia albicar enterboleixen encara més l’entramat polític. I la guerra sembla inevitable. L’Orenç només rebrà l’ajuda de la Brilhèta, una serventa de palau que li mostrarà un món que el jove i inexpert capellà desconeix. Però cada pas en la investigació és un esglaó més que l’acosta perillosament a una veritat incòmoda.
Títol: Emoquadern. Educació emocional a casa
Autora: Cristina Gutiérrez Lestón
Editorial: Salvatella
Any d’edició: 2017
Sinopsis: L’Emoquadern és una divertida guia pràctica que us ajudarà a entendre què és l’educació emocional, com us pot ajudar en l’educació dels vostres fills i com podeu introduir-la a casa d’una manera fàcil i inspiradora.
Tots sabem de la importància de l’autoestima, l’autonomia, l’empatia o la consciència emocional per a la felicitat, però EL COM aconseguir-ho és on sovint rau la dificultat i el que precisament pretén l’Emoquadern. COM entrenar els nostres fills en la no dependència, COM ensenyar-los l’autonomia emocional per ser capaços d’ells està bé encara que la resta no ho estigui, o COM fer-los forts per dins és la intenció del llibre que teniu a les mans.
Títol: El Ninus va a casa els avis
Autors: Marc Clamens i Laurence Jammes
Adaptació: Aurora Ballester
Editorial: Combel
Any d’edició: 2020
Sinopsis: Quina il·lusió poder abraçar els avis! Amb ells, el Ninus visita l’hort, el galliner i prepara un berenar boníssim. Estira les llengüetes i juga amb textures i mecanismes senzills, mentre acompanyes el Ninus en la seva dolça trobada amb els avis.
Títol: Els fruits saborosos
Autor: Josep Carner i Puig-Oriol
Editorial: Edicions 62
Any de publicació: 2019
Sinopsis: Al llarg de la seva vida el va anar revisant i, de fet, disposem de tres versions diferents del poemari: a més de la del 1906, es va editar el 1928 i el 1957. A Els fruits saborosos, Carner explicita alguns dels elements que caracteritzaran els postulats del Noucentisme: una certa Grècia ideal com a model d'una estètica entre el classicisme i el popularisme mediterrani. Aquesta edició consta d'un text introductori i d'un comentari extens de l’últim poema, a càrrec de Narcís Comadira (Girona, 1942), autor d'una extensa obra com a poeta. A més, Comadira també és pintor, dramaturg, traductor, crític literari i assagista. Ha publicat molts articles i assaigs sobre el Noucentisme i alguns específicament sobre Carner, continguts a llibres com Sense escut (1998) i Forma i prejudici (2006). Pel que fa a la seva poesia, Formes de l'ombra (2002) recull tots els llibres publicats abans de Llast (2007), el seu últim llibre fins ara. Les propostes de treball i els textos complementaris han anat a càrrec de Carme Arenas, catedràtica de literatura catalana, traductora i editora.
Títol de la col·lecció: De mica en mica
Autor: Ramon Bassa i Martín
Il·lustradora: Sandra Aguilar
Editorial: Salvatella
Edat recomanada: +4
Títol: El seu primer mòbil. Bones pràctiques per a la família digital
Autor: Gerard Vilanova Godoy
Il·lustrador: Toni Térmens Fuentes
Editorial: Horsori Editorial
Any d’edició: 2020
Sinopsis: Si ara mateix teniu a les mans aquest llibre, és que ja us ha arribat la preocupació per l’ús descontrolat de la tecnologia, especialment en el cas dels vostres fills. Llegint-lo, obtindreu arguments per preparar-vos per afrontar el canviant panorama tecnològic, posant sobre la taula els usos i costums que hem anat adquirint, menors i adults, amb el telèfon intel·ligent.
Perquè res del que passa en la família és culpa del mòbil. És tan sols una màquina comandada per humans, de vegades, prou inexperts. En aquesta lectura trobareu un mètode perquè, a partir del vostre comportament individual, creeu una ètica digital compartida i acceptada per la vostra família i, potser, pel vostre entorn social immediat.
Títol: El teu gust
Autora: Isabel-Clara Simó
Il·lustració portada: Elisa Ancori
Editorial: Bromera
Any d’edició: 2020
Sinopsis: El teu gust és una gran història d’amor: la relació entre la protagonista i la Roser, que mor en un accident tràgic. Abans i després, hi ha la història dels altres amors que té la protagonista, amb diferents homes, amb gustos, interessos i preferències diverses. Per això la novel·la és, també, una història sobre els límits de l’individu en relació amb els altres, sobre la cultura i la creativitat, sobre el singular i el plural, és a dir, sobre tot allò que ens il·lumina i ens enganya i que, en definitiva, ens fa persones.
Amb el seu estil inconfusible, l’autora obre de bat a bat les portes del seu món literari i ens explica la vida d’una dona que evoca, amb ironia, un trajecte vital fet de retalls i pedaços, amb la sensació que el cos i el cap se separen, perquè encara que les forces defalleixin, la passió roman intacta. Una passió enorme per l’art i per la vida que es proclama amb força en la darrera i pòstuma novel·la d’Isabel-Clara Simó.
Títol: El viatge
Autor: Luigi Pirandello
Traductor: Narcís Comadira
Editorial: Viena Edicions
Any d’edició: 2020
Sinopsis: Fa tretze anys que l’Adriana Braggi no surt de casa. Des que va morir el seu marit, viu reclosa en el dol més sever. De fet, abans de casar-se tampoc havia sortit mai del poblet sicilià que l’havia vist néixer. Tot d’una, però, l’aparició d’uns lleus símptomes de malaltia faran que el seu cunyat l’obligui a anar a veure el metge a la capital i, com a conseqüència, a emprendre un viatge que li descobrirà tota la vida i tota la tendresa que s’ha perdut fins ara.
Títol: Expedició al Congo. Bwana Nyani
Autor: Alfred Sala
Editorial: Edicions del Bullent
Any d’edició: 2020
Sinopsis: Arnau és un noi de divuit anys que viu amb els pares i dos germans més petits, i que treballa en un taller de reparació de cadires. La seva única il·lusió és arribar al cap de setmana per passar-se les hores mortes assegut al sofà de casa i jugar a la play. Fins que uns coneguts de la família, Mr. Rowlands i la seva filla Mo, li fan una proposta inesperada: una expedició al cor del Congo per fer un reportatge a un primatòleg que investiga en plena selva africana les estranyes morts d’uns ximpanzés. Tot i que, en un principi, no li fa cap gràcia aquella expedició, l’Arnau acabarà unint-se a l’empresa per viure tota una sèrie d’aventures entre cocodrils, elefants, ximpanzés i caçadors furtius. Amb bon humor i unes espurnes de romanticisme, res serà igual per a l’Arnau arran d’aquesta expedició.
Títol: El soroll que fa un cargol salvatge quan menja
Autora: Elisabeth Tova Bailey
Traductor: Ricard Vela
Editorial: Més Llibres
Any d’edició: 2020
Sinopsis: Mentre una malaltia estranya la manté prostrada al llit, Elisabeth Tova Bailey observa un cargol que han recollit del bosc i li han deixat a la tauleta de nit. Bailey es converteix així en una narradora astuta i divertida de la vida d'aquest petit animal i alhora de la malaltia que pateix ella mateixa. El resultat és un viatge extraordinari i commovedor, de poc més de 150 pàgines, que ens parla de supervivència i capacitat de recuperació i ens demostra com pot il·luminar el món natural la nostra existència.
Títol: El nen que no podia viure lluny del mar
Autora: Anna Ferrer
Il·lustradora: Bàrbara Sansó
Editorial: Salvatella
Any d’edició: 2019
Sinopsis: En Dax és un nen que estima molt el mar i se sent molt feliç de viure-hi a prop. Un dia, el seu pare, que es dedica a la pesca, es queda sense feina i tota la família ha d’anar-se’n a viure a un altre lloc.
Un conte sobre la resiliència, que inclou tant reflexions i consells per als pares i mares com activitats per guiar els infants perquè tinguin confiança en si mateixos i visquin les dificultats com una oportunitat d’aprenentatge. També conté exercicis de mindfulness, per aprendre a connectar amb la calma.
Títol: El jardí secret
Autora: Frances Hodgson Burnett
Traductora: Maria Rossich
Il·lustradores: Mercè López Ascanio, Núria Giralt
Editorial: Viena Edicions
Any d’edició: 2020
Sinopsis: Després de perdre els pares a l’Índia a causa d’una epidèmia, Mary Lennox, una nena de nou anys malcriada i insuportable, viatja a Anglaterra per anar a viure amb els seu oncle, Archibald Craven, que no sembla disposat a mostrar cap mena d’interès per ella.
Per si això fos poc, la nova llar de la Mary és una mansió perduda enmig del no-res, amb més de cent habitacions, la majoria de les quals tancades amb pany i clau. Només la jove criada de la casa, una noieta anomenada Martha, sembla disposada a perdre el temps amb la Mary, explicant-li coses sobre la casa, els camps que l’envolten i un misteriós jardí tancat des de fa anys; tants, que ja ningú no recorda ben bé on és.
Títol: El retrat de Dorian Gray
Títol original: The Picture of Dorian Gray
Autor: Oscar Wilde
Editorial: Everyman’s Library
Any d’edició: 1991
Sinopsis: El 1890, el Lippincott’s Monthly Magazine publicava tretze capítols de la sorprenent història d’El retrat de Dorian Gray. L’èxit va ser sonat i immediat -gairebé tant com l’escàndol-, de manera que, un any més tard, va ser publicada en volum amb l’afegit de set capítols nous, acompanyada del famós prefaci en el qual Wilde responia a les acusacions rebudes: «No hi ha llibres morals o immorals. Els llibres estan ben escrits o mal escrits. Res més». Intensa i apassionada declaració d’amor a la bellesa, El retrat de Dorian Gray és, en efecte, un llibre extraordinàriament ben escrit, en el qual la història d’una ànima turmentada per la recerca de la joventut eterna i el plaer sense fi renova la llegenda fàustica i, alhora, ens mostra un retrat fidedigne i punyent de l’època victoriana.
Title: England. Poems from a School
Edited by: Kate Clanchy
Publisher: Pan MacMillan
Publication date: 2018
Synopsis: Oxford Spires Academy is a small comprehensive school with 30 languages - and one special focus: poetry. In the last five years, its students have won every prize going.
They have been celebrated in the Guardian ('The Very Quiet Foreign Girls Poetry Group'), and the subject of a BBC Radio 3 documentary.
Títol: El secret del Regne del Somriure Perdut
Autora: Quima Ricart Claver
Il·lustradora: Antònia Bonell Solsona
Editorial: Salvatella
Any d’edició: 2018
Sinopsis: L’Amèlia, una nena alegre i curiosa, serà capaç de canviar el trist destí del seu poble amb el seu caràcter vivaç i decidit, que contrasta amb el caràcter gris dels altres infants.
Quan semblava que les coses al Regne del Somriure Perdut ja no canviarien mai, l’avi de l’Amèlia explica a la nena un secret que retornarà a tots els habitants del poble la il·lusió per viure... Llegir era el més fascinant que li havia passat mai!
Títol: Els llops sempre tornen
Autor: Jaume Albert Ollé
Editorial: Pagès Editors
Segona edició: febrer 2020
Sinopsis: La nit del 24 de març de 1944, un bombarder alemany es va estavellar a les muntanyes pallareses, prop d’Enviny. Només es va trobar un tripulant mort a la cabina, totalment calcinat. A dia d’avui, la seva història encara és un misteri. Els llops sempre tornen relata les aventures que s’amaguen rere aquest avió accidentat i ens obre la porta a conèixer les relacions internacionals que es van teixir durant la II Guerra Mundial. És una novel·la històrica apassionada, plena d’acció i intriga i carregada de misteris que el lector haurà d’anar descobrint pàgina rere pàgina. Un text de factura clàssica, molt ben ambientada i amb un maneig efectiu de la tècnica de l’enjòlit i el misteri.
Títol: El carnaval dels animals
Autora: Elisabetta Garilli
Traductora: Anna Casassas
Il·lustradora: Valeria Petrone
Música: Orquestra de Pàdua i del Vèneto
Editorial: Combel
Any de publicació: 2020
Sinopsis: Un carnaval alegre i divertit. Amb un text rimat amb una adaptació d’Anna Casassas i unes il·lustracions inspirades en la música d’El carnaval dels animals, de Camille Saint-Saëns. De la mà del Lleó, els petits lectors faran un recorregut per tots els personatges de la suite a través de la música, el text i les imatges. A més, el llibre inclou un codi QR amb els fragments musicals de l’obra.
Títol: Ella
Autora: Núria Pradas
Editorial: Editorial Bambú
Any de publicació: 2020
Sinopsis: En Joel Traver era considerat la jove promesa del periodisme d’investigació, però l’ambició desmesurada va acabar de cop amb les seves aspiracions. Ara, convertit en un maniàtic de la dieta, arrossega el seu fracàs per les tertúlies televisives. Sembla que res hagi de canviar en el seu futur professional.
Però, aleshores, apareix ella i li diu que sap d’un cas que requereix un bon investigador: el candidat a l’alcaldia de Barcelona és un assassí. Què farà en Joel Traver?
Títol: El braçalet de granats
Autor: Aleksandr Kuprín
Traductora: Laia Perales Galán
Editorial: Viena Edicions
Any d’edició: 2020
Sinopsis: Un dels relats més estimats pels lectors russos, fins ara inèdit en català.
Fa temps que la princesa Vera rep apassionades cartes d’amor d’un home misteriós. Fins ara, no semblava que fos res que l’hagués d’inquietar. Però, tot d’una, l’enamorat secret fa un pas més: el dia del sant de la princesa li envia un braçalet de granats. Qui és aquest home i què espera d’ella? És un boig o bé es tracta d’un enamorat que, en el seu arravatament, ha perdut el sentit de la mesura? I, encara més enllà, existeix això que l’admirador secret anomena «l’amor vertader», una passió d’aquelles que només apareix un cop cada mil anys?
Títol: El cau al desert
Autora: Carmela Trujillo
Il·lustradora: Mercè Galí
Editorial: Combel Editorial
Any de publicació: 2020
Sinopsis: Som dins d’un cau. Un cau al desert. I qui hi viu, en aquest cau? Recorre el joc de pistes d’aquest llibre i coneixeràs un animal molt especial del desert.
Títol: El director de l’escola és una rata vampir
Autora: Pamela Butchart
Il·lustrador: Thomas Flintham
Traductora: Scheherezade Surià
Editorial: Bindi Books
Any de publicació: 2020
Sinopsis: L’Izzy i els seus amics es queden de pasta de MONIATO quan coneixen el nou director de l’escola. Té els cabells negres, porta una capa i té uns llavis molt estranys que semblen cucs. I fins i tot se’l sent xiular al despatx... i la llum del sol el fa posar molt vermell!
Pero quan prohibeix el pa d’all al menjador, ja no en tenen cap DUBTE: el director és un VAMPIR i el seu exèrcit de rates vampir acabaran envaint tota l’escola! QUINA POOOR!
Títol: El nen que vivia als estels
Autor: Jordi Sierra i Fabra
Traductor: Pere Martí i Bertran
Il·lustradora: Carme Solé i Vendrell
Editorial: Jollibre
Any de reedició: 2016
Sinopsis: Al despatx del doctor Rojas hi arriba un nen que no pot comunicar-se amb els altres. Ningú sap d’on ha sortit ni qui és. Fins i tot podria venir dels estels...