Títol: Karis i els Ars Futura
Autora: Emma Dotras
Editorial: Stonberg
Pàgines: 393
Any d’edició: 2014
Sinopsis: El que havia de ser un viatge de descoberta personal i de retrobament s’acaba convertint en una delirant successió d’esdeveniments que aboquen la Karis, una jove de disset anys, a enfrontar-se amb els seus propis límits i pors. Posseïdora d’un talent poc comú, la Karis haurà de descobrir un misteri ocult a les entranyes de la terra i, enmig d’aquesta aventura, es veurà atrapada entre el seu amic d’infantesa, —ara molt canviat—, en Ton, o l’encantador i misteriós Zac. tot això sota la pressió i l’atenta mirada del SSIRE, una agència governamental interessada en aconseguir l’estranya descoberta, i dels Ars Futura, una secta que no dubtarà en fer el que calgui per a aconseguir una nova font de poder.
Títol: Karis i l’Amulet Maia
Autora: Emma Dotras
Editorial: Stonberg
Pàgines: 361
Any d’edició: 2017
Sinopsis: Després de fugir —deixant enrere els Ars Futura i l’inquietant SSIRE, però també a la gent més estimada— la Karis i els seus amics continuen la recerca valenta i desesperada d’un estrany meteorit capaç de proporcionar uns poders únics que no poden caure en males mans...
Amb unes habilitats gens corrents, la Karis, s’enfrontarà a la decisió més difícil de la seva vida i, inesperadament, a un canvi de rumb del destí. El seu món s’ensorrarà i es veurà envoltada per un mar de dubtes i confusió, contradiccions i pors, on només el seu talent serà el seu fidel aliat.
Título: Midgar. Los cinco reinos
Autor: Cèsar Barceló Giménez
Editorial: Letrame
Páginas: 314
Año de edición: 2023
Sinopsis: Hugo, un adolescente como otro cualquiera, se ve envuelto en un mundo de magia y fantasía donde se verá inmerso en una conspiración para desatar a las fuerzas del mal. Junto a sus nuevos amigos, comenzará a descubrir sus orígenes y cómo el mundo que creía conocer no es el único. ¿Cómo empezó todo? Ayúdalo a descubrir la verdad y a defender su mundo.
Títol: Midgar. Los cinco reinos
Autor: Cèsar Barceló Giménez
Editorial: Letrame
Pàgines: 314
Any d’edició: 2023
Sinopsis: Hugo, un adolescente como otro cualquiera, se ve envuelto en un mundo de magia y fantasía donde se verá inmerso en una conspiración para desatar a las fuerzas del mal. Junto a sus nuevos amigos, comenzará a descubrir sus orígenes y cómo el mundo que creía conocer no es el único. ¿Cómo empezó todo? Ayúdalo a descubrir la verdad y a defender su mundo.
Títol: Katalepsis
Autora: Maria Carme Roca
Editorial: La Galera
Pàgines: 242
Any d’edició: 2013
Sinopsis: L'Eric pateix catalèpsia, una malaltia neurològica que el paralitza com si estigués mort, però que el manté conscient. Amb el seu amic Gerard treuen un profit molt perillós d'aquesta malaltia: busquen baralles a la sortida de les discoteques. Amb l'ajut de la cocaïna i la complicitat d'en Gerard, l'Eric es provoca atacs i fingeix morir. Però, com passa tantes vegades, fins i tot els millors plans fallen. Cosa no gaire recomanable quan estàs jugant amb la vida i la mort.
Títol: Atrapats
Autor: Xavier Gual
Editorial: Fanbooks
Pàgines: 254
Any d’edició: 2021
Sinopsis: Un grup d'amics aprofitaran les vacances de Nadal per entrar d’amagat al seu institut. L’excusa serà enregistrar un curtmetratge de terror i passar-s’ho bé. No sospiten, però, que una gran nevada els complicarà els plans. Mentre es fa fosc, dubtaran si estan del tot sols o si les llegendes més esgarrifoses poden convertir-se en realitat. Aquesta novel·la recupera el to i el personatge de la Laura, la protagonista de La noia de la caravana, premi Ramon Muntaner 2017.
Títol: Som uns pringats
Autora: Empar Fernández
Editorial: Delictes Juvenils
Pàgines: 139
Any d’edició: 2021
Sinopsis: Em dic Rosendo Luppo i soc un pringat. La feina del pare ens ha portat sovint a trasllats en diferents ciutats i a mi m’ha obligat a anar-me adaptant a diferents escoles. L’últim salt que hem fet ens ha portat a Barcelona i a mi a començar secundària en un institut nou. Intento passar desapercebut, es tracta de sobreviure, però no ho aconsegueixo. Ara bé, a vegades, qui menys t’esperes en brinda un cop de mà. Quan estàs cansat de ser la víctima cal ordir el pla perfecte per deixar de ser-ho i una bona colla de pringats poden ser la solució.
Títol: La treva
Autor: Toni Galmés
Editorial: La Galera
Pàgines: 64
Any d’edició: 2022
Sinopsis: Brusel·les, 25 de desembre del 1914. En plena Primera Guerra Mundial es decreta un alto el foc. Un oasi de pau que durarà només el que dura un dia. El dia de Nadal. Després d'abandonar les armes, els combatents d'ambdós bàndols surten de les trinxeres i comparteixen records i xocolata i, finalment, juguen un partit de futbol. I és que, moltes vegades, el més extraordinari t'atrapa on menys t'ho esperes!
Títol: L’enigma de Craco
Autor: Josep Maria Ibarra
Editorial: Aledis
Pàgines: 258
Any d’edició: 2022
Sinopsis: L'origen d'aquesta nova aventura de la Colla del Segon Soterrani té l'Amanda, que està de vacances a Itàlia, com a protagonista. Allà s'entossudeix a entrar a Craco, una vila en ruïnes, sense imaginar-se que el que allà trobarà, acabarà revelant secrets ocults d'un personatge de la història catalana tan transcendental com desconegut: en Roger de Flor. Cavallers, templers i croades, fidelitats i traïdories, codis indesxifrables i enigmes, pocions i verins, malediccions i trampes cruels es mesclen en aquesta odissea que situarà el lector a cavall entre dues èpoques que, sense saber-ho es vinculen irremeiablement, i que podrien explicar dos misteris irresolts. Què se'n va fer del tresor templer embarcat a Terra Santa el 1291 i per què la ciutat de Craco va ser desallotjada precipitadament el 1963, després de portar dempeus milers d'anys.
Títol: L’abadia de Northanger
Autora: Jane Austen
Traducció: Jordi Arbonès
Editorial: Viena Edicions
Pàgines: 297
Any d’edició: 2023
Sinopsis: La Catherine Morland és una jove de disset anys que dedica les seves hores de lleure a la lectura de novel·la gòtica, i de fet s’imagina sempre protagonitzant aventures emocionants. Uns amics de la família la conviden a Bath, on coneixerà la Isabella Thorpe, una noia molt espavilada, potser massa. Juntes gaudiran de la vida social de la ciutat i assistiran a balls, circumstància que els permetrà de conèixer en Henry Tilney, un jove clergue molt interessant.
Després d’uns quants dies sense veure’l per Bath, el jove finalment reapareix de bracet amb una dama jove i bonica, que resulta que és la seva germana Eleonor, la qual es fa molt amiga de la Catherine. Com que els Tinley es veuen obligats a abandonar Bath a causa de les obligacions del pare, conviden la Catherine a visitar la finca familiar, l’Abadia de Northanger. Seduïda per les novel·les gòtiques, ella se la imagina fosca, antiga i plena de misteris, i s’hi encamina desitjosa de viure aventures dramàtiques, mentre al seu entorn tothom creu que hauria d’aprofitar l’avinentesa per trobar un marit ric.
Títol: L’aprenenta
Autor: Ignasi García Barba
Editorial: Arola Editors
Pàgines: 82
Any d’edició: 2021
Sinopsis: Caront, el barquer de la Llacuna Estígia, vol fer vacances. Però li cal trobar un aprenent perquè el substitueixi mentre estigui fora. Mortícia, una noia que busca feina, serà l'aprenenta que li imposen. A l'Hades Mortícia coneix Eurídice, la nimfa que va morir abans de casar-se amb Orfeu, que vol retornar a la vida. L'arribada de Mortícia trencarà el fràgil equilibri en el que es desenvolupa l'existència de Caront i Eurídice.
Títol: La noia que es va entregar al mar
Autora: Axie Oh
Traducció: Lara Estany
Editorial: Elastic Llibres
Pàgines: 375
Any d’edició: 2023
Sinopsis: Durant generacions, la llar de la Mina ha estat arrasada per tempestes, inundacions i guerres. La seva gent creu que el Déu del Mar, que temps enrere era el seu protector, ara els ha maleït.
Per salvar-los a tots, la Mina salta al mar. Amb aquest sacrifiqui arriba al Regne dels esperits, una ciutat màgica on habiten déus menors i bèsties místiques. Allà descobreix que el Déu del Mar està sumit en un somni màgic del qual ella es proposa despertar-lo, i així acabar d'una vegada per totes amb les desgràcies.
Però ha de donar-se pressa: un humà no pot quedar-se gaire temps a la terra dels esperits. I hi ha algunes éssers que faran tot el possible per evitar que el Déu del Mar desperti...
Títol: La guerra dels tions
Autor: Adrià Aguacil
Il·lustració: Sebastià Serra
Editorial: Animallibres
Pàgines: 235
Any d’edició: 2022
Sinopsis: El bosc de Can Matíes, a Ginestà d'Anoia, està en perill: una constructora, aliada amb l'alcalde del poble, en vol arrasar una part per construir-hi un hotel de luxe. Uns dies abans de Nadal, el Jordi, la Clàudia i l'Abdel descobreixen que el tió que el Jordi havia anat a buscar a Can Maties volta pel poble de nit.
Els tres amics comencen a investigar, sense ser conscients que estan a punt de despertar la fúria del bosc.
Els boscos són fonts de vida, plens d'ulls i batecs i màgia. No menyspreem el seu poder. Una novel·la fantàstica i ecologista per llegir en qualsevol època de l’any.
Títol: La profecia de la Beatryce
Autora: Kate DiCamillo
Traducció: Anna Llisterri
Il·lustració: Sophie Backall
Editorial: Animallibres
Pàgines: 296
Any d’edició: 2023
Sinopsis: El germà Edik troba a l’estable del seu monestir una nena malalta i tota bruta de terra i de sang. Mentre la cuida, descobreix que la nena sap llegir, cosa que suposa un perill perquè en aquell regne les nenes tenen prohibit llegir o escriure. Però el rei ja sap que la Beatryce existeix i ha ordenat trobar-la i executar-la perquè no es compleixi una profecia que l’Edik coneix prou bé. Una novel·la d’aventures amb una protagonista que desafia el poder establert en un món en què no es permet a les dones accedir al coneixement. Llibre número 1 de la llista de best-sellers del New York Times.
Títol: La pedregada
Autor: David Sánchez Pacheco
Editorial: Bromera Teatre
Pàgines: 204
Any d’edició: 2022
Sinopsis: El que sembla un sopar normal, amb tot el que té d’absurd aquesta paraula, esdevé l’antesala d’una confessió humana, vital, capaç de tancar una porta d’un cop, per sempre, però, tancar portes implica obrir-ne de noves: d’històries antigues i que encara estan per escriure, de gàbies buides, de novel·les no començades, d’espelmes que es bufen.
És l’aniversari i últim dia de la vida d’Oriol tal com l’ha viscuda. El seu pare, la seua mare i el seu amic de l’institut són convidats a un sopar on res és el que sembla, on el temps és un amfitrió més, on el temps és més que temps, on milers de preguntes busquen respostes sense un èxit aparent.
Títol: Menjant amb por
Autora: Elisabeth Karin Pavón Rymer-Rythén
Traducció: Anna Puente Llucià
Editorial: Astronave
Pàgines: 178
Any d’edició: 2022
Sinopsis: Com tota adolescent, l'Elisabeth no té una vida senzilla: els seus pares s'han divorciat, ha canviat d'institut, les seves notes han baixat i la gent surt de la seva vida igual que entra... Però tot i aquesta muntanya de pólvora, hi ha una cosa que la diferencia de la resta: l'Elisabeth té a la Nore.
La Nore l'acompanya a totes hores, fa que es trobi segura i li diu que està molt guapa quan s'aprima. La Nore també li prohibeix menjar, controla les calories i l'esbronca si no li fa cas. I l'Elisabeth l'escolta. Fins que, un dia, el seu cos arriba al límit i és ingressada a la Sala Blanca, on els monstres com la Nore no poden entrar...
Títol: La vaga de les granotes
Autor: Oriol Canosa
Il·lustració: Cuchu
Editorial: Bindi Books
Pàgines: 77
Any d’edició: 2022
Sinopsis: Als Estanyols del Molí hi viuen moltes granotes de la comarca. El petit estany mai no ha estat gaire net, però des de fa unes setmanes, la gent del poble l’utilitzen d’abocador i la situació és insuportable! Les granotes ja no poden més. L’hora d’actuar ha arribat!
Títol: Els Robotots i l'Hidra de Lerna
Autor: Oriol Canosa
Il·lustració: Jordi Sunyer
Editorial: Animallibres
Pàgines: 145
Any d’edició: 2022
Sinopsis: La nau HMIS Hèrcules té la pitjor tripulació interestel·lar que haja eixit mai de la Terra. Sort en tenen, dels seus robots, que s’encarreguen amb dos dits de front de les missions que no vol fer ningú! La primera missió dels Robotots: anar al planeta Lerna a deslliurar els seus habitants d’un monstre terrible que els turmenta nit i dia.
Títol: Medusa
Autora: Pepa Mayo
Traducció: Blanca Rodríguez
Editorial: Marli Brosgen
Pàgines: 168
Any d’edició: 2022
Sinopsis: Fa segles que la Terra s’ha convertit en un glacial envaït per meduses gegantines, on els humans s’amaguen a l’interior de les muntanyes per sobreviure.
En Makena, un jove de vint anys, tècnic en biorobòtica i optogenètica, viatja des de l’anell orbital fins a la colònia Tacomic per ocupar una plaça de científic i treballar en allò que més li agrada: els sentiments i la seva aplicació en cervells impresos en 3D. El jove també s’allista en la formació Delta Arrow, un grup de ciutadans que, juntament amb diversos biobots, surt a l’exterior per encarregar-se de la reforestació i de la vigilància del búnquer Tao Tacomic, també anomenat l’Arca de Noè. El primer dia que en Makena acudeix a la formació Delta Arrow s’enamora de Nomura. Però els biobots base com Nomura només tenen implantats sentiments primaris, per sobreviure i protegir els humans: no poden estimar.
En Makena està frustrat, Nomura li correspon amb submissió, però no sent res per ell. I la idea d’aprofitar els seus coneixements per implantar-li l’amor al cervell 3D agafa cada cop més força. Els seus amics Joe i Devin i el biobot Enzo li ajudaran, però l’atac d’una horda de meduses gegants a la colònia ho canviarà tot. Endinsa’t en aquesta distopia plena d’aventura, tecnologia, meduses extraterrestres i molts, molts sentiments.
Títol: La Júlia i el Tauró
Autora: Kiran Millwood Hargrave
Il·lustrador: Tom de Freston
Traducció: Víctor Aldea
Editorial: Bambú
Pàgines: 200
Any d’edició: 2022
Sinopsis: Em dic Júlia. Aquesta és la història de l’estiu que vaig perdre la mare i vaig trobar un tauró més vell que els arbres. Però no pateixis, que això no t'espatllarà el final.
Títol: Fundació
Autor: Isaac Asimov
Traducció: Octavi Gil Pujol
Il·lustració: Guillem H. Pongiluppi
Editorial: Duna Llibres
Pàgines: 329
Any d’edició: 2022
Sinopsis: L’Imperi Galàctic s’ha expandit i consolidat al llarg de 12.000 anys, de manera que ningú pot sospitar que el cor d’aquest pròsper sistema està podrit. Ningú tret del psicohistoriador Hari Sheldon, que ha utilitzat la seva nova ciència per predir un futur terrible. Exiliat al desolat planeta Términus, Seldon estableix una colònia amb les ments més brillants de l’Imperi, una Fundació que té la clau per canviar el destí de la galàxia. Tanmateix, l’agonia de l’Imperi portarà nous enemics a la Fundació, que es veurà amenaçada abans fins i tot de començar la seva tasca.
La sèrie de La Fundació és una obra mestra icònica d’Asimov. Amb el teló de fons d’un Imperi Galàctic en decadència, la història de Hari Seldon és un testimoni clar de l’extraordinària imaginació que va donar forma a la ciència ficció moderna.
Títol: M de monstre
Autora: Talia Dutton
Traducció: Edgar Cotes
Editorial: Mai Més
Pàgines: 224
Any d’edició: 2022
Sinopsis: Quan la Maura, la germana petita de la doctora Frances Ai, va morir en un accident tràgic fa sis mesos, la Frances va jurar que la reviuria. Tanmateix, la criatura que s’aixeca a la taula d’autòpsies clarament no és la Maura. De fet, aquesta noia, que tria el nom d’M, no recorda res sobre la vida de la Maura. Malgrat això, la Frances espera que l’M segueixi el mateix camí que la Maura —entrar a la universitat per convertir-se en científica— i continuar els projectes que la Maura i ella havien compartit. Esperant poder recuperar els records de la Maura, la Frances intenta rodejar l’M de tot el que queda del passat de la Maura, però l’M no vol saber res dels intents de la Frances per intentar que es converteixi en una cosa que no és.
Títol: L’hereu de la mort
Autor: Albert Font
Il·lustrador: Jordi Díaz
Editorial: Obscura Editorial
Pàgines: 292
Any d’edició: 2022
Sinopsis: Un jove ferosí, de nom Jarràh, frisa per emprendre un viatge i conèixer totes les bèsties que habiten el món. Abans de deixar la ciutat de Port Prim on ha crescut, però, no té cap més remei que acceptar un fet que ha ignorat durant molt de temps: l’instant del seu naixement, va recaure sobre ell el poder de Quílamis, la deessa de la mort.
La bruixa Nin, antiga deessa de la vida, serà l’encarregada de guiar en Jarràh a través d’una mena de ruta de la seda fantàstica on toparan comerciants, peregrins, delinqüents i éssers de tota mena. Però, com ja se sap, la història no sempre és tota en mans de la gent corrent, i hi ha orelles pertot arreu: els imperis de Feròsia i Solterra, cada vegada més enfrontats l’un amb l’altre, s’han assabentat que l’hereu de Quílamis és entre els vius, i ara, ni emperadors ni reis no s’aturaran fins a tenir el do d’en Jarràh del seu favor.
En el transcurs d’un viatge tan absurd com fantàstic, en Jarràh esdevindrà un adult i aprendrà que jutjar sobre la vida i la mort és una cosa que va molt més enllà del domini dels homes o de la justícia.
Título: Mariana
Autora: Monica Dickens
Traducción: Concha Cardeñoso
Editorial: Trotalibros
Páginas: 348
Año de publicación: 2022
Sinopsis: Cuando, durante la Segunda Guerra Mundial, la radio anuncia el hundimiento del buque británico en el que sirve su marido, el tiempo se detiene para Mary. Mientras espera más noticias, y para no desesperarse ante un futuro lleno de incertidumbre, empieza a rememorar sus días felices en la Inglaterra de los años treinta: su infancia en Somerset, la escuela en Kensington, los primeros viajes, trabajos y amores…
Monica Dickens, bisnieta de Charles Dickens, se inspiró en su propia vida para escribir Mariana, una entrañable, divertida y conmovedora novela de formación. La inolvidable historia de Mary nos recuerda que, en los tiempos más oscuros, podemos encontrar luz en el recuerdo de aquellos días del pasado que nos han llevado a ser quienes somos.
Títol: La tercera màscara
Autor: Care Santos
Il·lustració: Èlia Olmedo
Editorial: Edebé
Pàgines: 230
Any d’edició: 2022
Sinopsis: Aquesta dura novel·la realista és una ficció creada magistralment per l’escriptora Care Santos, però podria no ser-ho. Podria reflectir un treball periodístic d’investigació sobre un fet verídic, d’aquells que, quan els sents o els veus als mitjans de comunicació, sacsegen les consciències i fan que tothom es pregunti: Com és possible que hagi passat això? Com algú tan jove pot fer tal atrocitat? De segur que molta gent pensa que hi ha veritats que val més no saber. Però aleshores, com evitem que tornin a passar una altra vegada? T’atreveixes a enfrontar-te a la teva tercera màscara?
Títol: Legió
Autor: William Peter Blatty
Traducció: Maria Rosich Andreu
Il·lustració: David Rendo
Editorial: Obscura
Pàgines: 296
Any d’edició: 2022
Sinopsis: Després d’haver encapçalat la investigació d’un homicidi relacionat amb la possessió demoníaca de la Regan, una nena de dotze anys, l’inspector Kinderman enfronta una sèrie d’assassinats amb una signatura d’allò més blasfema, entre ells, la crucifixió d’un infant i la decapitació d’un sacerdot. Les proves condueixen a l’assassí Gèminis, però és evident que alguna cosa no encaixa, ja que, segons asseguren, l’aterridor assassí va morir més d’una dècada enrere. En el curs de la investigació, en Kinderman acabarà adonant-se que les noves víctimes del Gèminis podrien guardar relació amb l’exorcisme de la petita Regan.
Títol: Manual del perfecte escriptor mediocre
Autor: Ramon Folch i Camarasa
Editorial: La Campana
Pàgines: 110
Any d’edició: 1991
Sinopsis: L’autor d’aquest llibre es qualifica d’escriptor mediocre -afirmació sense precedents en la història de la literatura catalana, i suposem que també en la universal- però hi afegeix que aspira a ser un escriptor mediocre amb el grau de perfecció més alt possible. Tenint en compte que qui diu això és Ramon Folch i Camarasa, que ha escrit excel·lents i premiades novel·les, ja es comprèn que aquest Manual és una peça literària basada en al ironia i la sàtira, sense que hi faltin incursions en el sarcasme.
Amb el pretext d’orientar els escriptors mediocres pel camí de la perfecció dins la seva mediocritat, Ramon Folch i Camarasa fa un repàs ple d’agudesa sobre els sopars literaris, les entrevistes, els premis, la signatura de llibres, els diversos gèneres literaris amb els quals es pot empaitar l’èxit, etc. I de fet, és una sàtira de determinades actituds humanes i costums socials el que va apareixent en aquestes pàgines admirablement escrites, possiblement les més audaçment divertides que ha publicat fins ara aquest escriptor.
Títol: Les confessions del senyor Harrison
Autora: Elisabeth Gaskell
Traducció: Jofre Mallafrè
Editorial: Viena Edicions
Pàgines: 135
Any d’edició: 2022
Sinopsis: Havent completat la seva formació mèdica en un hospital de Londres, el jove i ben plantat senyor Harrison accepta una posició d’ajudant de metge a la petita localitat rural de Duncombe, on, curiosament, cinc de cada sis habitants són dones; per tant, en Harrison es trobarà que la majoria de les seves pacients són vídues riques i fadrines una mica aprensives.
Tot i que des del primer moment el senyor Harrison es fixa en la dolça Sophy, la filla del rector, sense voler-ho es trobarà al bell mig d’un munt de còmiques equivocacions i festejos involuntaris que posaran a prova tant la seva paciència com la seva vanitat.
Títol: L’home dels ulls compostos
Autor: Wu Ming-Yi
Traducció: Mireia Varas Urpí
Il·lustració: Elisa Ancori
Editorial: Chronos
Pàgines: 481
Any d’edició: 2022
Sinopsis: L’Alice ha perdut el marit i el fill en un accident a la muntanya i ja no té esma per viure. L’Atrie s’ha de fer a la mar per complir amb el ritu dels segons fills de l’illa de Wayo-wayo. Ambdós semblen condemnats a morir, però una catàstrofe mediambiental a la costa de Taiwan provocarà que es coneguin. Aquesta trobada donarà un nou sentit a les seves vides.
Traduït a més de 14 idiomes, Ursula K. Le Guin va equiparar aquest èxit internacional amb el realisme màgic llatinoamericà. Raons no li falten: eco-ficció realista i mites dels aborígens taiwanesos conflueixen en un llibre que ens parla de com l’empatia, els records i l’escriptura poden guarir les ferides de l’ànima.
Títol: L’accident de caça
Autor: David L. Carlson
Il·lustrador: Landis Blair
Traducció: Carlos Mayor
Editorial: Finestres
Pàgines: 464
Any d’edició: 2021
Sinopsis: Va ser un accident de caça, d’això en Charlie n’està segur. Així va ser com el seu pare, Matt Rizzo —un intel·lectual gentil que escriu poemes èpics en braille— havia perdut la visió. No és fins que en Charlie arriba a l’adolescència i ha d’afrontar les conseqüències dels seus petits delictes, que el jove descobreix la veritat. Matt Rizzo es va quedar cec per un tret d’escopeta a la cara, però va ser mentre participava en un robatori a mà armada. Cec i sense esperança, Matt inicià una nova i desolada vida a la presó de Statesville. Tanmateix, en aquest lloc desagradable, la vida i l’ànima de Matt van ser salvades per un dels assassins més odiats dels EUA: Nathan Leopold Junior, dels infames Leopold i Loeb. Una història real d’un pare, un fill i un viatge notable des de la desesperació cap a la il·lustració.
Títol: Intrèpides
Autora: Pénélope Bagieu
Il·lustradora: Pénélope Bagieu
Traducció: Montserrat Terrones
Editorial: Finestres
Pàgines: 312
Any d’edició: 2021
Sinopsis: Estrella del rock o dona barbuda, atleta o xamana, exploradora o treballadora social; lluitant contra vent i marea per fer el que havien de fer, les Intrèpides han traçat el seu camí. Amb un estil amè i un caràcter lúdic que vol apel·lar a tots els públics, Pénélope Bagieu ens lliura trenta retrats de científiques, activistes i actrius que han fet de la necessitat virtut i que han deixat petja en tots els camps de la societat. Publicat originalment a l’edició digital de Le Monde, i més tard recopilat en dos volums independents, Intrèpides arriba una edició integral per a col·leccionistes. Esdevingut un supervendes a França, on només el primer volum ja va fregar els 70.000 exemplars venuts —internacionalment, n’acabarà venent més d’un milió—, aquest recull inclou perfils de figures com Agnòdice, Wu Zetian o Margaret Hamilton. Intrèpides va ser guardonat amb el Premi Eisner a la Millor Obra Internacional el 2019.
Títol: La canya rebel
Autor: Nina Berbérova
Traducció: Jaume Creus
Editorial: Viena Edicions
Col·lecció: Petits Plaers nº25
Pàgines: 81
Any d’edició: 2022
Sinopsis: El 2 de setembre de 1939, el dia després de la invasió de Polònia per part de l’exèrcit alemany, dos amants se separen a París. L’Olga, exiliada russa, s’acomiada de l’Einar, que marxa a Suècia amb l’esperança que aviat es podran tornar a reunir. L’Einar li diu que espera que ella vagi a Estocolm, que podrien anar junts al Brasil, o viatjar a Rússia... Ni s’imaginen la magnitud de la guerra que està a punt d’esclatar ni les dificultats a què s’hauran d’enfrontar. ¿Sobreviurà aquest amor?
Títol: Madame de Treymes
Autor: Edith Wharton
Traducció: Marta Pera Cucurell
Editorial: Viena Edicions
Col·lecció: Petits Plaers nº26
Pàgines: 126
Any d’edició: 2022
Sinopsis: Un elegant cavaller novaiorquès anomenat John Durham arriba a París amb la intenció de demanar matrimoni a la seva amiga d’infantesa, la Fanny Frisbee, que ara ja és tota una dona acostumada a la sofisticació del Vell Continent. Encara que tots dos estan molt enamorats, el pla té un greu impediment: la Fanny està separada (però no divorciada) del marquès de Malrive, un aristòcrata dissolut que es nega a concedir-li el divorci per evitar l’escàndol i que fins i tot està disposat a retirar-li la custòdia del fill que tenen en comú. En Durham, resolutiu i directe, demana ajuda a la cunyada de la Fanny, l’enigmàtica Madame de Treymes, que es mostra disposada a intercedir per ells, però a la seva manera.
Títol: El nàufrag feliç
Autor: Ramon Folch i Camarasa
Editorial: Viena Edicions
Col·lecció: Petits Plaers nº27
Pàgines: 180
Any d’edició: 2022
Sinopsis: Una tendra història d'amor en la Barcelona dels anys cinquanta. Una petita joia oblidada que es llegeix amb un somriure als llavis. El protagonista, que havia estat un escriptor d’èxit, és víctima d’un petit accident de trànsit sense transcendència, però, com que s’ha fet mal al canell, li recepten una temporada de repòs. Desvagat per obligació, aprofita aquesta pausa per recordar com va conèixer per casualitat la Maria... quan ell era considerat el nou prodigi de les lletres catalanes, estava força pagat de si mateix i prou perdut a la vida.
Títol: La colla dels 11
Autor: Rocío Bonilla
Il·lustració: Rocío Bonilla
Editorial: Animallibres
Pàgines: 43
Any d’edició: 2022
Sinopsis: Quan el van convidar a unir-se a aquella colla, el Benjamí es va sentir important. Era extraordinari formar part de la colla dels 11, tothom els admirava i respectava! Però era admiració de debò o simplement els tenien por? El Benjamí havia de prendre una decisió: continuar sent el peix número 11 o defensar l’amistat i el veritable respecte. Una història sobre la força del grup i la importància del pensament i les decisions que prenem com a individus.
Títol: Quin tràfec amb el monstre de l’armari!
Autor: Antoine Dole
Traducció: Teresa Broseta Fandos
Il·lustració: Bruno Salamone
Editorial: Animallibres
Pàgines: 33
Any d’edició: 2022
Sinopsis: El monstre de l’armari m’ocupa tant d’espai a l’armari que ja no puc endreçar les meves coses. Tinc l’habitació feta un desastre! Crec que és hora de buscar-li un altre lloc per viure. Però on? A la bossa de la mare? Al calaix dels mitjons del pare? A la meva motxilla? O potser a les golfes? Quin tràfec! M’ajudes a trobar-li el lloc ideal?
Títol: L’home que plantava arbres
Autor: Jean Giono
Traducció: Isabel Clara-Simó
Il·lustracions: Francesc Viladot
Editorial: Viena Edicions
Any d’edició: 2021
Sinopsis: En una comarca deshabitada i inhòspita de la Provença, un pastor solitari planta arbres, milers d’arbres. Aquesta és la història d’Elzéard Bouffier, un home silenciós de muntanya que, sense esperar cap reconeixement a canvi, transforma el paisatge que l’envolta.
Amb una extraordinària simplicitat que ens recorda El Petit Príncep, Giono ens fa el retrat d’un personatge que ens commou sense ni obrir la boca, i que testimonia l’enorme valor d’un gest tan senzill com és plantar un aglà i esperar que creixi. I repetir-ho milers de vegades…
Títol: El color de la màgia
Autor: Terry Pratchett
Traducció: Ernest Riera
Il·lustració: Marina Vidal
Editorial: Mai Més Llibres
Any d’edició: 2021
Sinopsis: En algun punt de la frontera entre el pensament i la realitat existeix el Discmón, un lloc i un temps paral·lel que pot sonar com el nostre i fer la mateixa olor, però que sembla completament diferent.
Sobretot, perquè és un món pla sostingut per quatre elefants recolzats a la part posterior d’una tortuga gegant que es mou per l’espai.
I aquí és on comença tot, amb el primer turista del Discmón, l’excepcionalment ingenu Doslliris i el ferotge equipatge que el segueix a tot arreu amb el seu centenar de potetes.
En Gratavent, un mag benintencionat però notablement inepte, s’encarregarà de guiar i protegir l’estranger durant una expedició tan divertida com perillosa.
Títol: Déus menuts
Autor: Terry Pratchett
Traducció: Ernest Riera
Il·lustració: Marina Vidal
Editorial: Mai Més Llibres
Any d’edició: 2021
Sinopsis: La religió és un negoci controvertit al Discmón. Tothom té la seva opinió i, de fet, els seus propis déus, que es manifesten en totes les formes i mides. En un entorn tan competitiu, hi ha una forta necessitat de les divinitats de fer sentir la seva presència.
I, certament, no és gaire útil aparèixer en forma de tortuga, una manifestació molt per sota de l’estatus de déu al llibre de qualsevol persona. En aquests casos, cal un acòlit, i ràpid. Preferiblement, aquell que no farà massa preguntes…
Gedmà és un noi senzill i analfabet que s’enfronta a terribles problemes. Un déu li ha parlat i s’ha convertit en l’Elegit. Vol acabar amb una Església poderosa i corrupta, vol evitar una horrible Guerra Santa, vol pau i justícia. Però, per sobre de tot, el que realment vol és que el seu déu triï algú altre!
Títol: La llum fantàstica
Autor: Terry Pratchett
Traducció: Ernest Riera
Il·lustració: Marina Vidal
Editorial: Mai Més Llibres
Any d’edició: 2022
Sinopsis: Mentre avança cap a una col·lisió aparentment inevitable amb una malèvola estrella vermella, el Discmón només té un possible salvador. Malauradament, aquest és el mag singularment inepte i covard anomenat Gratavent, que es va veure per última vegada caient de la vora del món. És una llàstima, perquè és tot el que hi ha…
Les novel·les del Discmón es poden llegir en qualsevol ordre, però La llum fantàstica és el segon llibre de la sèrie Els Mags i és on, amb l’amenaça de la destrucció del món a l’horitzó, Gratavent, Doslliris i el ferotge Equipatge finalitzen el viatge que van encetar a El color de la màgia.
Dins del llibre també trobareu l’article Com ser boxejador professional, en el qual Terry Pratchett dona consells a escriptors novells.
Títol: La casa a la mar més blava
Autor: TJ Klune
Traducció: Anna Puente i Llucià
Any d’edició: 2022
Sinopsis: En Linus Baker viu una vida que no és res més que una vida monòtona.
Inesperadament, l'Alta Administració Extrema al Departament a Càrrec de la Juventut Màgica l'envia a supervisar un orfenat en una illa enmig d'una immensa mar blavíssima; el projecte té una classificació nivell quatre de confidencialitat.
En Linus haurà de deixar enrere una feina en una trista oficina d'un edifici trist, i la seva vida en una ciutat grisa on les seves úniques relacions consisteixen en companys indiferents, caps autoritaris, una veïna intolerant i la seva gata que no miola.
Títol: La llista de les coses impossibles
Autora: Laura Gonzalvo
Editorial: Columna Edicions
Any d’edició: 2022
Sinopsis: Diu la Clara que quan el Guim la va deixar, algunes setmanes abans de fer divuit anys, ho va fer perquè tenia ganes de fer coses, de viure la vida. Que no sabia, que no podia saber, que només sis mesos després es quedaria tetraplègic en un accident de moto i que seria ella qui viuria la vida que ell s’havia imaginat. Diu que la del Guim va acabar sent una vida totalment diferent. Una on tot allò que anhelava eren coses que no podria tornar a fer o a tenir mai. O això era el que els altres li deien.
PREMI CARLEMANY PER AL FOMENT DE LA LECTURA. Votat per noies i nois d’entre catorze i setze anys.
Títol: La llibretera de París
Autora: Kerri Maher
Traducció: Eduard Sepúlveda
Editorial: Navona
Any d’edició: 2022
Sinopsis: Quan la Sylvia Beach, una jove americana amant dels llibres, obre Shakespeare and Company en un carrer tranquil del París de 1919, no s'imagina que canviarà el curs de la literatura.
Shakespeare and Company és molt més que una llibreria. Hemingway i molts dels escriptors de la Generació Perduda la consideraran la seva segona casa. Allà també es forgen algunes de les amistats literàries més importants del segle XX, com la de James Joyce amb la mateixa Sylvia. Quan la controvertida novel·la de Joyce, Ulysses, és prohibida, Beach decideix publicar-la sota la protecció de Shakespeare and Company.
Però l'èxit i la fama que comporten publicar la novel·la més controvertida i influent del segle té uns costos molt elevats: la rivalitat d'altres editors que també somien publicar Joyce.
Títol: Les nostres riqueses
Autora: Kaouther Adimi
Traducció: Anna Casassas
Editorial: Periscopi
Any d’edició: 2017
Sinopsis: L’estiu del 2017 un estudiant rep l’encàrrec de buidar una petita llibreria d’Alger que s’ha de convertir en una botiga de bunyols. Es tracta de la casa de lletres que Edmond Charlot va obrir l’any 1936 amb una idea revolucionària: instaurar un espai cultural i literari en un país convuls i conformista. La presència d’un inquietant guardià de la llibreria destorbarà la tasca del jove i li farà descobrir el poder de la literatura com a generador de memòria col·lectiva.
Kaouther Adimi barreja passat i present, realitat i ficció, per explicar-nos la història de la llibreria i editorial que va esdevenir punt de trobada d’autors com Saint-Exupéry i André Gide, i que va desafiar la censura publicant el primer text d’Albert Camus. Amb sensibilitat i destresa l’autora guia el lector pels carrers d’una ciutat on un home somiava reunir totes les veus del Mediterrani.
Títol: Cònan el bàrbar
Autor: Robert. E. Howard
Traducció: Jordi Vidal Tubau
Il·lustració: Toni Benages
Editorial: Laertes
Any d’edició: 2021
Sinopsis: Un jove Cònan, lluny de la seva Cimèria natal, viatjarà per les terres del sud on provarà de guanyar-se la vida com a lladre i mercenari. Fent ús de la seva espasa, la seva força i la seva audàcia, s’enfrontarà a hordes de guerrers, bruixots mil·lenaris amb poders obscurs, monstres esfereïdors —tangibles i intangibles—, gegants de gel i, fins i tot, a homes amb habilitats demoníaques. El viatge el durà per unes terres —més o menys— civilitzades, regides per lleis i convencions socials que s’escapen als principis i costums bàrbars del jove cimeri.
Títol: La casa infernal
Autor: Richard Matheson
Traducció: Natxo Morera de la Vall
Il·lustració: Raúl Grabau
Editorial: Laertes
Any d’edició: 2022
Sinopsis: El 1940, cinc persones es van internar a la Casa Belasco amb la intenció d’esbrinar els secrets i posar llum als misteris de la que era considerada la casa encantada més perillosa del món. Només una va aconseguir sortir-ne amb vida. Trenta anys després, el milionari Rolf Randolph Deutsch contracta quatre estranys, entre ells l’únic supervivent de la massacre del 1940, per demostrar l’existència de la vida després de la mort. Per això hauran de passar una setmana a la Casa Belasco. La Casa Infernal els ha permès entrar, però els deixarà sortir?
Títol: La casa de Mango Street
Autor: Sandra Cisneros
Traductor: Míriam Cano
Editorial: L’Altra Tribu
Any d’edició: 2021
Sinopsis: Quan és adolescent, l’Esperanza i la seva família es traslladen a Mango Street, en un barri hispà als afores de Chicago. La casa nova, tot i suposar una millora, no és, ni de bon tros, la casa on ella voldria viure, i l’Esperanza es passa el dia somiant en el moment en què podrà tenir una casa pròpia. Les converses i discussions amb la seva germana petita i les seves amigues, les anècdotes dels veïns i veïnes del barri i la curiositat pel sexe i l’amor formen part de l’educació sentimental d’aquesta adolescent somiadora que lluitarà per empoderar-se i per la llibertat de triar el seu propi futur.
Títol: Mary John
Autor: Ana Pessoa
Il·lustrador: Bernado P. Carvalho
Traductora: Mercè Ubach
Editorial: L’Altra Tribu
Any d’edició: 2021
Sinopsis: La Maria João decideix escriure una llarguíssima carta adreçada al seu amor de la infància, en Júlio. A través d’aquesta carta anem coneixent els inicis de la seva amistat a la placeta, l’especial vincle que els uneix i com n’arriba a ser d’important en Júlio a la vida de la Maria João (o Mary John, com l’anomena ell). Però el sentiment és correspost o només són imaginacions seves? A través d’aquest escrit, la Mary John anirà plasmant les reflexions, els sentiments que l’acompanyen en aquest moment en què la seva vida està canviant més que mai.
Títol: Aristòtil i Dante es capbussen a les aigües del món
Autor: Benjamin Alire Sáenz
Traductora: Anna Llisterri
Editorial: L’Altra Tribu
Any d’edició: 2022
Sinopsis: L’Ari ha passat els seus anys d’institut intentant amagar el seu veritable jo, mantenint-se sempre al marge, callat i invisible. I estava convençut que l’últim curs seria igual, però alguna cosa va canviar quan es va enamorar d’en Dante: de sobte, se sorprèn a si mateix buscant noves amistats, enfrontant-se als abusadors i fent sentir la seva veu. I al costat hi té sempre en Dante, llest i somiador, que té l’habilitat de treure’l de polleguera i, alhora, fer-lo sospirar d’amor.
Títol: Poesia de Jordi de Sant Jordi
Autor: Jordi de Sant Jordi
Traductor: Carles Duarte
Editorial: Barcino
Any d’edició: 2022
Títol: Aún el mar
Autor: Miquel Arimany
Traductora: María de Luis
Editorial: Huerga&Fierro
Any d’edició: 2020
Títol: L’aire daurat
Autor: Marià Manent
Edició: D. Sam Abrams
Editorial: Adesiara
Any d’edició: 2020
Títol: Novel·la d’escacs
Autor: Stefan Zweig
Traductor: Manuel Lobo
Editorial: Quaderns crema
Any d’edició: 1987
Sinopsis: Negat per qualsevol altra activitat intel·lectual, Mirko Czentovicz va revelar-se des de nen com un geni dels escacs, i ara n’és el campió del món. Però, en un viatge de Nova York a Buenos Aires, li sorgeix un contrincant enigmàtic: el senyor B., un noble vienès que fuig dels nazis. Un dels passatgers prova d’acostar-se a tots dos personatges, i així, el lector en descobreix les històries i assiteix a la seva confrontació.
Títol: L’Onada
Autor: Todd Strasser
Traductora: Imma Falcó
Editorial: Blackie Books
Any d’edició: 2021
Sinopsis: Sembla ficció, però és un fet real. El 1969, en un institut de Califòrnia, un professor va posar en marxa l’experiment educatiu més controvertit de la Història: va crear un moviment entre els seus alumnes, al qual va batejar L’Onada, per il·lustrar l’auge del nazisme a Alemanya i els terribles esdeveniments que va comportar. Es pensava que ho tenia tot sota control, però s’equivocava.
Títol: Maus. Relat d'un supervivent
Autor: Art Spiegelman
Traductor: Felipe Hernández
Editorial: Inrevés
Any d’edició: 2003
Sinopsis: Maus està considerat unànimement per la crítica com un dels millors còmics de la història. És la història d'un supervivent d'Auschwitz, Vladek Spiegelman narrada al seu fill Art, l'autor del llibre. Però a més, en Maus l'autor també realitza un retrat del seu pare en l'actualitat (en el moment en què s'entrevista amb ell perquè li relati els seus records de la guerra).
Títol: Musclos per sopar
Autora: Birgit Vanderbeke
Traductora: Marisa Presas
Editorial: Viena Edicions
Any d'edició: 2021
Sinopsis: Un vespre, una modèlica família alemanya espera la tornada del pare, el cap de casa, que ve d’un viatge de negocis que ha de suposar un ascens laboral i social. Han preparat musclos per sopar, el seu plat preferit, tot i que a cap dels altres els agraden especialment. Però passen les hores i el pare no arriba... Mare, fill i filla comencen a parlar i a poc a poc es va gestant una revolta que posarà en qüestió el sistema patriarcal al qual es troben sotmesos.
Títol: Relat d'un desconegut
Autora: Anton Txèkhov
Traductor: Jaume Creus
Editorial: Viena Edicions
Any d'edició: 2021
Sinopsis: L’Stepan, un jove aristòcrata minat per la tisi, decideix donar sentit a la seva vida servint els seus ideals subversius. Per això s’infiltra com lacai a casa de l’Orlov, un funcionari del règim tsarista, fill del cap de policia. La seva vida consisteix a complir amb una feina burocràtica i absurda, i jugar a cartes amb els amics, tan superficials i inútils com ell mateix. I de nit trobar-se furtivament amb la jove i bella Zinaïda, la qual anhela viure una gran història d’amor.
Títol: La carta
Autor: W. Somerset Maugham
Traductor: Yannick Garcia
Editorial: Viena Edicions
Any d'edició: 2022
Sinopsis: Un jove advocat anglès instal·lat a Singapur rep la visita del seu amic Robert, propietari d’una plantació de cautxú. L’empresari arriba molt alterat perquè la seva dona, la Leslie, ha estat arrestada per l’assassinat de Geoffrey Hammond, propietari d’una altra plantació, i vol demanar a l’advocat que s’encarregui de la seva defensa. A priori no sembla un cas gaire complicat, si més no fins que apareix una carta.
Títol: Lapislàtzuli
Autora: Elena Cases Rodríguez
Editorial: El Cep i la Nansa
Any d’edició: 2021
Sinopsis: Lapislàtzuli és un viatge interior on els personatges expressen totes les preguntes que s’acumulen dins del seu ser, i on, a través de la mort i de l’amor, intenten comprendre el significat de la seva existència. El llibre està tenyit d’un llenguatge feminista i reivindicatiu que intenta desconstruir tot allò que ens han ensenyat per crear un pensament crític. Una novel·la que tracta temes d’actualitat i alhora es planteja d’altres que han estat arraconats i que han esdevingut tabús. Elena Cases interroga. Us heu preguntat, algun cop, si els fets que emprenem són fruit del camí preestablert que la societat considera com a convencional?
Títol: El ceptre de Zink
Autors: Mercè Masnou i Joan Llongeras
Il·lustració coberta: Joan Puig
Any d’edició: 2006
Any de reedició: 2016
Edició: CreateSpace (Amazon)
Sinopsis: La Ishtar és una nena ben poca-solta, amb gran imaginació i un sentit de l’humor d’allò més irreverent, que descobreix el dia del seu onzè aniversari un portal dimensional i apareix en un món paral·lel habitat per criatures fantàstiques.
Superat l’ensurt inicial, descobreix que la seva misteriosa àvia en realitat pertany a aquest planeta extraordinari… I que ha desaparegut sense deixar cap rastre! La Ishtar es disposa a emprendre un llarg viatge per a trobar-la. Però l’Usúmgal, el cruel senyor de Zapp, no li ho posarà gens fàcil…
Títol: El darrer cop d’arquet. Relats IV
Autor: Sir Arthur Conan Doyle
Traducció: Xavier Zambrano
Il·lustrador: Jordi Vila Delclòs
Editorial: Viena Edicions
Any d’edició: 2020
Sinopsis: El quart volum de relats del cànon homesià reuneix algunes de les històries més cèlebres del detectiu. Aquest volum aplega set relats que es van publicar conjuntament el 1917; és a dir, 14 anys després de l’aparició del volum anterior, El retorn de Sherlock Holmes. En aquell moment, Europa vivia temps convulsos per l’efecte de la Gran Guerra, en què van combatre i morir milers de joves, un dels quals va ser, precisament, el fill de l’escriptor. Enmig d’aquestes turbulències emocionals, lectors i editors no paraven de demanar a Conan Doyle noves aventures del famós Sherlock Holmes, una petició a la qual ell acabà accedint amb aquests set relats.
Títol: L’arxiu de Sherlock Holmes. Relats V
Autor: Sir Arthur Conan Doyle
Traducció: Xavier Zambrano
Il·lustrador: Jordi Vila Delclòs
Editorial: Viena Edicions
Any d’edició: 2021
Sinopsis: Aquest volum aplega els dotze darrers relats protagonitzats pel famós detectiu, publicats a The Strand Magazine entre l’octubre del 1921 i l’abril del 1927; és a dir, després d’un silenci de quatre anys d’ençà de l’aparició del volum anterior, El darrer cop d’arquet, en què Arthur Conan Doyle havia fet dir al seu personatge que ja vivia jubilat, dedicat a l’apicultura i altres aficions domèstiques. Per tant, les dotze noves històries que trobarem en aquest volum corresponen a casos que Holmes havia resolt anteriorment, abans de jubilar-se, i que Watson (o excepcionalment el mateix Holmes) ara transcriu per fer les delícies dels seguidors del detectiu.
Títol: L’assassina de Venècia
Autor: Pol Castellanos
Il·lustrador: Pep Boatella
Editorial: Estrella Polar
Any d’edició: 2021
Sinopsis: Venècia, 1914. La Carla Herzog, a punt de complir catorze anys, descobreix que té el poder de preveure desgràcies poc abans que es produeixin. El seu pare, un home molt ric i poderós i amb una mentalitat molt estricta, l’acusa de bruixeria i la tanca en un reformatori. Una nit, la Carla aconsegueix escapar juntament amb dos companys. Tots tres viatjaran a diversos llocs d’Europa a la recerca d’un llibre misteriós que conté l’explicació dels seus poders, alhora que la policia de Venècia busca la Carla acusant-la falsament d’assassinat. Mentrestant, esclata la Primera Guerra Mundial…
Títol: Mentre durin les espelmes
Autor: Josep Rodríguez i Ferrer
Editorial: Voliana
Any d’edició: 2021
Títol: Agnes Grey
Autora: Anne Brontë
Traducció: M. Dolors Ventós
Editorial: Viena Edicions
Any d’edició: 2021
Títol: La veu melodiosa
Autora: Montserrat Roig
Epíleg: Betsabé Garcia
Editorial: Edicions 62
Any d’edició: 2021
Títol: Ell
Autora: Núria Giralt i Clausells
Il·lustradora: Núria Giralt
Editorial: SD Edicions
Any d’edició: 2021
Títol: Mira
Autora: Tina Vallès
Il·lustradora: Mercè Galí
Editorial: Animallibres
Any d’edició: 2021
Títol: Sang calenta
Autora: Irène Némirovsky
Editorial: Viena Edicions
Traductora: Anna Casassas
Any d’edició: 2021
Títol: Les gratituds
Autora: Delphine de Vigan
Editorial: Edicions 62
Traductor: Jordi Martín Lloret
Any d’edició: 2021
Títol: Els Garcia i el mur
Autor: Jaume Copons
Il·lustrador: Òscar Julve
Editorial: Animallibres
Any d’edició: 2021
Títol: La vida secreta de les formigues
Autor: Lali Be Good
Il·lustrador: Pedro Rodríguez
Editorial: Bindi Books
Any d’edició: 2021
Títol: Lluny de l’Àfrica
Autora: Karen Blixen
Traducció: Xavier Pàmies
Editorial: Viena Edicions
Il·lustració portada: Jordi Vila Delclòs
Any d’edició: 2021
Sinopsis: «Jo tenia una plantació a l’Àfrica, als peus de la serra de Ngong...». Tan bon punt la jove i aristocràtica Karen Blixen va arribar a Kènia l’any 1914 per trobar-se amb el seu marit i ocupar-se d’una plantació de cafè, es va enamorar de l'Àfrica. De tornada a la hivernal Dinamarca, separada del seu marit i sense diners, Karen Blixen va voler reviure els millors records de la seva enyorada experiència africana amb aquestes memòries.
Títol: Archie, el noi que parlava amb elefants
Autor: Lluís Prats
Editorial: Columna Edicions
Any d’edició: 2021
Sinopsis: Kenya, 1947. Una elefanta neix en un poblat a tocar de la plantació de te de la família Cunningham. La infantesa del petit Archibald quedarà marcada per aquest esdeveniment extraordinari. El vincle que s’estableix entre tots dos durarà seixanta anys, i res, ni els canvis de continent ni les moltes voltes que dona la vida, aconseguirà desfer aquella amistat entre un nen i una elefanta, entre l’home i la natura. Malgrat abandonar l’Àfrica només amb onze anys, l’Archibald Cunningham sempre somiarà tornar-hi i retrobar aquella amistat.
Títol: Amor en cas d’emergència
Autora: Daniela Krien
Traducció: Maria Bosom
Coberta: Eric Zener
Editorial: Més Llibres
Any d’edició: 2021
Títol: La segona estrella
Autor: Albert Plans
Coberta: Ignasi Font
Editorial: Més Llibres
Any d’edició: 2021
Títol: Tu i jo, germans
Autora: Elisenda Roca
Il·lustració: Guridi
Editorial: Combel
Any d’edició: 2020
Títol: Millors amigues (quasi sempre)
Autora: Naomi Danis
Il·lustració: Cinta Arribas
Traducció: Gemma Garcia
Editorial: Flamboyant
Any d’edició: 2021
Títol: Cadascú és com és
Autor: Jaume Copons
Il·lustració: Gusti
Editorial: Combel
Any d’edició: 2021
Títol: Mercats. Un món per descobrir
Autor: Josep Sucarrats
Pròleg: Ferran Adrià
Il·lustracions: Miranda Sofroniou
Editorial: Flamboyant
Any d’edició: 2020
Títol: Morth
Autor: Terry Pratchett
Traductor: Ernest Riera
Il·lustració: Marina Vidal
Editorial: Mai Més
Any d’edició: 2021
Sinopsis: «La Història té el costum de canviar la gent que es pensa que la canvia a ella. La Història sempre té algun as a la màniga esfilagarsada. Fa molt de temps que corre.»
La Mort ens arriba a tots. Quan li va arribar a Morthimer, li va oferir una feina. Després d’haver-se assegurat que no era obligatori estar mort, Morth va acceptar. Tanmateix, aviat va comprovar que les responsabilitats de ser aprenent de La Mort no es barrejaven fàcilment amb els anhels personals. Per la seva banda, La Mort, havent delegat bona part del seu treball, es dedica a beure, jugar als daus i embarcar-se en enrevessades reflexions filosòfiques.
Títol: Aquell estiu sufocant
Autor: Eduard von Keyserling
Traducció: Clara Formosa
Editorial: Viena Edicions
Any d’edició: 2019
Títol: Les màquines del caos
Autor: Ricard Efa
Il·lustració: Marina Vidal
Editorial: Mai Més
Any d’edició: 2021
Títol: Mil i un estels
Text: Cata Massana
Il·lustradora: Elodie Gauche
Editorial: Salvatella
Any d’edició: 2020
Títol: Els estels
Autor: Jacques Goldstyn
Traducció: Susana Tornero
Editorial: Joventut
Any d’edició: 2021
Títol: Fins a les estrelles!
Autora: Marta Zubiría
Il·lustradora: Lyona
Editorial: Kitsune Kids
Any d’edició: 2020
Títol: La formació d’una marquesa
Autora: Frances Hodgson Burnett
Traductora: Marta Pera Cucurell
Editorial: Viena Edicions
Any d’edició: 2021
Sinopsis: L’Emily Fox-Seton —que té trenta-quatre anys, està sola al món i viu en una pensió de mala mort— es guanya la vida fent encàrrecs per a dames de l’alta societat londinenca. Però com que és enormement pràctica i té molt bon cor, de mica en mica es va convertint en imprescindible. Per això, una d’aquestes dames li demana que l’acompanyi a la seva mansió al camp, on ha de tenir lloc una gran festa amb el bo i millor de la societat anglesa. Allà coincidirà amb el marquès de Walderhurst, un dels solters més cobejats del país, a qui totes les noietes presents a la festa intentaran enlluernar. Però el marquès no té especial interès a casar-se. Si més no, això és el que es pensava fins ara.
Títol: La Guardiana
Autora: Ariadna Herrero
Il·lustració de la portada: Eva Montero Calm
Editorial: Voliana Edicions
Any d’edició: 2021
Sinopsis: L’Elisabet és una adolescent de setze anys. Els seus pares s’acaben de divorciar, fa poc que s’ha traslladat a una altra ciutat i està tenint força problemes per integrar-se al seu nou institut.
La seva vida donarà un gir inesperat quan l’ataqui un poderós dimoni recaptador d’ànimes i la converteixi en un ésser híbrid.
Atrapada entre dues vides, la humana i la demoníaca, l’Elisabet es veurà forçada a superar tant els obstacles de la seva vida d’adolescent com els múltiples desafiaments que li comportarà la seva nova personalitat.
Al llarg d’aquest viatge, ple de perills i de temptacions, coneixerà tot un seguit d’éssers extraordinaris i aprendrà que de vegades la vida implica sacrificis i renúncia però que també hi ha lloc per a l’amistat vertadera i l’amor sense condicions.
Títol: La filla del rei d’Hongria i altres contes truculents de l’edat mitjana
Versió de: Gemma Pellissa Prades
Editorial: Barcino
Any d’edició: 2021
Sinopsis: Aquest volum ens presenta tres històries populars de l’Edat Mitjana, autèntics best-sellers, que sorprendran i captivaran el lector modern tant per la seva frescor com perquè tenen escenes dignes del millor film de Tarantino. Amb girs inesperats, i amb uns finals que volien ser moralitzants, avui els podem llegir per primer cop en català modern, i gaudir-ne com si haguessin estat escrits abans d’ahir. Les tres històries parteixen de motius folklòrics tradicionals i narren aventures trepidants i alhora reflexives, amb elements fantàstics i realistes alhora, plenes de misteris i miracles, aventures i desventures, amors, morts i mutilacions. I tot ben amanit amb girs narratius, cops d’efecte i detalls escabrosos que faran les delícies del lector modern.
Títol: L’aigua que vols
Autor: Víctor Garcia Tur
Editorial: Grup enciclopèdia
Any d’edició: 2021
Sinopsis: Marie Tremblaypierre reuneix la família i els amics a la casa del llac. Vol celebrar els seus 76 anys tot i que no va voler fer-ho quan en va fer 70 ni 75. Per als seus fills, la Laura, l’Anne-Sophie, l’Hélène i el JP, tornar al llac és viatjar al passat, a la infantesa, al lloc on van aprendre a nedar i on eren lliures. També significa tornar als dominis de la mare, una dramaturga amb molt caràcter que no sempre ha sabut mostrar el seu amor pels fills. «La Marie sonava com una àvia. I no ho era pas. Biològicament parlant, sí, però no s’havia sotmès mai a aquella predisposició mental. L’entrega no era el seu estil. Ni ganes.»
Title: The Diving-Bell and the Butterfly
Author: Jean-Dominique Bauby
Translator: Jeremy Leggatt
Publisher: Fourth Estate Ltd
Publication date: 1997
Sinopsis: ‘Locked-in syndrome: paralysed from head to toe, the patient, his mind intact, is imprisoned inside his own body, unable to speak or move. In my case, blinking my left eyelid is my only means of communication.’
In December 1995, Jean-Dominique Bauby, editor-in-chief of French ‘Elle’ and the father of two young children, suffered a massive stroke and found himself paralysed and speechless, but entirely conscious, trapped by what doctors call ‘locked-in syndrome’. Using his only functioning muscle – his left eyelid – he began dictating this remarkable story, painstakingly spelling it out letter by letter.
Títol: L’escafandre i la papallona
Autor: Jean-Dominique Bauby
Traducció: Pau Joan Hernàndez
Editorial: Columna
Any d’edició: 2008
Sinopsis: Jean-Dominique Bauby té 43 anys i és el redactor en cap de la famosa revista francesa de moda Elle. El 18 de desembre de 1995 pateix un infart cerebral que el deixa en un coma profund, i quan es desperta, gairebé vint dies més tard, descobreix que està totalment paralitzat: no pot parlar, moure's, menjar ni respirar. Només un ull -l'esquerre- manté un funcionament normal i controlat; aquest ull es converteix, doncs, en l'únic lligam del malalt amb el món, amb els altres i amb la vida mateixa.
Durant la recuperació, Jean-Dominique inventa un curiós alfabet: mitjançant aclucades d'ull dicta lletres, paraules, frases, pàgines senceres... fins a arribar a escriure aquest llibre. Aquest és l'únic mitjà amb què compta per sortir de la presó que representa el seu cos (l'escafandre) i li permet de volar sense límits en el regne de la llibertat (la papallona).
Títol: L’exorcista
Autor: William Peter Blatty
Traducció: Eduard Sepúlveda
Portada: David Rendo
Editorial: Obscura
Any d’edició: 2021
Sinopsis: El pare Damien Karras passa per una profunda crisi de fe després d’haver perdut qui més s’estimava. Quan l’actriu Chris MacNeil recorre a ell desesperada pel comportament erràtic i violent de la seva filla Regan, el pare jesuïta conclou que la nena ha estat posseïda per un esperit diabòlic. Amb l’ajuda del pare Merrin, un exorcista experimentat, en Karras farà tots els possibles per tornar a creure i salvar la Regan d’un destí fatal.
Inspirat en el relat d’una possessió demoníaca durant la dècada dels quaranta, William Peter Blatty fou l’artífex d’una de les trames més controvertides que s’han escrit mai. L’obra, amarada d’una cruesa i d’una profanitat sense precedents, ha inquietat i aterrit generacions de lectors. L’exorcista és una història esgarrifosa i addictiva que ha esdevingut la novel·la de terror per excel·lència i ha transformat la cultura popular per sempre.
Títol: La rebel·lió de les noies
Autora: Gemma Lienas
Il·lustradora: Laura Caldentey
Editorial: Estrella Polar
Any d’edició: 2021
Sinopsis: És a l’aula d’una escola on la protagonista es comença a adonar d’unes injustícies que pateixen les nenes de la classe pel simple fet de ser-ho... Patriarcat, ús del llenguatge, estereotips... Aquest llibre presenta un recorregut visual per diferents situacions masclistes de la nostra societat, ens mostra exemples de dones fortes i valentes i ensenya als més petits a viure en el feminisme, és a dir, en la igualtat. Un llibre rigorós i amb sentit de l’humor tant per nens com per a nenes. El manual de les feministes incipients.
Títol: La primera biblioteca (Moby Dick & Ulisses)
Autora: Patricia Geis
Editorial: Combel
Any d’edició: 2021
Sinopsis: Qui gosaria dir que una banyera relaxant no és el lloc ideal per submergir-se en la lectura d’un clàssic?
Patricia Geis, barcelonina, és dissenyadora gràfica, autora i il·lustradora de llibres infantils. Els seus llibres s’han publicat en nombrosos països i han guanyat diversos premis, entre ells el Visual 2009, «A l'Abord d’Art» 2010, el White Ravens 2011, el Premi Junceda 2015, i el Filaf 2017, tots per la seva col·lecció de llibres d’art de Combel Editorial.
Títol: Les estructures elementals de la narrativa
Autor: Albert Sánchez Piñol
Editorial: La Campana
Any d’edició: 2021
Sinopsis: Aquest llibre no explica com s’escriu una història; aquest llibre explica com s’escriuen totes les grans històries que s’han escrit i que mai s’escriuran, i per què han captivat milions i milions de lectors. És una afirmació tan rotunda com certa.
I per què cal llegir aquest llibre? De ben segur, per dos motius. Primer, perquè aquells que comencen a escriure no hagin de passar pel mateix suplici que va haver de patir al començament l’autor de novel·les tan populars com Victus o La pell freda. I segon, i més important, perquè els lectors de les estructures elementals de la narrativa gaudiran el doble de les lectures, de les pel·lícules i de les sèries televisives.
Títol: L’esguard de la bèstia
Autor: Quim Gómez
Il·lustració coberta: Àlex Santaló
Editorial: Llibres del Delicte
Any d'edició: 2020
Sinopsis: Quan el caporal Pasqual Balasch comença a investigar l’assassinat d’una noia, tot sembla indicar que es tracta d’un cas de violència de gènere fàcil de resoldre. Però els fantasmes del passat que creu haver superat tornen per assetjar-lo amb duresa durant tota la investigació.
Les seqüeles que en Balasch arrossega comencen a ser cada vegada més evidents, tant personalment com laboralment, fins que els superiors l’aparten del cas per perdre els papers massa sovint. A tot això, s’hi sumarà l’aparició d’uns misteriosos missatges xifrats que faran que el cas es compliqui i que l’obsessió d’en Balasch s’agreugi.
Títol: La vida promesa
Autor: Enric Larreula
Editorial: La Campana
Any d’edició: 2020
Sinopsis: Aquesta no és una història real, però quasi, perquè la mena de persones que protagonitzen la gran aventura que és La vida promesa van existir realment a tot Europa. Encara avui, en queden rastres al mig de la selva.
Un noi universitari implicat en el Procés d'independència troba, en morir el seu avi, el dietari que el seu besavi va escriure quan tot just era un nen i després un jove. Som als anys vint a la Barcelona llibertària. Un matrimoni d'obrers, tan idealista com utòpic, decideix comprar un tros de selva al Brasil amb la il·lusió de construir-hi de cap i de nou un país perfecte. Una Catalunya nova. El fill té tot just vuit anys quan comença aquella gran aventura de la qual ell anirà deixant constància al dietari. Amb una simplicitat i una tendresa que corprenen, el lector estimarà les il·lusions tan esforçades com utòpiques d'aquells perdedors.
És el moment històric en què els carrers es batejaven amb noms com Llibertat, Univers, Fraternitat, Igualtat..., el gran moment dels ideals anàrquics i universalistes. Obrers que parlaven l'esperanto, que eren vegetarians, animalistes... i que creien que amb esforç i dedicació la humanitat podria ser perfecta.
Enric Larreula ens diu que d'acord, la gent que vol canviar el món són sempre uns grans ingenus, uns tossuts, però també són sempre els més generosos. I ho perden tot menys l'esperança. Els seus ideals sempre tornen.
Títol: El famosíssim catàleg de Walker & Dawn
Autor: Davide Morosinotto
Traducció: Carles Biosca
Il·lustració i disseny: Stefano Moro i Annalisa Ventura
Editorial: Viena Edicions
Any d’edició: 2020
Sinopsis: Som al Mississipí, pels volts del 1900. Quatre amics que han sortit a pescar troben una llauna rovellada i enfonsada al fang que conté una petita fortuna: tres monedes de dòlar! Després de rumiar-s’hi molt, decideixen gastar-se’ls en algun dels meravellosos productes que es venen per correu a través del Famosíssim Catàleg de Walker & Dawn, però quan els arriba el paquet, no conté el que esperaven, sinó un rellotge de ferroviari espatllat. I és així com decideixen emprendre un viatge fins a les oficines de la companyia, a Chicago, per reclamar el que és seu, sense imaginar-se que s’estan ficant en una perillosa trama de lladres, traïdors i assassins sense escrúpols.
Títol: L’horror de Rèquiem
Autor: Marc Pastor
Il·lustració de coberta: Guillem H. Pongilupi
Editorial: Mai Més Llibres
Any d’edició: 2020
Sinopsis: En Rèquiem, un tècnic d’autòpsies sense gaire aspiracions a la vida, troba un anell misteriós dins el cos d’una noia que ha aparegut surant al port de Barcelona. Morta, s’entén. A partir d’aquest fet, s’obsessionarà a descobrir tant la causa de la mort (de la noia, no de la mort en general, una empresa massa complexa per a una novel·la com la que tens entre mans) com l’origen de l’anell. Hem dit ja que era misteriós, oi? Quin problema hi ha? Principalment, que en Rèquiem és un investigador pèssim i comptarà amb l’ajuda de la Dalsy i en Kurosawa, dos companys que també deixa’ls córrer. Tots tres s’endinsaran en una conspiració sinistra que els ve gran. Explicar més ja seria fer espòilers.
Título: El infinito en un junco
Autora: Irene Vallejo
Año de edición: 2019
Editorial: Ediciones Siruela
Sinopsis: Este es un libro sobre la historia de los libros. Un recorrido por la vida de ese fascinante artefacto que inventamos para que las palabras pudieran viajar en el espacio y en el tiempo. La historia de su fabricación, de todos los tipos que hemos ensayado a lo largo de casi treinta siglos: libros de humo, de piedra, de arcilla, de juncos, de seda, de piel, de árboles y, los últimos llegados, de plástico y luz.
Pero, sobre todo, esta es una fabulosa aventura colectiva protagonizada por miles de personas que, a lo largo del tiempo, han hecho posibles y han protegido los libros: narradoras orales, escribas, iluminadores, traductores, vendedores ambulantes, maestras, sabios, espías, rebeldes, monjas, esclavos, aventureras… Lectores en paisajes de montaña y junto al mar que ruge, en las capitales donde la energía se concentra y en los enclaves más apartados donde el saber se refugia en tiempos de caos. Gente común cuyos nombres en muchos casos no registra la historia, esos salvadores de libros que son los auténticos protagonistas de este ensayo.
Títol: L’infinit dins d’un jonc
Autora: Irene Vallejo
Traducció: Núria Parés
Any d’edició: 2020
Editorial: Columna Edicions
Sinopsis: Aquest llibre tracta sobre la història dels llibres. Un recorregut per la vida d’aquest fascinant artefacte que vam inventar perquè les paraules poguessin viatjar per l’espai i el temps. La història de la seva fabricació, de tots els tipus que hem assajat al llarg de gairebé trenta segles: llibres de fum, de pedra, d’argila, de joncs, de seda, de pell, d’arbres i, els últims d’arribar, de plàstic i de llum.
A més, és un llibre de viatges. Un fil que uneix els clàssics amb el vertiginós món contemporani, connectant-los amb debats actuals: Aristòfanes i els processos judicials contra humoristes, Safo i la veu literària de les dones, Titus Livi i el fenomen fan, Sèneca i la postveritat… Però, sobretot, aquest llibre és una fabulosa aventura col·lectiva protagonitzada per milers de persones que, al llarg del temps, han fet possibles i han protegit els llibres.
Títol: La taxidermista d’emocions
Autora: Mariló Àlvarez Sanchis
Il·lustració: Ana María Santos Hernández
Editorial: Bromera
Any d’edició: 2020
Sinopsis: Elisa, una jove biòloga, travessa un pont amb els ulls mirant el terra. Recorre el pont que uneix les vores del riu, com qui ressegueix els marges de la seua pròpia vida. València i Londres. La carrera i el treball. Les persones que estima o estimava, les persones que estimarà. La biologia i la teràpia. La taxidèrmia com un exercici professional, però també com una cura emocional, com un gest de preservació i respecte. I el record del iaio, qui li ensenyà l’ofici: sempre el record del iaio. Com a teló de fons, un conjunt de cançons, una autèntica banda sonora i sentimental d’aquesta novel·la, Premi València Nova de narrativa.
Títol: La botiga de vides
Autor: Adrià Aguacil
Editorial: Animallibres
Any d’edició: 2020
Sinopsis: La Júlia és una friqui: esquifida i maldestra, porta ferros, unes ulleres grosses i rodones i un rellotge del Doraemon. I per acabar-ho d'adobar, els còmics i els llibres són els seus únics amics. No arribarà mai a ser com la Clara, que té fama, carisma i diners i cau bé a tota la classe.
Un dia, de camí cap a casa, un desconegut li dona un fullet en què s'anuncia una botiga de vides. Sí, allà et pots comprar una vida nova. A canvi, però, la teva passa a estar en venda...
Títol: La nova feina del Pare Noel / Una sorpresa per al Pare Noel
Autor: Michele D’Ignazio
Traducció: Oriol Vaqué / Maribel Capmany
Il·lustració: Sergio Olivotti
Editorial: La Galera
Any d’edició: 2020
Sinopsis: (1) El Pare Noel té un contracte fix. Li encanta la seva vida tranquil·la i el seu treball li ofereix onze mesos de vacances, que passa llegint llibres, mirant la televisió, passejant els rens... Però un dia, a causa de la crisi, el Pare Noel és acomiadat, i ha de posar-se a buscar una altra feina...
(2) Cada any, el Pare Noel està ben enfeinat llegint les cartes que rep de tots els nens i ajudant a fer realitat els seus desitjos. Aquest any, però, rep una carta d'una nena que no demana res! Quin misteri El Pare Noel i la seva amiga Befana s'afanyaran a trobar el regal perfecte per a la Neus, però pel camí, el Pare Noel descobrirà que ell mateix té un desig ben amagat.
Títol: La pesta escarlata / La força dels forts
Autor: Jack London
Traducció: Núria Artigas
Editorial: Edicions de 1984
Any d’edició: 2020
Sinopsis: La pesta escarlata està ambientada l’any 2013 i narra com s’escampa per tots els racons de la Terra un virus sense antídot que força un èxode que buida les ciutats. London ens ofereix en aquest relat una visió apocalíptica del final d’una societat que, incapaç de controlar el progrés, és a mans de la naturalesa.
La força dels forts és considerada una de les millors paràboles de la literatura nord-americana antecessora d’una altra de semblant: La revolta dels animals, de George Orwell. Gràcies a la seva habilitat narrativa, London ens mostra com es van creant una sèrie d’institucions —econòmiques, comercials, religioses— que acaben sotmetent els seus integrants en benefici de l’elit que governa. Si el llibre d’Orwell és una escruixidora paròdia de la degeneració de la Revolució Russa, el de London ens parla de l’esfondrament de la societat capitalista alhora que il·lustra els avantatges de la cooperació social.
Títol: L’àngel negre
Autora: Marina Sardans
Editorial: Llibres del Delicte
Any d’edició: 2020
Sinopsis: La rica hereva Valentina Palau Pi i Blanquerna encara no s’acaba de creure que, després de la traïció del seu exmarit, és a Vic fent de mossa d’esquadra. Allà es troba amb un assassinat que li desperta un interès desbordant i la posa en contacte amb el metòdic inspector Martí Alemany.
L’inspector Alemany no entén què fa una milionària al cos de policia, i no accepta que amb les seves interferències i procediments poc professionals aconsegueixi més resultats que ell en una investigació que els portarà a Suïssa i a Rússia. Blanqueig de diners, passions entre criminals i les relacions internacionals d’una família fosca amb tentacles per mitja Europa faran que la Valentina Palau es replantegi si la vida que té és la que vol o només és una fugida endavant.
Títol: L’última grua de paper
Autora: Kerry Drewery
Traducció: Aurèlia Manils
Il·lustració: Eva Sánchez
Editorial: Bambú
Any d’edició: 2020
Sinopsis: 1945, Hiroshima. L’Ichiro és a casa del seu millor amic, Hiro, quan llencen la bomba. Enmig de la devastació, els dos nois troben la Keiko, la germana petita d’en Hiro. Tots tres busquen ajuda, però les ferides d’en Hiro no el deixen seguir endavant i el seu amic Ichiro s’ofereix per fer-se càrrec de la nena. Setanta anys després, els records i una promesa trencada persegueixen els darrers anys de vida del vell Ichiro. Mizuki, la seva neta, està decidida a ajudar-lo. La llegenda diu que si tens paciència per arribar a fer mil grues de paper, aconseguiràs el que desitges. I ara només en queda una grua de paper per doblegar.
Títol: Les fantàstiques formiguets. Un cap de setmana de por
Autora: Sílvia Abril
Il·lustrador: Pablo Ballesteros
Traductor: Enric Batalla
Any d’edició: 2020
Sinopsis: La Joana, la Júlia, la Sara i la Nerea són alegres, entusiastes, creatives... i tots les coneixen com «Les fantàstiques Formiguets».
En aquesta aventura, les nenes passen un cap de setmana en una casa al mig del camp on hi faran una festa esgarrifosa. Disfresses, menjar, carbassa... ho tenen tot a punt! Però, de sobte, hi comencen a passar coses estranyes i curioses, i l'aventura agafa un aire molt tenebrós, però molt i molt divertit alhora.
Títol: La marca del lleó
Autores: Núria Pradas, Glòria Sabaté
Il·lustracions: Eva Palomar
Editorial: Fanbooks
Any d’edició: 2020
Sinopsis: València, 1406. Les campanes toquen a morts. El sabater Pere Sanchís ha passat a millor vida. Una mica després, un genet galopa a tot vent pel camí ral que du a Barcelona. És una noia de setze anys, Alamanda, la filla del sabater. Al cap d’una estona, deté la muntura per canviar-se. Quan s’ha vestit de noi i s’ha amagat els cabells, mira per darrera vegada la ciutat que la va veure néixer. No massa lluny, una ombra misteriosa observa l’escena atentament... En plena Barcelona medieval, l’Alamanda intentarà complir la missió secreta que li va encarregar el seu pare i que l’enfrontarà al perillós món de les bruixes.
Títol: La història impossible d’en Sebastian Cole
Autor: Ben Brooks
Il·lustrador: George Ermos
Traducció: Xavier Pàmies
Editorial: Blackie Books
Any d’edició: 2020
Sinopsis: L’Oleg i l’Emma han estat jugant a un joc durant tot el curs: inventar-se un tercer amic. Així passen l’estona. Un dia s’inventen en Sebastian Cole, un nen capaç de fer milions de bogeries. Ningú que hi toqui es creuria que existeix algú com ell… Però un dia en Sebastian Cole apareix al cau secret de l’Emma i l’Oleg a bord d’una nau espacial de cartró. ÉS IMPOSSIBLE. I encara no saben que estan a punt de passar moltes més coses impossibles.
Títol: La cosina Rachel
Autora: Daphne du Maurier
Traductora: Marta Pera Cucurell
Editorial: Viena Edicions
Any d’edició: 2020
Sinopsis: Orfe des de ben petit, Philip Ashley ha estat criat pel seu cosí Amborse, un afable terratinent de Cornualla vint anys més gran que ell, que li ha fet de pare. Fins ara, tots dos han viscut sense neguits en un casalot isolat, seguint una rutina inamovible. Però tot d’una l’Amborse decideix viatjar a Itàlia per raons de salut i allà coneix una parenta llunyana anomenada Rachel, vídua d’un comte que va morir en duel i que, segons sembla, la va deixar endeutada de per vida. Al cap de molt poc, l’Ambrose envia una carta a en Philip anunciant-li que ha decidit casar-s’hi i, poc després, en Philip rep una nova missiva, aquesta vegada de la seva cosina Rachel, en què li notifica que, per efecte d’una estranya malaltia, l’Ambrose ha mort sobtadament i ha estat enterrat a Itàlia.
La cosina Rachel, publicada el 1951, és una gran novel·la psicològica, de la qual s’han fet diverses versions cinematogràfiques, que es clou amb un final diabòlicament inquietant.
Títol: El mal pare
Autor: Pep Prieto
Editorial: Llibres del Delicte
Any d’edició: 2020
Sinopsis: El prestigiós arqueòleg Sadurní Castells ha mort. L’herència de les dues filles i el fill és un llegat de descobriments de valor incalculable, però també hi ha una regal inesperat: un castell enmig del bosc del que ningú no en coneixia l’existència.
Quan els tres germans arriben a la casa heretada, descobreixen proves de la doble vida del pare. Però, era realment la persona horrible que tot sembla indicar?
La reconstrucció de les seves pròpies vides i la relació amb el pare els durà a trobar respostes en un thriller ple de sorpreses sobre aquelles coses que no sabem dels nostres pares i de nosaltres mateixos.
Títol: L’avinguda de les il·lusions
Autor: Xavi Barroso
Traducció: Josep Alemany
Editorial: Rosa dels Vents
Any d’edició: 2020
Sinopsis: Barcelona, 1909. Les germanes Francisca i María Romero arriben a la ciutat en plena Setmana Tràgica per servir a casa dels Puig, una família adinerada de la burgesia catalana. Als carrers, els treballadors lluiten per unes condicions més dignes, mentre la classe alta s'aferra als seus privilegis. La Francisca té un caràcter indomable i el cap ple de pardals; somia ser artista i tenir una vida més lliure i emocionant que la que la societat li ha atorgat. Aviat coneixerà en Joan, un jove anarquista que li robarà el cor i li farà descobrir l'esplendor i la màgia del Paral·lel.
Quan un esdeveniment fatídic sacseja l'ànima de les germanes Romero, la Francisca es llançarà a perseguir el seu somni: convertir-se en la reina dels teatres del Paral·lel. Hi buscarà el seu lloc i jugarà amb les lleialtats en una Barcelona revolucionària i en plena ebullició teatral. Alhora, coneixerà el costat més fosc de la ciutat, viurà la humiliació, la solitud, la traïció i un amor impossible que marcarà la seva vida. Lluitarà per assolir els seus somnis i descobrirà que els camins que ens separen amaguen els llaços que ens uneixen.
Títol: L’amor d’Erika Ewald
Autor: Stefan Zweig
Traducció: Clara Formosa
Editorial: Viena Edicions
Any d’edició: 2020
Sinopsis: Erika Ewald és una professora de piano que sempre ha viscut una existència grisa i monòtona, mancada d’amor i d’alegria. Fins que un dia coneix un jove violinista amb qui comparteix vocació i interessos. Conversen sobre art i literatura, toquen Chopin plegats, passegen pel Prater de Viena... però és segur que tots dos esperen el mateix d’aquesta relació tan pura?
Títol: Les Fures
Autor: Llorenç Villalonga
Editorial: Viena Edicions
Any d’edició: 2020
Sinopsis: A Les Fures, els records infantils del protagonista topen amb la realitat que es troba quan torna a Bearn després de deu anys fora de l’illa. Tot ha canviat: ara hi ha instal·lades tot de senyores angleses en hotels de luxe.
Però les Fures, aquelles dues ancianes que tanta por li havien provocat a ell de petit, segueixen allí, com si el món atàvic, de bruixes i mites, pogués encara conviure durant un temps amb les motos i els transistors.
Títol: Mångata
Autor: Ricard Ruiz Garzón
Editorial: Edebé
Any d’edició: 2020
Sinopsis: «Em dic Jana i tinc una missió: ballar sobre el llac a la llum de la lluna. Potser sona ridícul; per a mi, però, és molt molt molt important. Ho vaig prometre a la meva germana, la Zya, abans que morís. Tot i que és complicat, sospito que em vigilen a tota hora. I a més, me n’han quedat dues, i hauria d’estudiar.
Ai, perdoneu, quan parlo em faig un cacau!. M’heu de creure, però: jo la vaig veure ballar sobre l’aigua. Vull dir surant, sense enfonsar-se. Us en parlaré, d’ella, sí. M’ho explicava tot. Era una artista.»
Títol: Les tombes d’Atuan
Autora: Ursula K. Le Guin
Traductora: Blanca Busquets
Editorial: Raig Verd
Any d’edició: 2020
Sinopsis: Les Tombes d’Atuan és un temple sagrat en una de les illes de l’imperi de Kargad. Els karguesos no són com la resta d’habitants de Terramar: són bàrbars de pell blanca, no creuen en els mags i desconeixen l’existència de les paraules veritables.
Amb només sis anys, la Tenar rebrà els honors d’una deessa; hereva d’un llinatge ancestral, regnarà com a Sacerdotessa Única a les Tombes d’Atuan. Però quin poder real tindrà? Governa la foscor, la por. La Tenar haurà de descobrir què significa exercir el poder de la llibertat d’elecció. La seva decisió serà una oportunitat de ser lliure i alhora pot canviar el destí de tota Terramar.
Títol: La llibreria ambulant
Autor: Christopher Morley
Traducció: Dolors Udina
Editorial: Viena Edicions
Any d’edició: 2014
Sinopsis: En Roger Mifflin, un llibreter ambulant que no desitja altra cosa que tornar al seu Brooklyn natal per escriure les memòries, aconsegueix traspassar el seu dubtós negoci sobre rodes (incloent-hi el cavall i el gos) a la desesperada senyoreta McGill, que està més que tipa de la seva monòtona vida com a grangera. I aquest irracional cop de cap de la senyoreta McGill és el punt de partida d’un seguit de peripècies que ella mai no s’hauria atrevit ni a imaginar... i encara menys en companyia d’en Mifflin, al qual s’ha compromès a portar a l’estació de tren més propera amb una única condició: que durant el trajecte li expliqui tot el que li cal saber per tirar endavant amb èxit la seva llibreria ambulant.
Títol: La presonera II
Autor: Marcel Proust
Traducció: Josep M. Pinto
Editorial: Viena Edicions
Any d’edició: 2019
Sinopsis: En aquest desè volum de la cèlebre «A la recerca del temps perdut» les sospites que l’Albertine manté relacions amoroses amb altres noies determinen el narrador a sotmetre-la a interrogatoris cada vegada més inquisitius, a partir dels quals ell reflexiona a l’entorn de la possessió, l’enamorament i la gelosia. La insistència amb què li demana explicacions fa que l’Albertine s’adoni que, per continuar fruint dels avantatges de la seva situació de mantinguda i, alhora, poder disposar de la seva llibertat, d’ara endavant haurà de saber dosificar amb molta cura les mentides i les mitges veritats.
En aquest volum hi ha també trames secundàries de gran importància, com la vetllada musical organitzada pel baró de Charlus a casa dels Verdurin, a la qual han estat convidades algunes de les filles de les famílies de més renom de l’aristocràcia. El fet que aquestes invitades felicitin al baró i no pas a l’autèntica amfitriona, la senyora Verdurin, fa que aquesta ordeixi una venjança per enfonsar el baró de Charlus davant dels membres del seu cercle d’amistats.
Título: Luciérnagas. Una antologia sobre la noche
Autores: V.V.A.A.
Ilustración: Anna Magallón, Laura Moreno
Editorial: Cometa Editorial
Año de edición: 2020
Sinopsis: ¿Qué tiene la noche que siempre nos despierta tantas emociones?
Para algunos, la noche es tristeza, melancolía e incertidumbre, pero para otros, es sinónimo de libertad, aventura y desenfreno. Este misticismo que desprende la noche es el nexo de unión de todas las historias que se reúnen en Luciérnagas, una antología que recoge una colección de relatos y poemas escritos por jóvenes autores noveles.
Títol: Luciérnagas. Una antologia sobre la noche
Autors: V.V.A.A.
Il·lustració: Anna Magallón, Laura Moreno
Editorial: Cometa Editorial
Any d'edició: 2020
Sinopsis: ¿Qué tiene la noche que siempre nos despierta tantas emociones?
Para algunos, la noche es tristeza, melancolía e incertidumbre, pero para otros, es sinónimo de libertad, aventura y desenfreno. Este misticismo que desprende la noche es el nexo de unión de todas las historias que se reúnen en Luciérnagas, una antología que recoge una colección de relatos y poemas escritos por jóvenes autores noveles.
Títol: La música que sona quan acaba la cançó
Autora: Marta Grau
Editorial: Rosa dels Vents
Any de publicació: 2020
Sinopsis: La Berta, separada i amb dues filles, i la Tània -de tornada al país amb la seva nòvia africana després de molts anys viatjant- es retroben en un temps tan convuls com els mesos que envolten l'1 d'Octubre. Comparteixen el record de la mare morta massa jove víctima d'un càncer i el d'en Cesc, que ha format part de la vida de les dues; i la mort de l'àvia poc abans de fer cent anys se suma a les pròpies crisis personals de les dues germanes.
La desaparició d'aquella dona valenta nascuda en un poble del Pirineu, que, de nena, va sobreviure a la misèria de la seva vall ajudant una trementinaire, i, que, malgrat el dolor de la guerra i les penúries del franquisme, va donar a llum a tres filles amb un ànim extraordinari, fa trontollar la memòria familiar.
I la Berta i la Tània hauran de prendre el relleu de les dones que les han precedit i construir el seu futur al peu del Cadí, on tot va començar i on encara sona la música entre les muntanyes.
Títol: Les bruixes d’Arlet
Autora: Bel Olid
Il·lustrador: Pep Montserrat
Editorial: Combel
Any d’edició: 2020
Sinopsis: Set eren les bruixes d’Arlet fins que van trobar un ou misteriós. Què en farien? Una poció? Un ou ferrat? O bullit amb llimacs? Ah, aquell ou misteriós, quantes possibilitats! Què hi deu haver a dintre? El pitjor dels encanteris o el monstre més pudent? Cap de les set no es pot imaginar el que han portat al bosc d’Arlet.
Títol: L’Agus i els monstres. L’illa de Truman
Autor: Jaume Copons
Il·lustradora: Liliana Fortuny
Editorial: Combel
Any de publicació: 2020
Sinopsis: Hola! Soc l’Agus i el meu millor amic és un monstre que necessita llibres per continuar despert. Amb la LÍDIA i una colla de monstres amb poders extraordinaris, ens enfrontem a les bogeries del Dr. BROT, que aquesta vegada n’ha preparat una de grossa: ha fet desaparèixer els meus amics portant-los a una illa secreta que està controlada per homes de negre. L’amo d’aquesta illa, el general Blackboard, l’ajudarà a fer-se amo de tot. El món està en perill!
Títol: La mestra del te i la investigadora
Autora: Aliette de Bodard
Traductora: Anna Puente i Llucià
Editorial: Mai Més Llibres
Any d’edició: 2020
Sinopsis: Aquest volum recull cinc històries de l’univers ucrònic Xuya (quatre relats i la novel·la curta que dona nom al llibre), on l’Imperi xinès descobreixen Amèrica abans que els europeus, i aconsegueix així l’hegemonia mundial durant mil·lennis.
A "La mestra del te i la investigadora" una nau de càrrega apartada del servei militar després d’una lesió traumàtica, la Filla de l’Ombra, ha passat a guanyar-se la vida demanera precària com a mestra artesana d’infusions que alteren la ment dels viatgers de l’espai per al seu propi confort. Mentrestant, l’acadèmica esquerpa i excèntrica Long Chau vol trobar un cadàver per als seus estudis científics. Quan la Long Chau entra al despatx de la Filla de l’Ombra, aquesta espera un encàrrec desagradable però fàcil. Quan resulta que el cos que troben ha estat assassinat, la Long Chau se sent empesa a investigar i arrossega la Filla de l’Ombra amb ella.
Títol: La societat literària i de pastís de pela de patata de Guernsey
Autores: Mary Ann Shaffer i Annie Barrows
Traducció: Marta Vilella Llamas
Editorial: Amsterdam Llibres
Any d’edició: 2009
Sinopsis: 1946, Londres. L’escriptora i columnista Juliet Ashton cerca un tema per a la seva propera novel·la. Per mitjà de la carta d’un habitant de l’illa de Guernsey, entra en contacte amb els membres d’una curiosa societat literària nascuda durant l’ocupació nazi, i decideix desplaçar-se a l’illa per conèixer de primera mà els seus singulars habitants i les seves vivències durant la guerra.
Títol: La Caseta de Fusta
Autora: Carla Zaplana
Il·lustradora: Màriam Ben-Arab
Editorial: Bindi Books
Sinopsis: La Cali és una nena curiosa i divertida a qui li agrada molt jugar al jardí de la Caseta de Fusta dels avis. Allà es sent feliç tenint cura de la seva gosseta, collint enciams de l’hort i enfilant-se al cirerer perquè la Caseta de Fusta és un lloc màgic on connectar amb la natura.
La Carla Zaplana presenta 8 contes inspirats en la seva infància, quan passava part dels estius a casa dels seus avis en contacte amb la natura. Un recull de contes il·lustrats per la Màriam Ben-Arab per viure la màgia de la natura, menjar net i sentir-se bé.
Títol: La veritable llegenda de Sant Jordi
Autora: Gemma Lienas
Il·lustrador: Valentí Gubianas
Editorial: Navona Editorial
Any d’edició: 2020
Sinopsis: Segur que, de vegades, us han dit que els contes populars i les llegendes sempre s'han explicat de la mateixa manera. Això no és cert. Les històries s'expliquen de maneres diferents segons els costums de cada època. Ara, al segle XXI, les noies ja no necessiten que un cavaller les salvi sinó que s'estimen més tenir relacions d'igualtat amb els nois. "La veritable llegenda de Sant Jordi" explica com dos enamorats dels llibres, la Maragdina i en Jordi, s'alien per derrotar un exèrcit enemic i salvar una espècie en perill d'extinció: la dels dracs.
Títol: L’espia a qui li agradava el menjar de l’escola
Autora: Pamela Butchart
Traductora: Scheherezade Surià
Il·lustrador: Thomas Flintham
Editorial: Bindi Books
Any d’edició: 2020
Sinopsis: A l’Izzy li fa molta il.lusió que l’hagin escollit per fer-se càrrec de la nena nova de l’escola. La Mathilde és francesa i l’Izzy i els seus amics es moren de ganes d’ensenyar-li el seu Cau i ajudar-la a evitar els menjars de l’escola (també coneguts com VERÍ). Però resulta que a la Mathilde li encanta el menjar de l’escola i fins i tot REPETEIX! I llavors lliguen caps: la Mathilde és una espia i ha vingut a esbrinar els seus SECRETS.
Títol: La casa de l’Iggie
Autora: Judy Blume
Traductor: Marc Donat
Il·lustradora: Mercè López Ascanio
Editorial: Viena Edicions
Any d’edició: 2020
Sinopsis: L’Iggie se n’ha anat a viure a Tòquio amb els seus pares. Una tragèdia, perquè ara la seva amiga Winnie –una noia d’onze anys que viu a la casa del costat– s’ha quedat una mica sola al carrer Grove, preguntant-se amb qui sortirà a jugar la resta de l’estiu. Fins que li diuen que una família ha comprat la casa de l’Iggie: són els Garber, una parella amb tres fills. Quan desembarquen a la casa, la sorpresa és majúscula: són negres, els primers del barri!
Títol: La mort de Sòcrates
Autor: Jun Matsuura
Traducció: Jordi Rosique i Josep Mirabet Gómez
Editorial: La otra h
Any d’edició: 2018
Sinopsis: Aquest manga ens presenta la figura de Sòcrates: la seva vida, el seu pensament i, especialment, l’episodi de la seva mort. Està basat en els tres diàlegs platònics que tracten de més a prop el tema del judici i la condemna a mort d’aquest gran filòsof de l’Antiguitat: la Defensa (que explica el judici i els arguments amb els quals Sòcrates es defensa a si mateix), el Critó (que transcorre durant el seu empresonament i tracta sobre l’esperit de les lleis i la justícia) i el Fedó (que parla sobre la mort i la teoria platònica de l’ànima, i transcorre durant l’últim dia de la vida de Sòcrates).
Títol: L’alè del drac
Autora: Maite Carranza
Editorial: La Galera
Any d’edició: 2019
Sinopsis: L'Antoni és un jove amb el cap ple de somnis impossibles per al futur. Un futur que espera compartir amb la Coia, la seva millor amiga d'infantesa i l'amor de la seva vida, una noia única i especial que no sembla feta per al món que li ha tocat viure.
Són temps il·lusionants per als revolucionaris reusencs que esperen l'imminent esclat de la Primera República. Però el destí, tràgic, els juga una mala passada i trunca les esperances de l'Antoni. La mort de la seva estimada, l'obsessió per saber la veritat i la recerca de l'assassí ocuparan totes les seves hores de l'estiu de 1868, mentre es congria la revolta i la Reina Isabel I fa les maletes. La fascinant i trepidant història d'un jove idealista que acabaria canviant el món per sempre. El seu nom? Antoni Gaudí.